Banca Naţională mai dă o lovitură economiei
adăugat 28 mai 2015, 13:01, la Economie • Articol publicat de Dumitru Pelin
Situaţia economică din Republica Moldova se înrăutăţeşte pe zi ce trece, iar perspectivele de revenire devin tot mai de lungă durată.
Acest lucru se poate de dedus din noile măsuri adoptate de sterilizare a masei monetare adoptate de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 28 mai 2015 prin vot unanim:
1. se majorează rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1.0 puncte procentuale, de la 13.5 până la 14.5% anual;
2. se majorează ratele de dobândă:
- la creditele overnight cu 1,0 puncte procentuale, de la 16.5 până la 17.5% anual;
- la depozitele overnight cu 1.0 puncte procentuale, de la 10.5 până la 11.5% anual;
3. se majorează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă cu 2,0 puncte procentuale şi se stabileşte în mărime de 22,0% din baza de calcul începând cu perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 iulie 2015–7 august 2015;
4. se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivel de 14,0% din baza de calcul.
BNM îşi argumentează decizia prin faptul că s-au accentuat riscurile proinflaţioniste.
"Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federaţia Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul comerțului extern și al remiterilor populației. Acest fapt poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale față de valutele străine și, ulterior, evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.
Deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua", se precizează într-un comunicat al BNM.
Sveatoslav Mihalache, expert la Alpha Invest susţine că deciziile adoptate de BNM sunt impuse de situaţia critică din economie şi de dorinţa de a tempera ritmul de creştere a inflaţiei, care poate ajunge la circa 18% în acest an.
"Aceste măsuri însă vor lovi direct în economia Moldovei. Astfel vor creşte dobânzile la credite. Este foarte posibil să se ajungă la rate de 30%, ceea ce va restrânge semnificativ creditarea şi respectiv va lovi în posibilitatea de a dezvolta afaceri. Totodată măsura va stimula reducerea consumului, ceea ce în final tot este un semnal negativ pentru economie", a declarat Sveatoslav Mihalache.
Expertul prezice că în următoarele opt trimestre evoluţia PIB va fi negativă, lucru confirmat şi de prognozele făcute anterior de banca centrală.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲