Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu - Doctor Honoris Causa la Chisinau
adăugat 27 septembrie 2010, 11:35, la Economie
Stabilitatea preţurilor - avuţia cea mai mare pe care poate să o aibă o bancă centrală - asigură nivelul scăzut al inflaţiei, încrederea în moneda naţională, stabilitatea financiară şi încurajează creşterea economică sănătoasă, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, aflat într-o vizită la Chişinău, unde a participat la festivităţile dedicate Zilei ASEM şi Zilei Economistului în Republica Moldova.
În cadrul festivităţilor, lui Mugur Isărescu i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova, scrie timpul.md, preluat de Romanian Global News.
Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a ţinut să sublinieze faptul că academicianului Isărescu, o personalitate deosebită a vieţii economice din România şi nu numai, i se conferă titlul onorific de Doctor Honoris Causa pentru merite deosebite în afirmarea ştiinţei şi învăţământului economic.
În cadrul festivităţii, guvernatorul BNR a ţinut o prelegere publică cu tema „Reflecţii privind politica monetară în contextul crizei mondiale", reflectând asupra noţiunilor: independenţa băncii centrale, transparenţa decizională şi stabilitatea financiară.
Mugur Isărescu a amintit că perioadele de criză economică răstoarnă teorii care uneori au ţinut câte jumătate de secol. „Asistăm la schimbări majore în economia mondială, schimbări dramatice în gândirea economică", a constatat academicianul, menţionând că stabilitatea preţurilor, care era considerată altădată cel mai important mecanism ce încuraja o creştere economică sănătoasă, astăzi nu mai este suficientă fără a asigura stabilitatea financiară". Această situaţie impune reevaluarea independenţei Băncii Centrale.
Guvernatorul BNR susţine că la moment Banca Centrală ar trebui să renunţe la independenţa operaţională, întrucât ar exista un conflict de interese privind determinarea obiectivului prioritar dintre cele două existente: stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară, iar o serie de schimbări necesită o mulţime de bani publici. Totuşi, savantul consideră că „independenţa Băncii Centrale, în perspectivă, este o idee bună".
În contextul crizei economice, Mugur Isărescu spune că nu este adeptul unei intervenţii mai drastice a guvernului în activitatea Băncii Centrale, întrucât aceasta va avea drept consecinţă creşterea inflaţiei. El se pronunţă în favoarea unei colaborări mai eficiente dintre aceste două instituţii. „Criza economică a dovedit că Banca Centrală independentă şi guvernul pot colabora pentru restabilirea stabilităţii financiare.
Aceasta e o dovadă că independenţa băncii nu este incompatibilă cu stabilitatea financiară, dar că rămâne o necesitate pentru stabilitatea preţurilor. Este normal ca în aceste condiţii guvernul să găsească un echilibru între libertatea preţurilor şi reglementare, dar aceasta nu înseamnă neapărat o mai mare implicare în economie, ci o reglementate adecvată a economiei", a concluzionat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu a fost numit în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, Guvernator General şi preşedinte al BNR, la 4 septembrie 1990. A fost reconfirmat în funcţie la 31 iulie 1991. Mandatul său de guvernator a fost prelungit la 16 decembrie 1998, de parlament, pe o perioadă de cinci ani, fiind reales la 28 septembrie 2004. Pe 8 octombrie 2009, noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a fost aprobat de Parlamentul României, mandatul noii echipe, condusă tot de Isărescu, fiind de cinci ani. În perioada decembrie 1999 - noiembrie 2000 Mugur Isărescu a ocupat funcţia de prim-ministru. El a fost desemnat în iulie 2009 de World Records Academy cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲