Guvernatorul BNM se arata increzator privind capacitatile Moldovei de a evita o criza economica
adăugat 23 octombrie 2008, 08:37, la Economie
Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei (BNM), Leonid Talmaci, sustine ca in Moldova nu exista criza financiara sau economica si nu sunt factori care ar putea sa le provoace intr-o perspectiva apropiata. Declaratia a fost facuta miercuri, 22 octombrie, la clubul de discutie Zona Economica Libera, transmite Info- Prim Neo.Guvernatorul a spus ca sectorul bancar al Moldovei a fost pregatit pentru aceasta criza, avand si experienta evitarii consecintelor a doua crize - a celei financiare regionale din 1998 si a celei din 2006, provocate de embargoul impus intreprinderilor vinicole din Moldova si in care au fost implicate 10 banci din cele 15 inregistrate la acel moment ( actualmente sunt 16).
"Rezultatele sunt cunoscute de toti cetatenii Moldovei - n-au fost retineri de plati, n-au fost probleme cu lichiditatile. Bancile care activeaza in Moldova in calitate de filiale ale bancilor straine, de asemenea, nu avut de suferit, fiindca nu au suferit nici bancile-mama ale acestora din tara de origine", a subliniat Talmaci.
Potrivit guvernatorului, bancile nu au probleme cu recreditarea, deoarece imprumuturile lor au fost formate in exclusivitate de catre bancile-mama sau prin liniile de creditare deschise de catre organismele financiare internationale precum al fi BERD, BEI, Banca Marii Negre, Fondul pentru Europa de Sud- Est.
Un factor care caracterizeaza din punct de vedere pozitiv sistemul bancar al Moldovei este, potrivit lui Talmaci, procentul foarte redus al creditelor neperformante - pana la 4,5% din suma tortala a creditelor. Acest procent mic nu poate sa influenteze capacitatea bancilor de creditare, de intermediere si de asigurare cu bani a PIB - ului, a mentionat guvernatorul.
Rata inflatiei in RM pe opt luni a fost una din cele mai mici in regiune - 6,7%. Pentru noua luni se asteapta o rata a inflatiei de peste 7%, iar rata inflatiei anuala nu va depasi 10%, a estimat Talmaci. Aceasta, potrivit lui, datorita masurilor intreprinse de BNM, care a majorat rezervele obligatorii ale bancilor comerciale, precum si de Guvern care mentine deficitul bugetul la nivelul zero - masuri chemate sa diminueze presiunea asupra asupra inflatiei si cursului de schimb.
Depozitele bancare s-au majorat in noua luni ale anului cu 22% fata de sfarsitul lui 2007. Soldul creditelor in economie a crescut cu 4 mlrd lei sau cu 22%. Lichiditatea bancilor, adica capacitatea de a reintoarce banii deponentilor la prima cerere, este stabilita la nivel de 20%, fiind de in realitate mai mare - peste 34 %.
Referindu-se la cursul de schimb, Talmaci a spus ca leul s-a apreciat puternic ca urmare a cresterii cu 67% a remitentelor (1, 2mln dolari), a investitiilor straine care au inregistrat o crestere de 2,4% si a exporturilor. "Noi am intervenit, a fost sterilizata o parte din masa monetara. Daca nu intervenea BNM cursul putea sa ajunga si la 7 lei dolarul chiar la 6 .Nu am avut de ales, pentru ca nu poti concomitent sa combati inflatia si sa mentii un curs stabil", a precizat guvernatorul.
Leonid Talmaci anticipeaza ca transferurile de la persoanele care muncesc de peste hotare s-ar putea micsora, ca urmare a faptului ca unii isi vor pierde slujbele in constructii sau in sfera prestari servicii. "In 1998 nu am avut remitente si ne-am descurcat destul de bine", a declarat guvernatorul. Cu referire la riscul de diminuare a cotei exporturilor moldovenesti ca urmare a reducerii capacitatii de cumparare a populatiei in statele afectate de criza, guvernatorul a mentionat: "Avem un avantaj. Moldova nu mai este dependenta de o singura piata, cea a Federatiei Ruse , precum era in 1998".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲