“Economia R. Moldova este bolnavă”
adăugat 22 septembrie 2009, 10:22, la Economie
“Economia Moldovei de astăzi arată ca un organism sufocat de o boală cancerigenă. Sunt nişte elemente în economia ţării care parazitează în toate sferele de activitate şi stopează dezvoltarea acestora. Economia Republicii Moldova, pe fundalul altor ţări care cu ceva timp în urmă se aflau pe aceeaşi treaptă de dezvoltare economică, a rămas cu mult în urmă”, consideră Victor Parlicov, analist economic care a studiat profilul crizei economice din Moldova.- Care este starea “sănătăţii” economiei de astăzi?
Toate sectoarele economice ale ţării sunt afectate de criza economică mondială, care a dus la contracţia cererii globale şi respectiv R. Moldova a pierdut multe din pieţele de export. Întreprinzătorii s-au ales cu stocuri mari de producţie pe care nu le pot vinde până în ziua de azi. Scăderea exportului cu 20 % în comparaţie cu anul 2008 a dus la stagnarea economiei. Din scăderea totală de venit, care anul acesta în industrie constituie 26%, aproximativ 11 % se datorează reducerii exportului, mai mult de 7% scăderii veniturilor din construcţie, şi pe locul trei, cu doar 2%, este micşorarea consumului intern care în Republica Moldova se alimentează din banii transferaţi de peste hotare.
- Ce arată rezultatele analizelor?
Analizele dezvoltării economice pe perioada 2000-2008 arată că, în comparaţie cu toate ţările Europei de est şi Caucaz, R.Moldova a devenit cea mai săracă ţară din regiune. Chiar şi Armenia, care era cu 8 ani în urmă pe aceeaşi treaptă de dezvoltare economică cu R. Moldova, astăzi are venitul anual pe cap de locuitor cu 2000 de dolari mai mare. Ce să mai vorbim dacă pentru a ajunge Hondurasul avem nevoie de vreo patru ani, însă şi asta se va întâmpla doar în cazul în care creşterea nivelului economic al R. Moldova va constitui 10% pe an, iar economia Hondurasului ar trebui să stagneze.
Un alt indicator care arată “temperatura medie” a organismului economic este produsul intern brut (PIB). Potrivit rezulatelor, veniturile cresc pe an ce trece, însă ţara devine tot mai săracă. Paradoxul se datorează faptului că politica economică infectă a făcut ca banii să fie repartizaţi neuniform: cei care sunt bogaţi continuă să se îmbogăţească, iar cei săraci – să sărăcească. De aici şi rezultatele analizelor care arată că noi am devenit mai bogaţi, însă faţă de noi înşine, pe când în raport cu alte ţări am devenit mai săraci, adică R. Moldova s-a îmbogăţit cel mai puiţin.
- Cine a parazitat pe organismul economiei?
Dezvoltarea economică a suferit din cauza guvernului, care a ales o politică economică sterilă, sau mai bine zis care a adus rezultate pe o perioadă scurtă de timp. A fost o prostie din partea conducerii de a construi o economie bazată pe consum care, de fapt, este alimentat de transferurile de bani ale forţei de muncă de peste hotare. Însă acest consum nu a creat oportunităţi de afaceri, dar a creat importuri. E tot o valoare adăugată în buget, dar e infim de mică comparativ cu acele oportunităţi care ar putea fi create pe plan intern dacă economia R. Moldova ar pune accent pe dezvoltarea unor ramuri de export competitive.
- Care sunt bolile cele mai contagioase care au afectat economia?
Boala cea mai gravă este monopolizarea economiei de către puterea de stat, cu scopul de a apăra interesele unui cerc restrâns de oligarhi şi afacerişti. O altă boală este sistemul birocratic în eliberarea licenţelor şi a tot felul de certificate, proces care frânează considerabil dezvoltarea afacerilor. Dependenţa de modul sovietic de dirijare a activităţii este o maladie care a infectat nu doar economia, ci şi toate sferele de activitate.
În plus, noi am fost blestemaţi cu pământ bun, astfel am fost prinşi în plasa paradigmei bolnăvicioase a economiei agrare. Numeroase ţări de mult timp au făcut saltul de la economia agrară la cea industrială, de la industrială au trecut la servicii, de la servicii la dezvoltarea tehnologiilor informaţionale... dar economia Moldovei tot stă pe loc. Să nu se supere agricultorii, dar trebuie să recunoaştem că valoarea contribuţiilor în economia ţării de la acei câteva sute de mii de angajaţi în agricultură echivalează cu contribuţia pe care o pot face 5 mii de persoane angajate în aşa domenii ca IT, inginerie şi logistică.
- Cine sunt medicii care trebuie să prescrie tratamentul pentru economia R. Moldova?
Guvernul. Problema R. Moldova nu constă în populaţie, după cum se mai spune că moldovenii cică sunt leneşi. Dacă ar fi leneşi, nu am avea remitenţe care depăşesc suma de 2 miliarde de lei pe an. Problema nu e în capacităţile poporului, toate problemele economice derivă din calitatea guvernării.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲