Experţii susţin introducerea cotei unice de 14% la impozitul pe venit a persoanelor fizice
adăugat 30 aprilie 2008, 12:14, la Economie
Experţii Centrului de Politici Economice (CPE) din cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul" consideră că Republica Moldova este pregătită pentru introducerea cotei unice la impozitul pe venit a persoanelor fizice. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, coordonator CPE, expert economic "datorită politicii fiscale noi, va creşte esenţial volumul investiţiilor în economie, iar agenţii economici vor avea posibilitatea şi interesul să accelereze creşterile salariale. Considerăm că în prezent este extrem de importantă continuarea reformei fiscale, prin introducerea cotei unice la impozitul pe venit a persoanelor fizice".Expertii sustin ca introducerea impozitului unic pe venit este o preocupare a mai multor ţări dezvoltate (SUA până în prezent nu au avut curajul să implementeze acest sistem). Prima ţară care a introdus impozitul unic pe venit este o ţară din spaţiul ex-sovietic, Estonia, după care Rusia, care, deşi de multe ori este percepută ca un stat nu prea liberal, a introdus impozitul unic de 13%, iar efectul s-a dovedit a fi destul de pozitiv.
Potrivit expertilor Republica Moldova se va ciocni cu dificultăţi mult mai mici în implementarea noului sistem, comparativ cu ţările bogate, unde diferenţele de impuneri sunt mult mai mari:
- numărul mic de salariaţi
- cotele de impozitare între 7-18 % sunt cu mult mai mici decât în alte state ~ 40%
- impozitul pe venit nu are o contribuţie prea mare în bugetul public naţional (din 14 mld. de lei, doar un miliard provine din impozitul pe venit ).
Experţii IDIS/CPE propun ca noul sistem de impozitare a persoanelor fizice să-i protejeze pe cei mai săraci şi să-i stimuleze pe cei mai bogaţi. În acest context, ei recomandă existenţa unei cote unice de impozitare la nivel de 14% şi scutiri personale în mărime echivalentă cu veniturile anuale a celei mai sărace decile (10% din cei mai prost plătiţi salariaţi).
Astfel, cei mai săraci 10% vor fi scutiţi de impozit, pentru următoarele categorii impozitul va creşte lent, iar pentru ultimii 20% va fi un stimulent. Cei de la IDIS sunt de parere ca introducerea cotei maxime de 14% la impozitul pe venit a persoanelor fizice va stimula creşterea salarială. În modelul actual, majorarea de salarii se penalizează prin creşterea cotei efective, care din 2009 va tinde spre 18% (cota maximă de impozitare).
În modelul propus de IDIS/CPE volumul încasărilor bugetare din impozitul pe venit, vor fi puţin mai mari decât în Modelul propus de Guvern, însă sunt si câteva avantaje:
- se simplifică esenţial administrarea fiscală
- sunt protejaţi mai bine grupurile cele mai sărace de salariaţi, la care se reduce esenţial povara fiscală
- sunt stimulaţi cei cu venituri ridicate şi dispare penalizarea intenţiei de majorare a salariilor.
Expertii IDIS consideră că prin eforturi minime Republica Moldova poate implementa sistemul unic de impozitare din 2009, care va fi format din scutirea persoÂnală de 14 mii lei şi cota unică de 14%."
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲