FMI: Republica Moldova trebuie să accelereze reforma în justiție și să mențină deficitul bugetar planificat
adăugat 08 mai 2012, 13:16, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
”Creşterea economică a Republicii Moldova a înregistrat în ultima perioadă o încetinire, însă FMI o pune pe seama situaţiei economice din regiune”, a declarat marți, 8 mai, şeful misiunii FMI pentru Republica Moldova Nikolay Gueorguiev, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat.
Totodată, oficialul de la FMI a precizat că R.Moldova trebuie să accelereze reforma din justiţie şi să asigure nivelul planificat al deficitului bugetar, astfel încât să fie păstrată tendinţa de creştere economică obţinută în ultimii doi ani.
În acest context, oficialul a informat că experţii FMI au elaborat unele studii şi analize ce vizează atragerea investiţiilor directe în economia Republicii Moldova, vulnerabilitatea în faţa şocurilor financiare externe şi reformele în sectorul bugetar pe termen mediu.
În cadrul întrevederii, Vlad Filat și Nikolay Gueorguiev au convenit şi asupra elaborării unui nou Program de colaborare dintre FMI şi Republica Moldova pentru perioada de după 2013. Reprezentantul FMI a precizat mai spus că misiunea în cauză este penultima din cadrul actualului Program de asistenţă, care expiră în luna ianuarie 2013, ultima fiind preconizată pentru toamna acestui an.
Misiunea FMI aflată în prezent la Chișinău are două obiective de bază: discuţii cu instituţiile Republicii Moldova pe marginea evaluării privind realizarea actualului program de asistență, precum şi consultări privind politicile financiare pe termen mediu. Şeful misiunii FMI a precizat că asemenea consultări se efectuează o data la doi ani, ultimele avînd loc în anul 2010.
Programul Moldovei cu FMI este pe trei ani și a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susținut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), dintre care 270 milioane de DST (circa 415 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲