Financial Times: Lipsa unui guvern in R. Moldova creste riscul unei crize financiare acute
adăugat 15 aprilie 2009, 12:47, la Economie
Republica Moldova, cu un deficit bugetar de peste un miliard de euro, risca o acuta criza financiara, avand in vedere ca actuala criza politica tergiverseaza formarea unui guvern care sa negocieze un pachet de sustinere cu FMI si care sa poata revizui bugetul de stat, scrie Financial Times, potrivit NewsIn. Publicatia noteaza, in editia de miercuri, ca este prevazut ca o delegatie FMI sa vina la Chisinau saptamana viitoare pentru a demara discutiile despte forma pachetului de sustinere care ar urma sa inlocuiasca un acord din 1995, dar arata ca in R. Moldova nu are cine sa negocieze acest nou acord.Rezultatele alegerilor de acum 10 zile, in urma carora Partidul Comunist a castigat cu 49%, sunt contestate de opozitie, care sustine ca victoria a fost obtinuta in mod fraudulos.
Procesul politic este ingreunat de renumarari de voturi si verificari de liste, astfel ca s-ar putea ca un nou guvern sa fie format abia la toamna. In consecinta, nu exista un guvern care sa revizuiasca cheltuielile bugetare si sa negocieze un acord international de sustinere, scrie Financial Times.
In acest context, Republica Moldova risca sa se confrunte cu o severa criza financiara in anul 2009, avand in vedere incapacitatea de a acoperi un deficit bugetar de un miliard de dolari si tensionarea politica tot mai mare, constata Financial Times.
Cel mai sarac stat al Europei
Tara, care este deja cel mai sarac stat al Europei, are un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de numai 1.800 de dolari si este dependenta de cei doua miliarde de dolari trimisi de imigrantii din afara tarii, suma ce echivaleaza cu o treime din PIB-ul tarii, subliniaza FT. Conditiile mai putin prielnice din Romania, Rusia, Ucraina si sudul Europei, unde se regaseste majoritatea diasporei moldovene, au dus la scaderea cu 28% a sumelor trimise in ianuarie in tara, fata de aceeasi luna a anului trecut.
Trei patrimi din incasarile bugetare provin din taxe legate de importuri, inclusiv taxa pe valoare adaugata. Importurile au scazut insa cu 50% fata de anul trecut, iar incasarile guvernului ar scadea, daca se metine tendinta, cu doua miliarde de dolari, lasand R. Moldova dependenta de finantare externa, analizeaza publicatia.
"Exista o piata a titlurilor de valoare restransa si superficiala, astfel ca deficitul poate fi finantat numai din contributii externe sau ar trebui revizuit bugetul", a declarat Johan Mathisen, reprezentantul FMI in R. Moldova.
O tara de tranzitie ca R. Moldova cu un rating de creditare scazut are un acces foarte limitat la pietele straine de credite comerciale, iar intre timp nici nu exista un guvern care sa revizuiasca bugetul de trei miliarde de dolari intocmit inainte ca efectele crizei sa fie resimtite, arata FT.
Economia R. Moldova a avut performante ridicate in timpul celor opt ani de conducere comunista, dublandu-si dimensiunea, de la trei miliarde de dolari in 2005 la sase miliarde anul trecut, si cu o datorie publica de numai 18% din PIB. Totusi, salariile sunt in continuare scazute, un politist castigand, de exemplu, numai 120 de dolari pe luna.
"Cu atmosfera tensionata si violentele care au urmat alegerilor, un guvern de tranzitie ar putea sa fie fortat sa caute ajutor in alta parte. Unii oficiali occidentali au sugerat ca Rusia ar sta pregatita sa ofere sprijinul financiar de care R. Moldova ar avea nevoie", conchide Financial Times.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲