Expertul critică raportul Kroll despre miliardul furat din trei bănci moldovenești calificându-l drept „defectuos”.
„Am citit raportul Kroll, și îl consider profund defectuos. Nu pot comenta corectitudinea investigației Kroll, dar explicația cu privire la transferurile de lichidități între entitățile implicate - în special transferurile între cele trei bănci și companiile din Rusia - demonstrează o lipsă lamentabilă de înțelegere a modului în care lucrează băncile. Momentul important este că aceste bănci și-au extins masiv creditările, mult mai mult decât le-ar fi permis rezervele de capital”, scrie Coppola.
„Rămâne neclar de ce Banca Centrală a Republicii Moldova nu a făcut nimic pentru a opri acest lucru, din moment ce este responsabilă pentru reglementarea și supravegherea băncilor în cauză. Comentariul Guvernatorului BNM, precum că una din bănci, Banca Economii, este insolvabilă din 2007 agravează și mai mult situația. De ce, dacă e adevărat că bancă a fost insolvabilă, ea nu a fost lichidată? Și dacă vânzarea Băncii de Economii a avut drept scop recapitalizarea acesteia, de ce noii proprietari au permis extinderea atât de masivă a împrumuturilor sale încât banca a devenit din nou insolvabilă la doar câteva luni mai târziu? Banca Centrală din Republica Moldova trebuie să răspundă la câteva întrebări. Însă până în prezent, nimeni nu le-a pus”, se mai spune în articolul publicat de Forbes.
Partea geopolitică, nereflectată în raportul Kroll, este una importantă, consideră autoarea. „Deși cred că raportul Kroll este defectuos, sunt de părere că ar fi necesar să menționăm implicarea nu doar a companiilor rusești care au finanțat băncile, dar și a acționarilor acestora. Raportul Kroll nu a dezvăluit dimensiunea geopolitică. Denigrarea guvernului pro-european se potrivește perfect cu ambițiile Rusiei în regiune. Prin urmare refuzul UE de a sprijini financiar Republica Moldova ar fi o sinucidere politică. Fără acest sprijin, Republica Moldova se va prăbuși”, conchide Frances Coppola.