Inflaţia ar putea depăşi 10% anul acesta
adăugat 23 iunie 2008, 21:00, la Economie
Inflaţia ar putea depăşi în acest an rata de 10% prognozată de autorităţi.Guvernatorul Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, a declarat că rata inflaţiei va creşte în primul rând din cauza majorării preţurilor.
Potrivit lui Leonid Talmaci, una din cauzele creşterii ratei inflaţiei este scumpirea petrolului şi a produselor alimentare.
Cu aceste probleme se confruntă mai multe ţări, însă în Republica Moldova acestora li se adaugă şi efectele secetei din vara trecută.
În primele cinci luni ale anului curent, rata inflaţiei a atins deja 7,4%.
Guvernatorul Băncii Naţionale speră însă că spre sfârşitul anului acest indice nu va depăşi 12%, mai ales că în Republica Moldova produsele alimentare se ieftinesc, în mod tradiţional, pe timpul verii şi toamna.
Experţii sunt însă pesimişti şi estimează că la finele anului inflaţia va atinge cel puţin 16%.
Efecte serioase
Iar o rată mare a inflaţiei va afecta atât cetăţeanul de rând cât şi economia în ansamblu, afirmă economistul Veaceslav Negruţă.
"E vorba de preţurile la produsele alimentare, în primul rând, şi va afecta categoriile de cetăţeni al căror venit nu creşte atât de repede ca preţurile. În cazul efectelor asupra economiei în ansamblu va apărea acea situaţie de incertitudine privind viitoarele evoluţii."
"Există o doză de risc la care încearcă să se adapteze şi băncile prin majorarea dobânzilor la credite" spune domnul Negruţă.
Problemei inflaţiei i se adaugă una: cea a suprasaturării sau, cum spun experţii, a "supraîncălzirii" pieţii valutare.
Cantitatea mare de valută trimisă în Republica Moldova a dus, pe de o parte, la o apreciere considerabilă leului, iar pe de altă parte a redus puterea de cumpărare a leului în raport cu dolarul sau cu moneda europeană.
Tranzacţii speculative
Supraîncălzirea pieţei valutare e cauzată şi de unele tranzacţii cu caracter speculativ. Veaceslav Negruţă
"Dobânzile fiind foarte atractive pentru capitalul străin, valuta intră în ţară şi se aşează în conturi bancare inclusiv."
"De exemplu, orice cetăţean italian ar putea obţine un credit în Italia la 5-6%, să transfere banii în sistemul bancar din Moldova şi să ia liber 12% într-un cont în euro sau, eventual sa-i schimbe în lei şi să obţină pe depozitul în lei chiar 23%" spune Veaceslav Negruţă.
Responsabilii bancari şi experţii independenţi ezită să facă prognoze foarte clare privind efectele "supraîncălzirii" pieţei valutare.
Unii dintre experţi vorbesc de o posibilă cădere a leului într-un viitor apropiat sau chiar o criză financiară.
Alţii însă, printre care şi reprezentanţii Băncii Naţionale, spun că nu există nici un fel de motive de îngrijorare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲