Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:49

 

Firma din apartamentul unui angajat al BEM care a obţinut un credit neperformant de 1,5 mln. de euro

adăugat 29 mai 2015, 07:34, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan

O firmă înregistrată în apartamentul şefului Direcţiei Juridice a Băncii de Economii a primit, în decembrie 2011, un credit de 1,5 milioane de euro de la această bancă, echivalentul la acea oră a aproximativ 24 de milioane de lei. În gaj, firma a pus un teren şi nişte clădiri nefuncţionale din or. Lipcani, pe care experţii le-au evaluat la 26 de milioane de lei, deşi în realitate acestea valorau mult mai puţin.

Firma, parcă firesc, nu a întors creditul la timp, astfel că Banca de Economii a intrat în 2013 în posesia bunurilor gajate. Şi de atunci a tot încercat să le vândă…, fără succes. Pe 16 iunie 2015, urmează o altă licitaţie, în care terenul şi clădirile puse în gaj în 2012 pentru 24 de milioane au fost scoase la vânzare pentru 3,35 milioane, sumă de opt ori mai mică decât creditul acordat de banca statului agentului economic.

Banca de Economii a Moldovei (BEM) a ajuns astăzi aproape de lichidare, după ce, încă de la fondare, a servit cu devotament şi credinţă tuturor guvernărilor şi businessmenilor care au trecut pe la treuca puterii. Deşi în ultimii ani opinia publică a tot fost alertată despre zecile de credite dubioase acordate de BEM, dosarele penale au tot lipsit. Procurorii s-au reactivat abia în 2015, când banca este aproape de a fi închisă şi după ce Şor&Co i-au dat lovitura de graţie. Despre şmecherii şi credite neperformante, oamenii legii au ştiut. Au ştiut, însă nu au făcut nimic, acceptând practic hoţiile. O demonstrează şi cazul creditului acordat firmei „Arbeton-Grup” SRL în anul 2012.

520-bem-cladiri

 

 Credit de 24 de milioane şi un gaj de opt ori mai mic

 Mai exact, „Artbeton-Grup” SRL beneficiază de la BEM în baza unui contract de credit din 7 decembrie 2011 de suma de 1,5 milioane de euro, care echivalau atunci cu aproape 24 de milioane de lei (un euro costa aproximativ 16 lei). Creditul urma să fie întors băncii până în noiembrie 2013, iar în calitate de gaj a fost pus sechestru pe un complex de clădiri administrative, de producere şi depozitare, amplasat în or. Lipcani, r. Briceni, pe str. Libertăţii 235, dar şi pe terenul aferent cu o suprafaţă de 20 ha. Clădirile şi terenul au fost evaluate la 26,1 milioane de lei. Contractul de credit a fost încheiat între Vladislav şi Svetlana Iusupov, proprietarii clădirilor şi terenului, tot ei, administratorii din acte ai firmei „Arbeton-Grup” SRL, şi Ghenadie Condrea, pe atunci prim-director adjunct al Filialei nr.1 Chişinău a BEM.

Aproape firesc, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri, SRL-ul nu a reuşit să-şi onoreze obligaţiunile financiare către bancă, iar în ianuarie 2013 a predat benevol clădirile şi terenul din Lipcani instituţiei financiare. De atunci, BEM a tot încercat să le vândă, însă fără succes. Pentru data de 16 iunie 2015, pe site-ul băncii este anunţată o nouă licitaţie, cu reducere, pentru a comercializa peste 30 de bunuri care au fost puse în gaj, iar cei care au luat credite nu şi-au onorat obligaţiunile financiare. Printre bunurile pe care banca doreşte să le vândă găsim şi obiectul din str. Libertăţii 235 din Lipcani. Licitaţia pentru el nu porneşte însă de la suma pentru care a fost acordat creditul (24 de milioane), ci de la 3,35 milioane de lei, deci, de opt ori mai puţin. Cu alte cuvinte, BEM, dacă va reuşi să vândă obiectul, nu va putea acoperi valoarea creditului acordat firmei „Artbeton-Grup” SRL, înregistrând astfel pierderi de peste 20 de milioane de lei doar de pe urma unui contract.

ZdG a aflat de la persoane care au activat în acea perioadă la BEM că, în 2012-2013, instituţia a trimis pe adresa Procuraturii Anticorupţie (PA) şi Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) plângeri cu solicitarea de a elucida acest caz. Nimeni însă nu a fost tras la răspundere, deşi era evident că imobilele puse atunci în gaj au fost supraevaluate, iar Banca a acceptat tranzacţia fără a se asigura.

Firma, înregistrată în apartamentul şefului direcţiei juridice                           Cum a reuşit această firmă să obţină un asemenea credit, în condiţii suspecte, de la BEM? Firma „Artbeton-Grup” SRL, conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), a fost fondată în anul 2001. Acum, în calitate de fondator şi administrator figurează numele lui Vladislav Iusupov, fiind înregistrată într-un apartament din str. Alexandru Hâjdeu din Chişinău. SRL-ul se află în proces de insolvabilitate, fiind administrat de Victor Nemţanu, administrator certificat de Asociaţia Lichidatorilor şi Administratorilor din R. Moldova (ALARM). Solicitat de ZdG, Nemţanu a evitat să discute cu noi despre cauzele intentării procedurii de insolvabilitate, despre datoriile firmei, dar şi despre alte detalii din dosar. Pe site-ul Curţii de Apel Chişinău am găsit, însă, că firma „Artbeton-Grup” a solicitat intentarea în privinţa sa a procedurii de insolvabilitate în noiembrie 2014, cerere care a fost acceptată de judecătorul Anatolie Minciună. Instanţa şi-a motivat decizia pe baza raportului depus de Victor Nemţanu, care a indicat că SRL-ul nu poate întoarce nu 1,5 milioane de euro către BEM, ci un credit de 2,2 milioane de euro şi 170 de mii de lei.

Răspunsul la întrebarea cum a reuşit totuşi această firmă să obţină un asemenea credit de la BEM îl găsim în istoria acestui SRL. Or, conform datelor oferite de CÎS, din ianuarie 2007 şi până în luna iulie 2012, SRL-ul a avut adresa juridică într-un apartament de pe bd. Dacia 47. Deci, în decembrie 2011, când BEM a acordat acestei firme creditul de 1,5 milioane de euro, firma activa în acel apartament. Iar conform datelor de la Cadastru, apartamentul, din 2001 şi până în prezent, aparţine lui Mihail Bejenari şi soţiei sale, Elena. Mihail Bejenari era în perioada în care s-a acordat creditul angajat al BEM, fiind şeful Direcţiei Juridice a băncii conduse de Grigore Gacikevici. În 2013, pe acel apartament de pe bd Dacia, CNA şi executorul judecătoresc Anatolie Bănărescu au pus sechetru, care nu a fost scos nici până astăzi. Interesant este şi faptul că Mihail Bejenari a figurat atunci şi în lista membrilor comitetului de credit al băncii, care a adoptat decizia de acordare a acestui credit.

Ce au făcut organele de drept?

Săptămâna trecută, Mihail Bejenari, împreună cu Grigore Gacikevici, preşedintele BEM, au fost reţinuţi de CNA, fiind bănuiţi de implicare în acordarea frauduloasă a mai multor credite. Pe lângă aceştia, au fost reţinuţi şi câţiva oameni de afaceri: Valentin Bodiştean, directorul SRL „Valiexchimp”, Mihail Moşcin, directorul SRL Moşbani, Ivan Tomailî, directorul companiei de construcţie ÎI „Tomailî Argo”, sau Vladimir Belschi, director la SRL „Vesi-Plus”. Toţi au beneficiat de credite de la BEM, care ulterior s-au dovedit a fi neperformante. Recent, mai multe proprietăţi ale acestor afacerişti au fost scoase la vânzare. Despre multe dintre aceste credite, ca şi în cazul creditului către „Artbeton-Grup” SRL, se ştia de mai mult timp. De ce organele de drept au reacţionat abia acum? Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei Urmărire Penală a CNA, ne-a spus că este în şedinţă, iar ulterior nu a răspuns la telefon pentru a se pronunţa, la fel cum nu a răspuns nici Adriana Beţişor, procurora care se ocupă de dosarul BEM.

Procurorul anticorupţie Eduard Harunjen ne-a spus însă că oamenii legii au reacţionat abia acum pentru că anterior nu au existat sesizări din partea băncii. „A fost o şmecherie juridică, care a dus la faptul că toate creditele au fost cesionate. Deci, datoriile către bancă au trecut la o firmă, iar aceste contracte de cesiune expiră abia în 2019. BEM, neavând de fapt în acte o datorie, pentru că termenul de scadenţă încă nu expirase, nu reacţiona. Noi am insistat şi am făcut chiar şi câteva şedinţe cu reprezentanţii BEM, pentru ca ei să se rupă de la această şmecherie juridică şi să-şi evalueze astăzi datoriile. Acum am primit sesizările de la bancă şi ni s-au dezlegat mâinile. Mai mult, recent, Judecătoria sect. Râşcani a recunoscut ca ilegală adunarea Consiliului de Administraţie al BEM din toamna lui 2014, care a avut loc în Ucraina. La această adunare s-a decis cesionarea datoriilor. După ce au fost înlăturate aceste obstacole de ordin juridic, noi am putut deja să intervenim în dosare. Pentru că în procesul penal există o regulă, dacă nu există parte vătămată, nu poate fi iniţiată urmărirea penală. Aceste sesizări au parvenit abia acum”, susţine Harunjen. Şeful PA precizează că astăzi, instituţia ar investiga felul în care au fost acordate toate creditele cu o valoare mare. „Suma totală a creditelor investigate este mare, peste 100 de milioane de lei”. După ce a verificat, Harunjen ne-a spus că instituţia verifică inclusiv creditul de 1,5 milioane de lei acordat firmei Artbeton-Grup” SRL. Mihail Bejenari, fostul şef al Direcţiei Juridice a BEM, în apartamentul căruia a fost înregistrată această firmă, este acum în arest la domiciliu, cu interdicţia de a face declaraţii. Avocatul său, Vlad Roşca, ne-a spus însă că Mihail Bejenari nu a fost reţinut în dosarul privind creditul acordat firmei „Artbeton-Grup” SRL, ci pentru un credit acordat firmei „Nictrans-Grup” SRL. Roşca susţine totodată că clientul său pledează nevinovat.


Autor: Victor MOŞNEAG
Sursa: www.zdg.md
Ați încercat să obțină împrumuturi de la bănci, fără succes? Urgent nevoie de bani pentru a ieși din datorii? Nevoie de bani pentru extinderea sau înființarea propria afacere? Obține un împrumut de la unul dintre cele mai importante companii de împrumut din Marea Britanie. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati prin e-mail: 24hourloanservice2011@gmail.com
A comentat Larry Fox 31 iulie 2015, 18:05


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.8964 secunde