Guvernul şi-a revăzut prognozele: regres economic de 5% în 2009
adăugat 18 iunie 2009, 10:07, la Economie
Guvernul şi-a actualizat prognozele pentru evoluţia economiei în acest an, anticipând un regres de 5% a PIB-ului, faţă de 1% cât estimase anterior, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă vicepremierul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului.Oficialul a spus că la nivel regional se resimte o înviorare a activităţii economice, semnale care însă nu sunt vizibile şi în Republica Moldova „din cauza crizei politice".
Igor Dodon a mai afirmat că aşteptările privind evoluţia economie moldoveneşti sunt mai bune în RM decât la vecini, inclusiv Ucraina, România, Federaţia Rusă sau chiar şi Germania. „Este o prognoză realistă care confirmă ultimele tendinţe", a subliniat ministrul Economiei.
Potrivit oficialului, Fondul Monetar Internaţional estimează 2009 un PIB în termeni reali de 60.7 mld USD, iar Chişinăul de 60,8 mld USD, în timp ce diferenţa privind ratele de creştere (FMI a anunţat o previziune de minus 9%, faţă de 5% - a Guvernului) s-ar datora unor modele diferite de calcul.
Guvernul mai aşteaptă în acest an o inflaţie de 6%, contracţia industriei cu 20%, micşorarea exporturilor cu 20%, iar a importurilor - cu 25%.
Vicepremierul a mai anunţat două seturi de măsuri de stimulare a economiei: „şase pot fi, şi sunt puse în aplicare fără susţinerea legislativului, în timp ce alte şase măsuri necesită aprobarea din partea Parlamentului".
Iată cele şase măsuri despre care Igor Dodon a spus că nu necesită susţinere legislativă, dar şi nici cheltuieli suplimentare din buget:
1. Acordarea lichidităţilor în sectorul real al economiei. Banca Naţională a anunţat că va oferi cel puţin 650 mil. lei băncilor comerciale pentru recreditarea economiei (Victor Cibotaru, viceguvernatorul BNM a precizat că deja 100 de milioane au fost alocate, la o dobândă de 10%, pe un an, băncile re-creditând aceste surse cu o dobândă medie de circa 15% ). „În discuţiile cu BNM vom insista ca banii să fie alocaţi pe un termen şi mai mare. Poziţia mea, neîmpărtăşită de BNM, este că aceste surse trebuie acordate pe o perioadă de cel puţin 2 ani", a declarat Igor Dodon.
2. Reducerea controalelor din partea organizaţiilor de stat.
3. Liberalizarea exporturilor „pe toate căile posibile".
4. Blocarea cheltuielilor bugetare neprioritare şi, în paralel, majorarea investiţiilor capitale din surse bugetare.
5. Susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv acţiuni de reducere a şomajului. Continuarea programului de abilitare economică a tinerilor şi utilizarea schemelor de grant de tipul grantului japonez.
6. Onorarea în termen a restituirilor de TVA şi a altor plăţi faţă de agenţii economici.
„În cel mai scurt timp ce urmează aceste acţiuni vor fi puse în aplicare", a asigurat Igor Dodon. El a mai enumerat alte şase acţiuni anti-criză care vor fi puse în aplicare după examinarea lor în Parlament:
1. Modificări în politica fiscală şi modificarea bugetului de stat pentru 2009 - „un şir de reforme fiscale interesante şi stimulatorii pentru agenţii economici".
2. Proiectul de susţinere a sectorului de construcţii. Inventarierea construcţiilor cu un grad de finalizare între 50-75%, cu susţinerea financiară din partea statului a acestora. Se examinează garanţii de stat pentru împrumuturi externe pe termen lung, ce ar permite proiecte ipotecare pe un termen de 30-40 de ani.
3. Atragerea surselor externe în infrastructură. Se duc discuţii cu China, Federaţia Rusă şi Banca Mondială.
4. Susţinerea exporturilor prin garanţii de stat şi diminuarea riscurilor.
5. Atragerea investitorilor strategici în sectorul energetic. Se duc discuţii „destul de avansate" cu investitori ce ar permite un impuls în interiorul ţării.
6. Subvenţii ţintă în sectorul agrar şi industrie, la credite şi în procesul de producţie.
Ministrul Economiei a mai declarat că în cazul în care era „stabilitate politică" ţara ar fi asistat la primele semnale de ieşire din criză deja la toamnă. Igor Dodon a spus că şi acum are două scenarii pentru evoluţia ulterioară - economia se va reface în primul trimestru 2010 dacă ţara va avea un Guvern şi un Parlament nou, iar daca criza politică va continua şi până la anul viitor, atunci „scenariul din Ucraina ne va părea floricele".
La aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Mariana Durleşteanu a declarat că statul va continua să asigure plata salariilor, pensiilor şi altor cheltuieli sociale. Ea precizat că Guvernul a început discuţiile cu FMI şi alţi donatori privind finanţarea din exterior a bugetului, iar FMI a „fost foarte aproape de un consens" în ceea ce ţine de o finanţare de 100-150 de milioane USD.
Mariana Durleşteanu a spus că se aşteaptă la un deficit bugetar cuprins între 4-9%, care urmează a fi finanţat din fondurilor obţinute de la privatizarea făcută la finele anului 2008, precum şi din surse externe.
La rândul său, viceguvernatorul BNM Victor Cibotaru a declarat că băncile nu se confruntă cu deficit de lichidităţi, iar „sectorul bancar nu are probleme majore, cu excepţia unei singure bănci".
Dl Cibotaru a precizat că cererea la valorile mobiliare de stat depăşeşte oferta de două ori, iar pe piaţa valutară situaţia s-a schimbat radical. Viceguvernatorul BNM a adăugat că banca centrală a procurat de pe piaţă 70 mil USD, din rezervele pe care anterior le-a vândut.
Potrivit oficialului, remiterile de peste hotare au crescut de la o medie zilnică de 2,4 mil USD, în aprilie, la 4,2 mil USD - în mai, şi la 4,6 mil USD - în primele 11 zile ale lunii iunie. „Am întrecut nivelul mediul zilnic al remiterilor din 2007, chiar dacă nivelul din 2008 încă nu a fost atins", a spus Victor Cibotaru.
El a evitat să precizeze dacă BNM va numi un administrator la vreuna din băncilor comerciale şi să cum va ajuta banca una din instituţiile financiare care se confruntă cu probleme.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲