Întreprinderile din Transnistria supravieţuiesc graţie restului teritoriu al R. Moldova
adăugat 30 iulie 2009, 07:48, la Economie
Mai multe întreprinderi din raioanele de est ale Moldovei reuşesc să-şi menţină activitatea doar graţie accesului la piaţa de pe malul drept al râului Nistru (teritoriul R. Moldova fără regiunea separatistă Transnistria).Cimentul produs la Râbniţa se vinde la Chişinău
Astfel, în prima jumătate a anului curent, Fabrica de Ciment de la Râbniţa (controlată de holdingul Metalloinvest, al cărui acţionar majoritar este oligarhul rus Alişer Usmanov) a vândut cea mai mare parte a producţiei sale, de circa 131 mii tone de ciment, în Moldova, partea dreaptă a Nistrului, chiar dacă cererea de materiale de construcţie s-a redus cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut.
Administraţia întreprinderii susţine că vânzările ar fi putut să fie şi mai mari dacă la aşa zisul „export” de ciment în restul teritoriului R. Moldova, regimul separatist de la Tiraspol nu ar fi aplicată o taxă specială. De altfel, întreprinderea a cerut autorităţilor de la Tiraspol eliminarea acestei taxe. De notat că, în primul semestru al anului 2008, fabrica de ciment de la Râbniţa reuşea să producă circa 480 mii tone de ciment, adică de 3,7 ori mai mult decât în prima jumătate a anului curent. Majoritatea acestei producţii era exportată în Rusia.
În lunile aprilie-mai, peste 45% din „exporturile” Transnsitria au fost efectuate în restul teritoriului R. Moldova
O altă importantă întreprindere, care, în pofida crizei, chiar şi-a majorat producţia cu peste 50% şi care vinde cea mai mare parte a producţiei în Moldova de pe malul drept al râului Nistru, este Centrala de la Cuciurgan (controlată de grupul rus Inter RAO UES, ce aparţine unor companii de stat). Astfel, în prima jumătate a anului curent, centrala a reuşit să producă un volum de energie electrică aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. Peste 80% din această creştere a fost asigurată de vânzările de energie electrică consumatorilor din Moldova de pe malul drept al Nistrului. De altfel, vânzările de energie electrică în raioanele vestice, în prima jumătate de an, au depăşit deja cu peste 20% valoarea totală a vânzărilor de energie electrică ale Centralei de la Cuciurgan pe parcursul anului 2008.
Autorităţile separatiste de la Tiraspol au început să recunoască importanţa Moldovei (malul drept) ca piaţă de desfacere a produselor din regiune. Potrivit datelor băncii regionale, în timp ce în primul trimestru al anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea exportului de mărfuri din regiune s-a redus cu 43,4%, constituind 124,5 mil. USD, în raioanele de vest ale Moldovei livrările au crescut de aproape 2,9 ori, până la 31,8 mil. USD. Cota malului drept în vânzările producţiei din regiune a depăşit 25%. În aceeaşi perioadă, exporturile în Federaţia Rusă au scăzut de 4,2 ori, iar în Ucraina de peste două ori.
Deja în lunile aprilie-mai curent, cota raioanelor de pe malul drept al râului Nistru în vânzările de mărfuri din regiunea separatistă a ajuns la 45% din total, arată datele oficiale de la Tiraspol. Vânzările în Rusia au coborât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de 9-10 ori.
Dacă mai ţinem cont de faptul că datorită înregistrării la Chişinău, întreprinderile din regiune pot exporta producţia lor în statele UE, apoi ar fi timpul ca autorităţile separatiste de la Tiraspol să recunoască oficial că fără accesul pe piaţa din restul teritoriul R. Moldova situaţia economică din regiune ar fi una şi mai critică.
Criza economică mondială a aruncat economia regiunii separatiste în anul 2004
Criza economică mondială a afectat grav economia regiunii separatiste, aruncând-o în 2004 după unii parametri economici, a anunţat recent şeful departamentului pentru economie al administraţiei separatiste de la Tiraspol, Elena Cernenco.
Oficialul a informat că pe parcursul a şase luni ale 2009, volumul producţiei întreprinderilor transnistrene a constituit 2,818 mlrd.ruble locale (circa 300 mil. USD), ceea ce reprezintă 61,6% din nivelul anului trecut. Fabricile şi uzinele au vândut producţie în valoare de 238 mil. USD în comparaţie cu 500 mil. USD din prima jumătate a anului trecut.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲