În 18 luni, moldovenii au şansa să circule în UE fără vize
adăugat 17 septembrie 2010, 10:38, la Integrare Europeană
Comisia Europeană va elabora la mijlocul lui octombrie un raport ce va identifica criteriile pentru liberalizarea regimului de vize. Aceasta va permite Republicii Moldova să treacă la faza operaţională a dialogului, iar în 18 luni moldovenii vor putea circula fără vize în Uniunea Europeană.
Declaraţii în acest sens au fost făcute astăzi de către premierul Vlad Filat, care a făcut un bilanţ al vizitelor sale în China şi la Bruxelles.
„Această voie de parcurs, care va fi înmânată în octombrie nu va stabili o dată exactă când va fi liberalizat regimul de vize. Totuşi, experienţa altor state ne arată că acest proces poate dura până la 18 luni. Doar de noi depinde să întreprindem paşii necesari pentru obţinerea unui regim de călătorie fără vize în UE pentru cetăţenii moldoveni. Acest raport al Comisiei Europene va fi făcut public”, a precizat Filat.
Filat a vorbit şi despre cea de-a doua misiune de documentare a UE în subiectul liberalizării regimului de vize, care şi-a încheiat pe 16 septembrie activitatea la Chişinău. Scopul vizitei a fost de a se documenta cu privire la acţiunile autorităţilor moldoveneşti privind asigurarea ordinii publice şi securităţii, precum şi a cooperării internaţionale în contextul dialogului privind liberalizarea regimului de vize.
Misiunea UE a fost formată din experţi ai Comisiei Europene şi statelor membre ale UE, care au avut întrevederi cu reprezentanţii ministerelor şi serviciilor moldoveneşti de resort. În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte ce ţin de politicile privind prevenirea şi combaterea corupţiei şi crimelor financiare, combaterea crimei organizate, inclusiv a traficului de droguri şi de fiinţe umane, cooperarea poliţienească şi judiciară în materie penală, protecţia datelor cu caracter personal, implementarea instrumentelor şi recomandărilor relevante ale Consiliului Europei şi ale ONU privind combaterea discriminării, rasismului şi xenofobiei, precum şi asigurarea mobilităţii persoanelor.
În acest context, amintim că în perioada 6 – 9 septembrie curent, prima Misiune de documentare a Uniunii Europene s-a documentat cu privire la asigurarea securităţii documentelor, combaterea migraţiei ilegale, managementul frontierei şi al migraţiei, elaborarea şi implementarea politicilor de azil în Republica Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲