GEORGE SOROS PREVEDE O NOUA DEPRESIUNE LA NIVEL MONDIAL.
adăugat 05 octombrie 2011, 14:06, 17:06 la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
"Pietele financiare se indreapta spre o noua depresiune financiara la nivel mondial ce atrage dupa sine numeroase consecinte politice", cam asa a sunat inceperea unui interviu dat de George Soros - omul care a invins Banca Angliei.
George Soros este de parere ca, autoritatile UE au pierdut controlul asupra situatiei, ceea ce face urgenta gasirea de noi solutii. Dupa parerea finantistului, George Soros, ar trebui de urgenta aplicate trei masuri. In primul rand, conducerea UE ar trebui sa hotarasca de comun acord crearea unei trezorariei comune a UE. In al doilea rand, marile banci din zona euro nimeresc sub vizorul Bancii Centrale Europene (BCE), ce le garanteaza contributia acestora la acel fond comun si sa le duca catre recapitalizare, iar in al treilea rand, BCE ar trebui sa le permita tarilor precum, Italia si Spania sa-si refinanteze creditele cu o rata a dobanzii foarte mica. Acesti pasi ar trebui sa invigoreze pietele financiare si sa ofere timp UE pentru a-si crea o noua strategie de crestere economica, fara de care criza datoriilor nu poate fi solutionata.
In practica acesti pasi ar trebui sa urmeze in felul urmator. Deoarece crearea unei trezorarii la nivel comunitar implica mult timp, cat si acordul tuturor statelor - membrii UE ar trebui sa apeleze la BCE pentru acoperirea golurilor din sistemul bancar. Ar trebui creata o noua agentie ce va permite Fondului de Stabilitate Europeana sa lucreze direct cu BCE. Acest fond ar trebui sa fie o sursa de finantare pentru anumite state sau institutii financiare, dar care vor fi acele institutii si acele state, vor decide membrii UE. Modificarile ce urmeaza a fi facute in statutul acestui fond ar trebui acceptate de Banca Nationala a Germaniei si posibil de conducerile altor state membre.
Dupa crearea acestei reforme, Fondul de Stabilitate Europeana ar trebui in primul rand, sa se ocupe de recapitalizarea bancilor si acordarea garantiilor pentru obligatiuni. Cele mai importante banci ale UE ar trebui sa semneze cu fondul un acord din care sa reiasa ca vor indeplini toate conditiile impuse de BCE. Bancile ce vor refuza sa semneze acest acord ar trebui sa li se refuze garantiile. Dupa care BCE ar trebui sa reinstruiasca bancile in acordarea noilor linii de creditare si conditiile ce ar trebui indeplinite pentru crearea unui portofoliu de credit. Cu toate acestea, BCE ar trebui foarte minutios sa monitorizeze activitatile institutiilor financiare. Daca vor fi urmati acesti pasi, atunci sunt sanse sa lichidam unul din marile motive ale crizei financiare. Recapitalizarea totala va elimina un alt motiv al crizei. Dupa consolidarea situatiei, garantiile din piata ar putea fi atrase.
Pentru a diminua presiunile asupra obligatiunilor guvernamentale a statelor precum Italia, BCE ar trebui sa diminueze rata dobanzii de referinta.
Soros este increzator ca acesti pasi vor duce la depasirea crizei datoriilor din zona euro si vor elimina temerile cu privire la default-ul Greciei, ce ameninta economia globala. Doar in aceste conditii participantii la piata vor fi convinsi ca exista un plan de rezolvare a problemelor economico-financiare la nivel mondial. Soros a mai declarat faptul ca, aceste masuri sunt radicale, deoarece, obliga institutiile financiare sa intre sub controlul BCE, si acest lucru nu va fi acceptat nici de banci nici de tarile membre ale UE. In aceste conditii doar presiunile sociale ar putea pune in aplicare un proces ce ar putea schimba lucrurile, considera George Soros.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲