Filat: "Pentru prima dată Moldova s-a prezentat în fața partenerilor europeni cu o viziune clar asumată, cu proiecte concrete"
adăugat 31 martie 2010, 08:17, la Integrare Europeană
„E foarte important ca toată lumea să înțeleagă că nu am convins prin deplasări și comunicări, ci prin angajamentul vizavi de reformele interne, prin acțiunile interne. Ceea ce s-a vorbit l-a Bruxelles, a fost doar prin prisma angajamentelor pe care ni le-am asumat, ca și guvern. Pentru prima dată Moldova s-a prezentat în fața partenerilor europeni cu o viziune clar asumată, cu proiecte concrete”, a declarat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, în cadrul ediției de marți, 30 martie, a emisiunii „Chestiunea Zilei” la Jurnal TV.
Premierul a menționat că suma obținută la Bruxelles nu este una finală. „Există un șir de țări care încă nu și-au prezentat suportul lor financiar, dar care urmează să o facă. Pentru a acoperi financiar întreg proiectul prezentat de delegația noastră la Bruxelles sunt nevoie de 3,6 miliarde de dolari și eu sunt sigur că vom avea această sumă”, spune Vlad Filat.
Analistul politic Nicolae Negru consideră că întoarcerea acestei sume nu reprezintă o problemă pentru Moldova. „Procentul este mic, termenul - îndelungat. Ceea ce contează cu adevărat este atenția care ne-o acordă în acest moment instituțiile europene. Moldova are nevoie de acest ajutor și de această asistență politică, căci totul de acolo pornește - de la asistența politică care s-a transformat în una financiară. Guvernul nu poate fi decât lăudat pentru asta, mai ales dacă acesta va da dovadă de aceeași energie și rigurozitate în ceea ce privește problemele interne ale țării. Guvernul ar trebui să se concentreze asupra faptului ca și cei din Moldova să înțeleagă importanța muncii depuse pe plan extern”, consideră Nicolae Negru.
Premierul Filat nu consideră finanțarea donatorilor de la Bruxelles ca una condiționată. „Dincolo de întâlnirile reflectate de mass-media locală, au avut loc multe alte întrevederi. În cadrul acestor întâlniri au existat multe declarații, inclusiv legate de respectarea prevederilor Comisiei de la Veneția. Dar nu aș vrea să se creadă că Uniunea Europeană e ceva care condiționează. Ei nu pun condiții. Ei își exprimă doar un punct de vedere. Depinde de noi cum înțelegem acest punct de vedere și ne asumăm consecințele pentru înţelegerea acestui punct de vedere. Propunându-ne integrarea în UE, trebuie să ținem cont de părerea Uniunii nu doar când cerem bani”, spune Vlad Filat.
În ceea ce privește divergențele de opinii, care ar exista în acest moment în Alianță, premierul consideră că acestea nu sunt relevante din punct de vedere al poziției unice pe care o adoptă Alianța, în ceea ce privește problemele principiale. „Eu tot văd diverse lucruri, tot am așteptări. Dar trebuie acțiuni, ca aceste dorințe să devină realitate. Evitarea alegerilor anticipate e mai mult decât o dorință, e o necesitate. Dar dincolo de necesități există posibilități, or, expertiza Comisiei de la Veneția spune clar că, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova nu ai cum să depășești Parlamentul în ceea ce privește modificările constituționale sau adoptarea unei noi Consituții. Chiar dacă consider referendumul în acest sens absolut corect, am declarat în permanență că acesta poate fi realizat doar cu suportul direct și deplin al partenerilor noștri externi”, explică Vlad Filat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲