În următorii 3 ani, Banca Mondială va susţine cele mai sărace 79 de state din lume cu circa 50 miliarde de dolari SUA
adăugat 17 decembrie 2010, 15:48, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Fondul Băncii Mondiale destinat celor mai sărace state va beneficia de surse financiare în valoare record de circa 50 miliarde de dolari SUA. Acţiunea consemnează încheierea unui nou acord pentru combaterea sărăciei şi stimularea creşterii în cele mai sărace naţiuni. Astfel, pe durata următorilor trei ani, se va acorda asistenţă pentru 79 din cele mai sărace state de pe glob în catalizarea creşterii economice şi depăşirea sărăciei.
“Graţie acestei supliniri financiare, va fi posibilă susţinerea imunizării a 200 milioane de copii, creşterea acoperirii cu servicii de sănătate pentru mai mult de 30 milioane de persoane, asigurarea accesului la surse mai sigure de apă pentru 80 milioane de persoane, susţinerea construcţiei a 80 mii kilometri de drumuri, plus formarea profesională şi plasarea în câmpul muncii a peste 2 milioane de cadre didactice”, a menţionat preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick.
Acordul dat reprezintă ultima oportunitate pentru donatori şi statele sărace deopotrivă de a valorifica eficient sursele financiare ale Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (fondul Băncii Mondiale) în vederea realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. În total, 51 de donatori şi-au exprimat disponibilitatea să contribuie la cea de-a 16-a sesiune de suplinire a fondului, care cuprinde perioada din iulie 2011 până în iunie 2014.
Pe durata următorilor trei ani, se va acorda asistenţă pentru 79 din cele mai sărace state de pe glob în catalizarea creşterii economice şi depăşirea sărăciei prin finanţarea infrastructurii, îmbunătăţirea serviciilor de sănătate, educaţia copiilor şi combaterea schimbărilor climatice.
Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID) reprezintă una din cele mai mari surse de asistenţă din lume. Circa 20 la sută din sursele financiare ale AID sunt oferite sub formă de grant, restul fiind puse la dispoziţie sub formă de împrumuturi fără dobândă, pe o perioadă de 35-40 ani, inclusiv o perioadă de graţiere de 10 ani. De la inaugurarea sa în anul 1960, AID a acordat ţărilor cu venituri mici sprijin financiar, valoarea căruia a depăşit 220 miliarde de dolari SUA.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲