Igor Dodon: Preţul pentru gazele ruseşti livrate în Moldova în trimestru I al 2009 ar putea fi de 315-317 USD pentru o mie metri cubi
adăugat 16 ianuarie 2009, 09:24, la Economie
Prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a declarat joi, că, în mod oficial, preţul exact la gaze pentru trimestrul I al anului 2009 va fi anunţat în zilele apropiate, însă potrivit calculelor preliminare, acesta ar putea fi între 315 şi 317 USD pentru o mie metri cubi de gaze.El a subliniat că, ţinând cont de tendinţa reducerii preţurilor la produsele pentroliere atestată pe pieţele mondiale, autorităţile ţării se aşteaptă la o reducere esenţială a preţurilor la gazele naturale ruseşti, începând cu trimestrul II al anului 2009.
Potrivit contractului, semnat în 2006 între SA Moldovagaz şi SA Gazprom şi prevăzut până în anul 2011, preţul la gaze pentru Moldova este ajustat trimestrial conform unei formule speciale, ţinând cont de dinamica preţurilor pe piaţa produselor petroliere (păcură, motorină) în ultimele nouă luni.
În trimestrul IV al anului 2008 preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru Moldova a constituit 278,71 dolari pentru 1000 metri cub de gaze. În total, preţul gazelor naturale ruseşti pentru Moldova au crescut în 2008 cu 46% - de la 191 dolari (la 1 ianuarie 2008) până la 278,71 dolari (la 31 decembrie 2008) pentru 1000 metri cub. Preţul de achiziţie al gazelor naturale ruseşti pentru Moldova în primul trimestru 2009 va fi stabilit, reieşind din preţul mediu de vânzare stabilit de Gazprom pentru ţările Europei, în vigoare la 1 ianuarie 2009, pentru care va fi aplicat coeficientul redus 0,8, precum şi reieşind din dinamica preţurilor mondiale la produsele petroliere pe parcursul a 9 luni.
Rezervele de păcură în Moldova sunt suficiente pentru 10 zile
Igor Dodon a menţionat că în prezent CET-urile din Moldova funcţionează în baza de păcură. În aclaşi timp, atât CET-1, cât şi CET-2 au semant contracte, în baza cărora vor primi pe parcursul următorilor 7-8 zile rezerve suplimentare de păcură. Potrivit lui Igor Dodon, la moment Moldova procură păcură din Bulgaria, România, cât şi din Federaţia Rusă. Preţul unei tone de păcură, inclusiv taxele vamale şi alte plăţi, constituie 380-420 dolari SUA. Igor Dodon a declarat că trecerea CET la păcură nu va afecat tarifele la energia electrică şi termică pentru consumatorii casnici.
Agenţii economici din Moldova nu sunt afectaţi în mare măsură de criza gazelor
Precum a declarat Igor Dodon, pe malul drept al Nistrului sunt mai puţine întreprinderi foarte dependente de gaze. În special, este vorba de trei fabrici de sticle: "Glass Containes Company, fabrica de stilcă din Chişinău şi "Cristal-Flor" din Floreşti, ce consumă un volum mai mare de gaze. Pentru aceşti agenţi economici este livrată cantitatea minimă de gaze, deoarece, precum a afirmat Igor Dodon, "stoparea completă a cuptoarelor la fabricile de sticlă este o tragedie". "Alţi agenţi eocnomici sunt mai puţin dependenţi de gaze de aceea nu se poate afirma că sunt pierderi enorme", a spus Igor Dodon, menţionând că în ultima perioadă a fost şi o perioadă de vacanţă. "Bineînţeles că pierderi sunt, dar de a afirma despre pierderi enorme sau majore pentru agenţii economici cred că nu este cazul", a mai spus Igor Dodon. El a a declarat că înteprinderile şi agenţii economici ce produc mărfuri sociale, cum ar fi brutăriile, fabricile de lapte sunt asigurate la moment cu volumul necesar de gaze.
Moldova este dispusă să examineze semnarea unui contract de achiziţie a energiei electrice, în cazul în care Ucraina va propune un preţ mai bun şi va garanta siguranţa livrării durabile a energiei
Conctractul de livrare a energiei electrice trebuie să fie foarte cert în ceea priveşte termenul de livrare şi preţul stabil pe întreaga perioadă, a spus Igor Dodon. Potrivit lui, în contractul încheiat cu CERS Moldovenească este indicat preţul de achiziţie de 5,8 cenţi pentru 1 Kwt/oră şi termenul - până în aprilie 2010. La acel moment, acest preţ era echivalent cu preţul de procurare a energiei electrice ucrainene. Ulterior, Ucraina a venit cu propuneri mai avantajoase, propunând preţul de 5,2 de cenţi pentru 1 Kwt/oră, iar Moldova a solicitat garanţii că un eventual contract va fi semnat pe un termen de cel puţin până la finele anului 2009. "Astfel de garanţii noi nu am obţinut, de aceea semnarea unui contract cu 5,2 sau cu 4,2 doar cu 2-3 săptămâni nu este în interesele Modovei, deoarece este un contract pe termen destul de lung", a declarat Igor Dodon.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲