IN CE SA INVESTIM DACA IRANUL INTRA IN RAZBOI.
adăugat 15 februarie 2012, 08:51, la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
Au trecut deja cateva saptamani de cand nu mai apar noutati cu privire la un posibilul razboi in Iran. Intre timp, in presa internationala apare o stire cu privire la faptul ca al doilea portavion al SUA, Abraham Lincoln a fost observat in Marea Arabiei cu scopul de a patrula Golfului Persic
Pietele financiare sunt foarte preocupate de acest subiect si cel mai deranjant este faptul ca sunt foarte putine informatii publice. Liderii SUA se abtin in totalitate de la comentarii. Analistul financiar al companiei TeleTRADE, Oleg Zolotco este de parare ca exista trei motive pentru care SUA prefera sa taca si sa faca.
Primul ar fi pretul petrolului. Stim ca din 2003, de cand a inceput razboiul in Iraq, cotatiile la petrol au fost pe un trend ascendent pana la inceperea crizei din august 2008, cand productivitatea a scazut brusc concomitent cu comertul international, ceea ce a dus la diminuarea livrarilor de aproape doua ori in decursul a catorva luni. Acum, investitorii stiind cum s-a miscat piata la inceputul razboiului din Irak, nu vor cadea in aceiasi capcana si in cazul Iranului. Cu toate acestea, conform statisticii Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), Iranul este al patrulea exportator de produse petroliere la nivel mondial care reuseste sa exporte in jur de 2.6 mil. barili/zi, adica 5% din exportul mondial de petrol. Problema consta in faptul ca Iranul este situat in vecinatatea Arabiei Saudite, Kuweitului, Emiratelor Arabe, Qatar si nu in ultimul rand Iraq. Iar toate aceste state au un traseu comun destinat exportului, Golful Persic, pe care Iranul ameninta ca-l va bloca in totalitate, daca SUA nu isi retrage fortele navale si aeriene din Golf. Conform statisticii, aceste tari exporta zilnic in jur de 18 milioane barili de petrol. Blocarea acestui canal va duce la un deficit major de materie prima si la o crestere brusca a pretului la resursele energetice. In cazul in care acest scenariu va avea loc, se va recurge la rezervele de petrol care reprezinta aproximativ 4.2 mld. barili la nivel mondial. Insa problema este ca cererea va putea fi acoperita doar 5 luni. In acest interval scurt de timp, este evident ca nu vor putea fi gasite, si nici create noi canale de import pentru acoperirea cererii care era saturata de cantitatea de petrol din zona Golfului Persic. Evident, o cerere atat de acuta va genera un boom al pretului la resursele de energie.
Un al doilea motiv pentru care SUA prefera sa-si desfasoare operatiunea in tacere sunt evenimentele politice ce urmeaza sa aiba loc atat in SUA - alegerile prezidentiale, cat si in Iran - alegerile parlamentare, care vor avea loc in luna martie. Deja opozitia iraniana a demarat planul prin care incearca sa provoace boicotarea alegerilor, ceea ce ar putea sa se transforme intr-un nou conflict asemeni celui din 2009, de la alegerile prezidentiale, impotriva regimului Mahmoud Ahmadinejad. Un nou conflict ar putea duce la o destabilizare politica la nivel mondial impotriva Iranului, unde SUA va fi acuzat ca fiind instigatorul numarul unu. In aceste conditii, SUA va fi criticata si acuzata de marii importatori de petrol ai Iranului precum China, India si Coreea de Sud. Iar acest fapt nu va fi deloc pe placul autoritatilor amerciane.
Si ultimul motiv este efectul de turma, care a caracterizat primavara araba din Orientul Mijlociu.
Daca toate aceste scenarii vor avea loc, cu siguranta ca vor exista nenumarate consecinte, mentioneaza analistul TeleTRADE. Una din consecinte, pe care este sigur ca americanii au luat-o in calcul ca fiind, de fapt, un avantaj enorm pentru ei, este inducerea panicii si a sentimentului de razboi printre investitorii bursieri, ceea ce va duce la cresterea investitiilor in trezoreria americana. Este un lucru cert, mai ales daca luam in calcul faptul ca SUA are peste 15.000 miliarde de dolari datorie si are nevoie de capital pentru refinantarea datoriilor. Doar in decursul acestui an, SUA a fost nevoita sa atraga peste 1.200 miliarde dolari, bani care s-au dus doar pe achitarea ratelor la obligatiunile vandute in anii anteriori. O alta consecinta ar fi cresterea pretului petrolului, ceea ce va genera ingrijorare in randul statelor de pe continentul asiatic, state care importa din Iran 80% din materia prima. Si nu in ultimul rand, consecintele negative asupra Iranului, pentru ca nu va reusi sa-si acopere deficitul bugatar.
In aceste conditii, este foarte important sa stim in ce moneda este cel mai bine sa ne pastram economiile si in ce am putea investi, daca se va ajunge la un astfel de conflict. Oleg Zolotco crede ca este oportun sa investim in valutele cu statut de safe heaven, cum ar fi dolarul. In cazul unui conflict armat, investitorii isi vor retrage investitiile din afacerile cu risc ridicat si vor cumpara bonduri ale trezoreriei americane. Primul impuls al investitorilor va duce la aprecierea dolarului la 1.20 in raport cu euro sau poate chiar mai mult. Aceasta cotatie este destul de realista, deoarece a mai fost atinsa in perioada 2008-2010 in timpul crizei financiare.
Analistul TeleTRADE ne recomanda sa investim in petrolul, deoarece avem deja un precedent, la inceputul razboiului din Irak, cand pretul la petrol s-a aprecieze brusc. Cresterea pretului la petrol va genera si cresterea pretului la resursele de energie alternativa, de aceea putem investi fara mari retineri in energia atomica, bio-diesel si altele. Pentru cei ce prefera pietele bursiere le recomand achizitionarea titlurilor de valoare emise de companiile ce vor avea legatura directa cu acest conflict, cum ar fi companiile de transport naval, aerian dar si cele producatoare de echipamente militare. Actiunile acestor companii ar putea sa creasca cu 25-35%.
Revenind la momentul care ar putea genera un conflict in Iran cu implicatiii la nivel international, este posibil ca acesta sa izbucneasca in luna martie cand vor avea loc alegerile parlamentare. Atunci, va fi momentul perfect pentru a instiga protestatarii sa inceapa o rascoala. Un motiv pentru ca fortele americane sa intre pe teritoriul iranian, declara analistul financiar al companiei TeleTRADE, Oleg Zolotco.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲