Energia alternativă poate salva bugetul statului şi portofelul cetăţeanului
adăugat 30 aprilie 2012, 08:39, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
„Utilizarea resurselor energetice de alternativă ar permite economisirea unor sume enorme de bani atât în sectorul privat, cât şi în cel bugetar. De aceea, avem nevoie de un cadru legislativ bine pus la punct şi de o strategie de dezvoltare şi valorificare a resurselor energiei regenerabile”, consideră Victor Bujor, liderul unei asociaţii de promovare a energiei alternative din Hânceşti.
Potrivit lui, doar cu ajutorul unor baterii solare termice instalate pe o casă se poate economisi până la 80 la sută din totalul cheltuielilor pentru consumul de energie, iar utilizarea biomasei de către consumatorii casnici ar permite o reducere a costurilor pentru facturi cu 40%. Victor Bujor se arată convins de faptul că energia regenerabilă este una din soluţiile care vor impulsiona dezvoltarea economiei naţionale. Iar pentru aceasta autorităţile ar trebui să desfăşoare o amplă campanie de promovare a resurselor regenerabile şi să stabilească un cadru normativ optim. „În special la nivel local, oamenii trebuie informaţi despre beneficiile utilizării energiei regenerabile, să cunoască faptul că, utilizate corect, deşeurile, biomasa, biogazul, energia vântului şi a soarelui pot aduce un profit considerabil”, menţionează Bujor. Potrivit lui, şi bugetul statului ar avea de câştigat, dacă instituţiile ar începe să utilizeze energia regenerabilă, întrucât anume pentru consumul energetic al acestora sunt cheltuite anual sume enorme.
Întrebat fiind ce acţiuni ar trebui să întreprindă statul pentru a facilita procesul de „răspândire” a fenomenului biomasei şi a energiei regenerabile, Victor Bujor a subliniat: „Acum este destul de complicat să iniţiezi o afacere în domeniul energiei regenerabile, de aceea statul trebuie să elaboreze un cadru legal pentru dezvoltarea acestui sector, în caz contrar - cetăţenii noştri nu se vor aventura să investească în energia regenerabilă, iar toate acţiunile de promovare a ei nu vor avea niciun efect în societate. Mai mult, statul trebuie să creeze o strategie amplă de dezvoltare a sectorului energetic, care să vizeze atât producătorii de energie alternativă, cât şi consumatorii noului tip de energie”.
Victor Bujor este liderul primei asociaţii de acest gen din Hânceşti. El şi-a propus să promoveze beneficiile energiei regenerabile atât la nivel local, cât şi la nivel internaţional. În acest context, intenţionează să construiască în următorii doi ani un centru demonstrativ unde moldovenii ar putea să vadă modul de funcţionare a unui generator eolian, a unei baterii solare şi a unui sistem de producere a biogazului, dar şi să înţeleagă care sunt avantajele acestora.
Moldova planifică în următorii trei ani să majoreze ponderea utilizării energiei regenerabile cu cinci procente. Programul de activitate a Guvernului R. Moldova pentru anii 2012-2015, aprobat de Cabinetul de miniştri, vizează majorarea anuală a ratei surselor regenerabile de energie în medie cu 0,5-1 puncte procentuale şi cu 1,8-2% - creşterea eficacităţii energetice.
De asemenea, planul de activitate include elaborarea unei serii de măsuri de stimulare a economisirii energiei, de producere şi utilizare a energiei alternative, precum şi modificarea Legii energiei regenerabile din 2007.
Potenţialul tehnic total al principalelor tipuri de surse de energie regenerabilă în R. Moldova se estimează la echivalentul unui milion de tone de petrol, ceea ce ar constitui aproape jumătate din consumul energetic anual.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
FERMA AUTARHICA: Celula stem a societatii [Actualizat: 30.04.2012]
http://foc-in-agora.blogspot.de/2012/03/ferma-autarhica-celula-stem-societatii.html