Filat - optimist și la Bruxelles: Moldova va avea o coaliție pro-europeană până la Anul Nou
adăugat 17 decembrie 2010, 11:14, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Vlad Filat se arată optimist în condițiile în care Republica Moldova se află în centrul unei adevărate competiţii ruso-europene pentru câştigarea influenţei. Acest entuziasm s-a simțit în timpul dezbaterii organizate astăzi, 16 decembrie, de Center for European Policy Studies, unul dintre cele mai puternice think-tank-uri de la Bruxelles. ”Participarea la dezbateri a premierului moldovean, Vlad Filat a făcut sala plină, în condiţile în care ţara sa se află în central unei adevărate competiţii ruso-europene pentru câştigarea influenţei”, scrie publicația Adevărul.
Premierul de la Chişinău a afirmat că negocierile intense de după alegerile din 28 noiembrie se vor sfârşi prin formarea unei coaliţii guvernamentale pro-europene, până la 28 decembrie, data convocării noului Parlament. Totuși, Filat a admis că discuţiile sunt dificile şi că viaţa într-o coaliţie nu e deloc una uşoară dar că, până la urmă, partidele au interesul comun de a guverna cu succes.
Filat a prevăzut pentru 2011 o creştere economică de până la 10 procente pentru Republica Moldova şi de 6,5 la sută pentru acest an, în condiţiile unui deficit bugetar de 3 la sută din PIB. "Când am preluat guvernarea, în septembrie 2009, căderea economic era de 7,3 la sută şi deficitul bugetar de 15 la sută. Ţara era practic în incapacitate de plată", a afirmat Vlad Filat.
Succesul economic al Republicii Moldova, potrivit lui Filat, rezidă în măsurile de liberalizare şi demonopolizare, printr-o anumită îmbunătăţire a colectării taxelor şi impozitelor, dar, mai ales, prin atragerea de fonduri de la "partenerii de dezvoltare": FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi investitorii străini. În 2010 Republica Moldova a atras circa 2,6 miliarde de dolari pentru proiecte de dezvoltare.
Premierul consideră că rezolvarea situației din Transnistria nu trebuie să fie una forţată. Potrivit lui, oamenii trebuie să comunice, în plan cultural, sportiv, medical şi aşa mai departe. Or, reintegrarea ţării înseamnă oameni, nu teritorii sau documente. Vlad Filat a mai adăugat că Uniunea Europeană va juca un rol din ce în ce mai important în soluţionarea problemei transnistrene, dar că rezolvarea se va produce, în cele din urmă, "la Chişinău, nu la Moscova, Bruxelles sau Washington".
UNIMEDIA precizează că Vlad Filat a participat astăzi la dezbaterile publice organizate de Centrul pentru Studii Politice Europene, în cadrul vizitei sale de lucru la Bruxelles. În cadrul vizitei, premierul moldovean va avea întrevederi cu înalţi oficiali europeni, printre care: Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene și Stefan Fule, Comisar pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate. Tot astăzi, Vlad Filat va participa la Summit-ul Partidului Popular European.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲