Economişti şi experţi politici, care au vizitat Georgia, sunt cu toţii de acord asupra unui singur lucru: Mihail Saakaşvili şi colegii săi au realizat reforme liberale care pot intra în manualele de economie ca un exemplu de cea mai rapidă și radicală reformă din istoria lumii.
În clasamentul mondial privind ușurința de a face afaceri efectuat de Banca Mondiala, Georgia s-a ridicat din grupul țărilor ex-sovietice ajungând pe locul 11, depășind Finlanda, Suedia şi Japonia! Acum câteva luni revista americana Forbes, care evaluează anual uşurinţa cu care plătesc taxe şi impozite, a numit Georgia având un regim cel mai liberal din Europa şi al patrulea din lume după Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong.
În doar şase ani, dintr-un stat sărac şi dărăpănat Georgia s-a transformat într-o economie în plină expansiune care atrage investitori din toata lumea. În fiecare seară, strada principală din Tbilisi, bulevardul Shota Rustaveli, este iluminat de panourile a celor mai vestite rețele hoteliere Marriott, Radisson şi Sheraton.
Autorii a reformelor susţin că reţeta miracolului este foarte simplă: o voință politică de fier, liberalizarea bruscă şi combaterea paranoică a tuturor manifestărilor de corupţie. Reformele s-au desfășurat în două direcţii: combaterea corupţiei şi reforme în administraţia publică, şi libertatea maximă de a desfășura activităţi economice.
Guvernul a redus taxele de import şi numărul acestora. În loc de 20 de impozite au rămas doar 7. În același timp, guvernul a început privatizarea pe scară largă, inclusiv aşa-numitor întreprinderi strategice. A fost desfășurată şi reforma agriculturii. Conceptul principal al reformei: cel mai bun stăpân al pământului este proprietarul său. Au fost privatizate 460 mii ha de teren public în scopuri agricole, dintr-un total de aproximativ 700 mii ha.
Economiştii occidentali susţin că liberalizarea fără precedent va da profituri imense peste cinci - şapte ani. Iar, primele rezultate sunt deja vizibile. Veniturile bugetului din Georgia a crescut de la 558 de milioane de dolari în 2003, la 3.3 de miliarde de dolari în 2008.
Ca urmare a reformelor, salariul mediu al ţării a crescut de la 30 dolari în 2005, la 240 dolari anul trecut. Pe 16 ianuarie 2004, Georgia s-a implicat într-un război pe două fronturi: contra habarnicilor şi hoţilor în lege, care până în acel moment controlau de facto statul.
În această zi a fost arestat fostul şef al căilor ferate pentru deturnare de fonduri, în a doua zi, fostul ministru al energiei. Arestările au continuat, noua putere n-a cruțat pe nimeni, şi postul ocupat nu era un obstacol. În timpul campaniei anti-corupţie, oameni de afaceri şi criminali au fost forţați să întoarcă în bugetul statului "venituri ilegale". Aceste fonduri au fost, de asemenea, utilizate în realizarea reformelor, fiind suplimentați la fonduri extra-bugetare.
În trei luni, guvernul a majorat salariile polițiștilor de la 30 de dolar la 400. Tinerilor le-a plăcut să lucreze în poliţie. Înainte de a angaja un polițist, candidatul trebuia să treacă teste psihologice elaborate în comun cu specialişti străini. Foștii polițiști nu au fost reangajați, iar acei care încercau să ia mită erau imediat concediați. În doar câțiva ani, nivelul de încredere față de poliţie, în Georgia a crescut de la cu câteva procente la 82.
Procesul de învăţământ va fi împărţit în două părţi în conformitate cu la modelul european: până în clasa a cincea şi după. Accentul se va pune pe învăţarea limbii engleze şi calculatorului. În domeniul sănătății, Guvernul va privatiza spitalele, va introduce sistemul de asigurare a sănătății şi va susține o campanie de promovare a modului de viaţă sănătos. Apogeul reformelor liberale economice va deveni Actul Libertății Economice prevederile căruia vor fi reflectate în Constituția țării.