Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 ianuarie 2025, ora locală: 17:41

 

Inflaţie de tarife la energia termică în Chişinău

adăugat 19 noiembrie 2008, 15:13, la Economie

Autorităţile municipiului Chişinău au de ales, în prezent, între cel puţin patru variante de tarif la energia termică, calculate de diverse structuri. Mărimea lor variază între 650 lei şi 850 lei pe o gigacalorie. Termocom a cerut iniţial un tarif de 912,4 lei/Gcal. Primul pe listă este furnizorul de căldură Termocom. La începutul lunii septembrie acesta a prezentat Primăriei şi Consiuliului Municipal Chişinău calculele noului tarif, reieşind din faptul că de la 1 august 2008, tarifele la gazele naturale pentru CET-uri şi centralele termice au crescut cu circa 35%.

Potrivit calculelor Termocom, noul tarif la energia termică trebuie să fie de 800-850 lei pe o gigacalorie. Dionisie Antocel, administratorul întreprinderii, a declarat la acel moment că tariful nou va face posibilă acoperirea costurilor de achiziţie şi de furnizare a căldurii către consumatori.

Cum a fost calculată această mărime e greu de spus, dar până la urmă CMC nu a ajuns să-l analizeze în şedinţă publică.

Ţinem să aducem aminte că, în iarna anului 2008, întreprinderea Termocom a solicitat aprobarea unui tarif în mărime de 912,4 lei/Gcal, adică cu circa 70% mai mare decât cel în vigoare de 540 lei. E adevărat că ulterior a diminuat pretenţiile sale la un tarif de 723 lei/Gcal.

În luna aprilie, o comisie specială creată de CMC a evaluat, pentru anul 2008, un tarif mediu pentru energia termică de 612,67 lei/Gcal, dar în final a aprobat un tarif de 536 lei/Gcal, adică cu 76,67 lei mai puţin, diminuând cu 115,9 mil. lei sau cu 12,5% veniturile acceptate iniţial la aprobarea tarifului. Potrivit Termocom, veniturile reale ce trebuiau să fie incluse în tarif erau de 1239,4 mil. lei, adică cu circa 35% mai mari decât cele aprobate de CMC. Printre altele, CMC nu a dorit să ia în calcul pierderi de energie termică evaluate la 152,8 mii Gcal, suportate de Termocom de la livrarea apei calde menajere produsă de Apa-Canal Chişinău şi a pierderilor din reţelele caselor departamentale, reţele ce nu aparţin furnizorului de căldură. Această cantitate reprezintă aproximativ 10% din totalul căldurii furnizate sau peste 150 mil. lei.

Suedezii au estimat un tarif minim de 817 lei/Gcal

După două luni de evaluare, la finele lunii octombrie, experţi de la firma suedeză SWECO (cu susţinerea Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi a Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională/SIDA), care au efectuat auditul tehnic şi financiar al Termocom, au calculat un tarif de 817 lei pentru o gigacalorie. Tariful, însă, nu include şi rambursarea datoriilor Termocom.

Potrivit lui Len Borjeson, furnizorul de agent termic ar trebui să opereze cu un tarif mai mare de 875 lei, pentru a avea profit. Acesta ar include şi plata datoriilor Termocom faţă de CET-uri şi Moldovagaz. Totodată, acest tarif ar permite modernizarea întreprinderii. Raportul a fost efectuat în baza datelor oferite de contabilitatea Termocom şi de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), au susţinut experţii suedezi. Mai mult. Reprezentanţii SWECO au insistat ca datoriile furnizorului de agent termic să fie achitate cât mai rapid, deoarece în următorii ani, în conformitate cu actualul contract cu concernul rus Gazprom, tariful ar urma să se majoreze treptat, astfel că, în 2011, acesta să fie la nivel cu cel pe care îl achită celelalte ţări din regiune.

Imediat după prezentarea studiului SWECO, administratorul Termocom, Dionisie Antocel, a anunţat că, în urma consultărilor cu ANRE, va cere Consiliului Municipal Chişinău (CMC) să stabilească un tarif minim de 822 lei/Gcal. "Începerea sezonului de încălzire cu vechiul tarif şi continuarea prestării serviciilor în baza acestuia va costa întreprinderea circa 80 mil. lei numai pentru luna noiembrie", a declarat Antocel.

Analistul economic Veaceslav Negruţă s-a arătat îngrijorat de raportul experţilor suedezi. Acesta a declarat că includerea în noul tarif a datoriilor Termocom faţă de furnizori nu este cel mai indicat lucru, deoarece "nu va fi corect faţă de oamenii care şi-au plătit facturile integral, care vor fi impuşi să mai plătească şi alte datorii, care nu le aparţin".

Primăria şi mulţi consilieri municipali au pus la îndoială calculele efectuate de suedezi. Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a subliniat faptul că a solicitat anterior să i se prezinte trei variante de tarife, unul care ar include costul strict al tarifului, altul care ar presupune şi cheltuieli de întreţinere şi al treilea - care ar include toate cheltuielile şi investiţiile Termocom, însă, experţii nu au făcut acest lucru.

Termocom de acord şi cu un tarif de 740 lei/Gcal

Neaprobarea unui tarif majorat care să acopere costurile de producţie, a făcut pe Moldovagaz să recurgă la sistarea livrărilor de gaze către centralele termice ale Termocom, iar apoi să reducă cu 30% livrările de gaze către CET-uri. În consecinţă, într-o mare parte din capitală, săptămâna trecută, aşa şi nu a început sezonul de încălzire.

Toate aceste acţiuni au fost calificate drept şantaj de către autorităţile municipale. Între timp, la 11 noiembrie, în cadrul unei întâlniri cu donatorii externi, primarul Dorin Chirtoacă a mai anunţat că ar fi fost propus un nou tarif - de 843 lei/Gcal, tarif ce ar include şi rambursarea datoriilor Termocom acumulate timp de opt ani.

Tot în ziua de 11 noiembrie 2008 a mai fost anunţat o nouă variantă a tarifului la căldură - 740 lei/Gcal. Acest tarif este prevăzut într-un memorandum convenit de către municipalitate, Termocom şi Moldovagaz şi aprobat de CMC în seara zilei de marţi, 11 noiembrie.

Conform memorandumului, populaţia urmează să achite 540 lei pentru o gigacalorie, restul fiind acoperiţi din bugetul municipal. Tariful ar urma să intre în vigoare dacă va fi votat de către CMC. De asemenea, a rămas în vigoare şi regulamentul de acordare a compensaţiilor nominative de care vor beneficia chişinăuienii care au venitul mediu pe membru de familie sub 1450 de lei.
Potrivit prevederilor memorandumului, municipalitatea trebuie să achite datoriile de 148 mil. lei pe care le avea la moment şi alte 60 mil. lei care se vor acumula până la sfârşitul anului. 70 mil. dintre aceştia urmează să fie acordaţi de către Guvern sub formă de împrumut rambursabil până la sfârşitul anului. Restul banilor, a asigurat preşedintele CMC, Eduard Muşuc, care a reprezentat municipalitatea la negocierile cu autorităţile centrale, vor fi acumulaţi din contul vânzării a 35 ha de pământ din proprietatea administraţiei locale.

Documentul mai prevede ca municipalitatea să ia credite de la trei bănci comerciale în sumă totală de 100 mil. lei în caz de neachitare a datoriei curente. Diferenţa de tarif va fi achitată până la sfârşitul acestui sezon de încălzire, iar pentru lunile ianuarie-martie ale anului 2009 urmează să fie alocaţi din buget încă 120 mil. lei.

Mai mulţi consilieri municipali din opoziţie au contestat legalitatea memorandumului. Consilierul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, l-a calificat drept "un pas care va permite trecerea magistralelor Termocom-ului, care acum este subdiviziune a autorităţilor locale, în proprietatea Gazprom".

Dincolo de aceste acuze, apare întrebarea de unde s-a luat acest tarif de 740 lei/Gcal? Cine la calculat şi pe cât este el de corect? Dacă Termocom a fost de acord cu mărimea lui, reiese că Antocel, dar şi firma suedeză SWECO au indus în eroare opinia publică cu privire la mărimea tarifului.

IDIS Viitorul spune că tariful real este de 651,71 lei/Gcal

Dar evaluările tarifului nu se termin aici. Miercuri, 12 noiembrie, experţii de la Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" au prezentat în raportul "Dinamica şi structura tarifului la agent termic în municipiul Chişinău" o nouă mărime a tarifului. Potrivit calculelor efectuate de IDIS Viitorul, tariful pentru sezonul de încălzire 2008 - 2009, care ar permite acoperirea tuturor costurilor, dar şi ar asigura un profit societăţii Termocom, ar fi de circa 651,71 lei/Gcal. Astfel, estimările experţilor naţionali contrazic rezultatele raportului prezentat de experţii internaţionali ai companiei suedeze SWECO.

"În cârca consumatorilor sunt puse cheltuieli nejustificate, care contravin metodologiei de calcul şi, implicit, legislaţiei în vigoare. Bunăoară, am constatat cu surprindere că agentul termic utilizat în procesul tehnologic este casat consumatorului la preţul de 6135 lei pentru o gigacalorie, astfel obţinându-se venituri nejustificate în sumă de 89,5 mil. lei, pe când costul real este doar de 5,4 mil. lei", a explicat expertul IDIS Victor Parlicov.

De asemenea, expertul IDIS a menţionat că Termocom cumpără angro ţevi pentru reparaţii, însă, în realitate utilizează doar o mică parte dintre acestea. Restul sunt vândute, iar banii sunt utilizaţi în cu totul alte scopuri. Experţii IDIS susţin că investiţiile capitale nu trebuie introduse în tarif sub formă de cheltuieli curente: "Altfel, tariful introdus de Termocom contravine standardelor naţionale de contabilitate şi legislaţiei în vigoare, ceea ce înseamnă că populaţia este nevoită să achite azi investiţiile planificate pentru următorii 10-15 ani", consideră economistul Veaceslav Ioniţă.

De asemenea, IDIS Viitorul susţine că există greşeli de calcul foarte semnificative în cadrul anexelor prezentate de Termocom la solicitarea sa de majorare a tarifelor, ceea ce înseamnă că mărimea tarifelor ar putea fi şi mai mică.

Dar acest raport nu este lipsit de erori de calcul. Astfel, autorii indică că, în perioada iulie 1999 - aprilie 2004, tariful la energia termică produsă de CET-1 a fost de 134,3 lei. În realitate aceste tarife au fost până în decembrie 2000, după care, până în aprilie 2004, mărimea tarifului de producere la CET-1 a fost de 142,08 lei/Gcal. La CET-2 aceeaşi poveste - autorii indică un tarif de 127,66 lei, în timp ce el a fost, în perioada decembrie 2000-aprilie 2004, de 134,17 lei/Gcal. Aceste erori sunt însă la vedere şi nu este exclus să fie şi altele, ceea ce ştirbeşte din veridicitatea calculelor IDIS Viitorul.

CMC urmează să decidă

Nu este exclus ca pe viitor să mai apară şi alte propuneri de tarif, dar se pare că decizia a fost luată în alte părţi şi majoritatea actuală din Consiliul Municipal va vota un tarif de 740 de lei/Gcal, inclus în memorandumul semnat la 11 noiembrie. Corina Fusu, liderului fracţiunii Partidului Liberal în CMC, ne-a spus că se vorbeşte despre aprobarea unui tarif de 844 lei/Gcal în şedinţa din 21 noiembrie curent, la cererea Termocom. Altfel spus, propunerile de tarif continuă.

Autor: Ion DRAGHIŞTEANU
Sursa: www.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0402 secunde