Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:26

 

Europenii, dezbinati in fata Rusiei - Vestul ar cam sta pe tusa: Daca tot vin americanii...

adăugat 10 iunie 2015, 12:52, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan

Teama de o invazie rusa a atins deja cote paroxistice in Letonia, Lituania si Estonia, pe fondul evenimentelor din Ucraina. Desi tarile baltice sunt de peste 10 ani membre ale NATO si UE, locuitorii se tem sa nu ramana din nou singuri in fata tancurilor Moscovei.

Si pe buna dreptate. Cel mai recent sondaj Pew Research Center arata ca populatia tarilor vest-europene membre NATO se declara impotriva folosirii fortei armate in cazul in care un alt stat NATO ar fi atacat de catre rusi, relateaza Bloomberg.

Solidaritate NATO doar pe hartie

Ce-i drept, Alianta Nord-Atlantica are stipulat in articolul 5 din statutul sau angajamentul de a apara un alt stat membru atacat de o forta externa, dar pentru multi europeni acesta este doar un amanunt nesemnificativ.

 


"Majoritatea populatiei din tarile NATO europene da inapoi cand vine vorba sa respecte prevederile articolului 5, prin care tarile membre sunt obligate sa asiste aliatii atacati, inclusiv cu forte armate", se arata in raportul Pew Research Center.

In Germania, doar 38% din populatie a considerat ca unei agresiuni a Rusiei asupra unui stat vecin membru NATO ar trebui sa i se raspunda cu folosirea fortei armate.

In Marea Britanie, Franta, Spania si Italia, sprijinul pentru astfel de actiuni s-a dovedit a fi ceva mai mare, dat tot sub 50%, dupa cum au constatat analistii Pew Research.

Opinia publica se poate schimba in timpul unei crize, dar actualul rezultat al sondajului reprezinta o provocare pentru liderii occidentali angrenati in detensionarea situatiei conflictuale dintre Moscova si Kiev.

Dincolo de criza din Ucraina, acestia trebuie sa ia in considerare si o eventuala criza izbucnita in cele trei state baltice membre NATO, care au o populatie minoritara rusa importanta.

Asteptandu-i pe americani

De la caderea Cortinei de Fier, majoritatea statelor comuniste din Europa de Est si alte cateva foste republici sovietice au devenit membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

Putin s-a plans destul de des in ultimul deceniu ca Rusia a ajuns sa se invecineze direct cu NATO, iar varianta aderarii Ucrainei la blocul militar occidental este contestata cu vehementa la Moscova.

Gestionarea relatiei tensionate cu Rusia a fost si tema principala a reuniunii G7 din aceasta saptamana, cu Statele Unite insistand in continuare ca tarile europene sa-si creasca nivelul de finantare al Apararii pana la 2% din PIB.

In timp ce se feresc sa reactioneze cu propriile forte in cazul unui atac al Rusiei, puterile vest-occidentale nu ar avea nimic impotriva ca trupele americane sa intervina in cazul unui atac declansat de Moscova impotriva unei tari NATO.

Sperantele lor sunt impartasite si de opinia publica americana, unde 56% dintre respondentii din SUA si 53% din cei canadieni se declara de acord sa intervina militar in cazul unui atac al Rusiei impotriva unui stat NATO.

"Contrar atitudinii fata de ceea ce ar trebui sa faca tara lor in cazul unei agresiuni indreptata asupra unui stat aliat, majoritatea europenilor sunt siguri ca americanii vor interveni cu forte militare intr-un asemenea conflict", se mentioneaza in raport.

Expertii Pew au derulat sondajul timp de o luna si jumatate, incluzand si populatia din Ucraina si Rusia alaturi de cea din cele opt state NATO.

11.116 persoane au raspuns chestionarelor, marja de eroare fiind apreciata intre 4,1 si 2,8 puncte procentuale, in functie de fiecare stat in parte.

Un nou caz Crimeea

Occidentalii si populatia din Polonia invinovatesc Moscova pentru criza din Ucraina. De la declansarea acesteia, comandamentul NATO a intervenit pentru a asigura un grad sporit de protectie pentru tarile aliate din esul Europei si din fosta URSS.

Anexarea Crimeii de catre Rusia prin introducerea unor militari rusi fara semne distinctive pe uniforma in peninsula ucraineana le da de gandit liderilor NATO.

Saptamana trecuta, seceretarul American al Apararii Ashton Carter a declarat ca Statele Unite si NATO considera ca acest scenariu ar putea fi repetat de catre Moscova in alte state din regiune.

Tabere adverse

Washingtonul a sustinut Kievul din punct de vedere economic si cu tehnica militara defensiva, presedintele Obama opunandu-se ferm variantei de a livra armament greu Ucrainei sub motivul ca o astfel de masura ar alimenta conflictul din estul tarii.

Americanii se arata divizati in tabere in aceasta problema: 46% dintre acestia sustind varianta livrarilor de armament catre Ucraina, in timp ce alti 43% se opun.

Sprijinul publicului pentru inarmarea Kievului este si mai subtire in Europa, cel mai redus nivel fiind intalnit in randul nemtilor, doar 19%.

Presedintele Putin a declarat luni ca Moscova nu ia in calcul o agresiune asupra unei tari NATO. "Numai un nebun, poate doar in vis, isi poate imagina ca Rusia va ataca brusc NATO", a declarat liderul de la Kremlin.

Opinia publica este insa polarizata in privinta acestui subiect. 70% din populatia Poloniei crede ca Rusia reprezinta un pericol major, in timp ce jumate dintre rusi percep NATO ca pe o amenintare directa.

"Pe masura ce criza din Ucraina s-a prelungit, animozitatea dintre Rusia si Occident a prins adacini adanci. Doar un sfert din populatia tarilor membre NATO impartaseste punctul de vedere al Moscovei", constata analistii Pew.

In cealalta tabara, increderea rusilor in Uniunea Europeana si Statele Unite a coborat cu 30% fata de nivelul atins la sfarsitul anului 2013, inainte de declansarea crizei.

Intre timp, Putin pare sa fi gasit reteta propagandistica pentru cresterea popularitatii.

Desi multi dintre rusi se declara nemultumiti de actualele conditii economice si de faptul ca interventia din Ucraina defaimeaza imaginea tarii lor pe plan extern, sustinerea pentru "tarul de la Kremlin" este la cote maxime. 


Autor: Marius Jianu
Sursa: www.business24.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.7878 secunde