(doc) Moldova a solicitat FMI-ului să închidă ochii la nerespectarea unor indicatori şi să dea banii
adăugat 13 februarie 2012, 07:22, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc
A fost făcut public Memorandumul FMI încheiat cu R. Moldova. Potrivit lui, autorităţile din Republica Moldova au solicitat Fondului Monetar Internaţional, printr-o scrisoare oficială remisă la începutul anului curent, finalizarea celei de-a patra revizuiri a programului încheiat prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă şi debursarea sumei de circa 77 mln dolari SUA (fapt care deja s-a întâmplat). De asemenea, s-a solicitat derogarea de la nerespectarea criteriului de performanţă pentru sfârşitul lunii septembrie cu privire la deficitul bugetului guvernului general.
Solicitările respective vin în contextul în care, potrivit autorităţilor de la Chişinău, Moldova a înregistrat rezultate bune de implementare a programului şi acţiunile de remediere au fost cele adecvate.
În scrisoarea remisă pe numele directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, scrie că politicile macroeconomice adecvate din cadrul programului susţinut de FMI au propulsat în 2011 PIB-ul real cu mult peste nivelul de până la criză. În acelaşi timp, comerţul extern a crescut semnificativ, iar sectorul financiar - a continuat să se consolideze.
Amintim că la începutul lunii noiembrie 2011, şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev, a declarat că programul se realizează în parametrii conveniţi, dar câțiva indicatori ai programului nu au fost respectați. "A fost depășit plafonul privind deficitul bugetului Guvernului și ținta indicativă cu privire la reducerea arieratelor la cheltuielile Guvernului, iar realizarea criteriului de performanță structural cu privire la reformarea cadrului de restructurare a datoriilor a fost întârziată", declarase atunci şeful misiunii FMI.
În scrisoarea către Lagarde, autorităţile explică că slaba colectare a impozitelor a dus la depăşirea criteriului de performanţă privind deficitul bugetului guvernului general cu 0,4% din PIB. Ţinta indicativă cu privire la reducerea arieratelor pe cheltuielile guvernului general nu a fost respectată din cauza neachitării complete a facturilor pentru agentul termic de către primăria Chişinău, iar implementarea criteriului de performanţă structural cu privire la reformarea cadrului de restructurare a datoriilor a întârziat din cauza discuţiilor prelungite pe intern.
Autorităţile şi-au asumat responsabilitatea că aceste neajunsuri vor fi eliminetate în regim de prioritate, astfel încât implementarea reformelor, conform prevederilor programului, să asigure sporirea bunăstării populaţiei şi reducerea sărăciei, prin menţinerea stabilităţii macroeconomice, promovarea creşterii economice durabile şi reducerea deficitului bugetar structural. A cincea revizuire a programului, în cadrul căreia vor fi evaluate performanţele conform situaţiei la sfârşitul lunii martie 2012, este preconizată pentru finele lunii iunie 2012.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲