EUObserver: Uniunea Europeană este pregătită să "Relanseze Moldova"
adăugat 21 aprilie 2010, 08:39, la Integrare Europeană
În doar 100 de zile, noua coaliţie de guvernare a Republicii Moldova, a reuşit să deblocheze relaţiile cu Uniunea Europeană şi cu ţările sale vecine, scrie euobserver.com. Odată cu terminarea guvernării comuniste, Moldova, a reuşit, cu suportul României, să iniţieze negocieri pentru un acord de asociere cu UE. În acest context, Uniunea va acorda R. Molova asistenţă financiară prin Fondul Monetar Internaţional.
La 24 martie current, la o conferinţă a donatorilor de la Bruxelles, noul Guvern al Moldovei a fost lăudat pentru reformele care au fost efectuate în ciuda situaţiei interne şi externe dificile.
„În aprilie 2009, Moldova a avut propria revoluţie „Twitter”. Incidentele violente din 7 aprilie 2009 au început în capitala Moldovei, după ce comuniştii lui Voronin au obţinut victoria în alegeri.
Mulţi dintre protestatari au fost arestaţi şi torturaţi, cel puţin o persoană fiind omorâtă din cauza violenţei poliţiştilor. În luna iunie au fost organizate din nou alegeri. Rezultatele alegerilor au fost urmate de demiterea comunistului Voronin din funcţia de preşedinte al ţării. De atunci, Moldova a fost guvernată de o alianţă între patru partide pro-occidentale, care se bucură de sprijin internaţional. Noul şef al Guvernului este Vlad Filat, care a adus la cunoştinţa UE strategia coaliţiei sale „Rethink Moldova/Relansăm Moldova”.
"Acest program de relansare ar fi fost greu de imaginat acum un an, când Moldova era doar un alt stat ex-sovietic aflat sub dictatură, o ţară săracă aflată între România şi Ucraina. O dată cu venirea democraţilor la guvernare, UE şi-a intensificat activitatea de sprijin a a R. Moldova, aceasta fiind unul dintre beneficiarii de top a fondurilor din cadrul Politicii Europene de Vecinătate.
Din angajamentele totale, 273 de milioane de euro vor veni din partea UE sub formă de granturi în perioada 2011-2013, fapt ce semnifică o creştere de aproape 75% peste ce a reușit Moldova anterior.
„Mulţi moldoveni sunt dornici să obţină cetăţenia română. Moldova a fost o provincie românească până a fi ocupată de URSS la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. De atunci, în perioada sovietică, dar şi după destrămarea URSS, regimurile ruso-moldovene au promovat ideea precum că Moldova are o limbă şi o istorie separată”, scrie euobserver.com.
Totodată, aceeași sursă menționează în încheierea articolului despre R. Moldova că Uniunea Europeană i-a în calcul posibilitatea încheierii cu țara noastră a unui acord de călătorie fără viză.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲