Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:01

 

Iurie Leancă: „Moldovenii obţin o perspectivă foarte clară de a putea circula fără vize”

adăugat 16 iunie 2010, 12:40, la Integrare Europeană

Iurie Leanca, MAE, fara vize, UE, negocieri,

Ministrul de externe moldovean subliniază importanța punerii tratativelor cu UE pentru liberalizarea vizelor exact în același context pe care l-au avut țările din Balcanii de Vest







Cu începere de ieri, doamnelor şi domnilor, a început numărătoarea inversă până în momentul – se crede nu prea îndepărtat – când cetăţenii Republicii Moldova vor putea circula liber în spaţiul Uniunii Europene. La Luxemburg, în cadrul Consiliului de Cooperare Republica Moldova – UE a fost lansat oficial dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Ulterior, la Bruxelles a avut loc prima Reuniune a Înalţilor funcţionari din cadrul acestui dialog. Am stat de vorbă în seara zilei de ieri cu domnul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă pe care l-am rugat să concretizeze semnificaţia evenimentului produs ieri.

Iurie Leancă: „Ca să înţeleagă mai bine cetăţenii noştri care este semnificaţia evenimentului care ţine de lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize, pot să citez un sus-pus funcţionar de la Comisia Europeană care a spus că evenimentul respectiv este un jalon foarte important şi o fază calitativ nouă în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.”

Europa Liberă: Apropo, dle ministru, Comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate Stefan Fule a declarat la lansarea dialogului că este „incredibil cât de mult a reuşit să realizeze Republica Moldova în doar câteva luni sub aspectul apropierii de UE”. Cît de credibilă este, dle ministru, posibilitatea de a obţine acest regim de vize într-un termen cât mai restrâns cu putinţă un an, doi, poate?

Iurie Leancă: „În momentul în care dvs îl citaţi pe dl Fule care, pe de o parte este unul dintre cei mai sus-puşi funcţionari europeni care se ocupă de regiunea noastră într-o manieră foarte profesionistă, dar şi cu anumită dedicaţie personală, dacă doriţi, deci credibilitatea a ceea ce spune dânsul şi evaluarea pe care o face vizavi de felul cum ne-am mişcat până astăzi cred că e un punct de referinţă. Ceea ce a spus dânsul despre felul în care ne-am mişcat până acum este, dacă doriţi, un argument foarte puternic că Guvernul va continua să se mişte în acest sens cu aceeaşi dedicaţie, cu aceeaşi competenţă şi responsabilitate. Astăzi încă e devreme să vorbim despre termeni foarte precişi, ceea ce este foarte important este că nu suntem primii care vom parcurge acest proces. Există anumite experienţe deja ale ţărilor din Balcanii de Vest, este foarte important ca acest dialog privind vizele să-l punem exact în acelaşi context pe care l-au avut Macedonia, Serbia sau Muntenegru şi putem să ne reperăm la viteza pe care dânşii au avut-o mişcându-se în acest sens. Noi mai avem câteva faze foarte importante de parcurs din momentul în care am demarat acest dialog care ne va permite să ajungem la un regim fără de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, care vor vrea să se deplaseze în spaţiul Shengen, în spaţiul european, şi în acest sens am avut discuţii foarte punctuale cu colegii din Comisia Europeană informându-i ce am făcut până acum. Au fost foarte impresionaţi. Le-am prezentat în scris tot ce am reuşit până acum, dar şi paşii următori.”

Europa Liberă: Apropo, dle ministru, Comisia Europeană va trimite în curând o misiune de evaluare la Chişinău care ar urma să ofere recomandări foarte exacte privind paşii pe care Republica Moldova ar trebui să-i facă în continuare privind liberalizarea regimului de vize. Ce paşi exact ar mai trebui să facă Republica Moldova, dle ministru?

Iurie Leancă: „De fapt, v-aţi referit la această misiune care urmează să ne viziteze şi ne va vizita într-o perspectivă foarte apropiată. Dânşii urmează să examineze cadrul legal dar şi practicile pe care le avem noi din punct de vedere al corespunderii standardelor impuse de UE. Discuţia pe care am avut-o a arătat încă o dată că, în linii mari, cunoaştem problemele dar şi realizările pe care le avem astăzi. Acum două săptămâni o echipă de experţi polonezi s-a aflat la noi şi ne-a facut un fel de scanare a situaţiei noastre. De ce menţionez acest lucru? Pentru a demonstra că noi nu aşteptăm o vizită formală şi oficială. Avem o deschidere şi o cooperare foarte bună cu câteva ţări importante din UE care ne ajută să anticipăm anumite lucruri, astfel încât, în linii mari, ştim foarte bine care sunt obiectivele. Ştiţi că prin dispoziţia premierului a fost creat acest grup de lucru pe care am onoarea să-l conduc şi am avut deja două şedinţe foarte eficiente de altfel şi sunt foarte mulţumit de randamentul cum lucrăm cu colegii din ministere şi instituţiile angajate. Ne vom mişca săptămânal sau în cel mai rău caz o dată la două săptămâni şi ne axăm exact pe deficienţe. Avem un plan foarte bine pus la punct, nu ne mişcăm pe luni sau ani, dar în termeni de săptămâni şi atunci când vor veni cei de la Comisia Europeană cu această misiune de evaluare, nivelul nostru de pregătire va fi mult mai avansat decât chiar unde suntem noi astăzi.”

Europa Liberă: Mişcarea spre un regim liberalizat de vize pentru Republica Moldova înseamnă şi o mişcare spre soluţionarea conflictului transnistrean, au sugerat în repetate rânduri oficiali moldoveni. Dumneavoastră, dle ministru, chiar credeţi că deschiderea frontierelor pentru cetăţenii moldoveni ar putea tăia nodul grodian al conflictului transnistrean, ca să spunem aşa?

Iurie Leancă: „Ceea ce au spus reprezentanţii autorităţilor moldoveneşti a fost faptul că doar odată cu modernizarea, europenizarea malului drept al Republicii Moldova se va crea un pol de atractivitate pentru concetăţenii noştri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru. Acest element la care v-aţi referit, bineînţeles că e unul foarte important în crearea acestui sistem atractiv pentru cei din Transnistria, pentru a-i face să înţeleagă că doar fiind parte a unei ţări integre, cu o perspectivă foarte clară, europeană, va aduce nu doar confort dar şi multe drepturi şi beneficii pentru cetăţenii din Republica Moldova, ar putea să fie un stimulent foarte puternic. Sunt convins că şi regimul fără de vize la care vom ajunge într-o perspectivă deloc îndepărtată, va juca un anumit rol în acest sens, mobilizându-i şi făcându-i să înţeleagă mult mai bine pe concetăţenii noştri din Transnistria care-i avantajul convieţuirii în cadrul unui stat, Republica Moldova.”

Europa Liberă: Mulţi, dle Leancă, îşi imaginează cu greu că UE ar putea oferi un regim liberalizat de vize pentru Republica Moldova în condiţiile în care aceasta, iată, nu îşi poate controla o parte considerabilă din frontiera sa estică.

Iurie Leancă: „În primul rând, cred că am putea vorbi în termeni mai puţini eufemişti, ca cetăţeanul din Republica Moldova să înţeleagă exact ce înseamnă regim liberalizat de vize. De fapt vorbim despre un regim fără de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, cei care doresc să călătorească în Uniunea Europeană. În ceeea ce priveşte existenţa conflictului transnistrean şi o consecinţă a acestui conflict, faptul că nu controlăm încă un segment important din frontiera estică a Republicii Moldova, nu este un impediment. Vă spun asta în cunoştinţă de cauză şi cu toată responsabilitatea. Există şi alte situaţii comparabile cu situaţia pe care o avem noi, dar aceste ţări deja beneficiază de regim fără de vize. Este adevărat că prezenţa conflictului şi faptul că nu controlăm noi frontiera complică puţin lucrurile, dar există soluţii, precedente în acest sens, în linii mari ştim ce trebuie să facem, avem o înţelegere bună în acest sens cu partenerii europeni şi nu va constitui acest împiediment o barieră în obţinerea unui regim fără de vize.”

Europa Liberă: Dle ministru, există opinii potrivit cărora niciun stat din Parteneriatul Estic nu poate obţine un regim de vize mai liberal decât cel pe care UE îl va oferi Rusiei. Dvs cum puteţi contrazice asemenea păreri?

Iurie Leancă: „Nu intenţionez să contrazic pentru că nu am auzit la niciunul din partenerii şi prietenii noştri europeni o astfel de abordare. Nu este una corectă şi ţine doar de domeniul speculaţiei. Vreau să vă mărturisesc foarte sincer că o aud pentru prima dată.”

Europa Liberă: Republica Moldova intră foarte curând într-o perioadă destul de fierbinte electorală. Nu va fisura această situaţie instituţiile responsabile de aplicarea reformelor, nu va afecta acest proces de mişcare spre liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova?

Iurie Leancă: „Pe parcursul şedinţei Consiliului de Coorperare de astăzi, de la Luxemburg, premierul dar şi alţi colegi din delegaţie au reiterat că motivaţia noastră şi determinarea este de a promova, în continuare, reformele la care ne-am angajat în septembrie anul trecut. Nu va fi diminuată sau cumva afectată de faptul că, într-adevăr, în noiembrie am putea avea alegeri parlamentare şi eventual prezidenţiale anticipate. E adevărat că înainte de alegeri atenţia jucătorilor politici va fi canalizată spre campanie şi alegeri, dar ceea ce ne-am propus noi şi cred că am realizat în mare parte a fost să creăm instituţii ale statului care sunt axate pe nişte obiective foarte clare – realizarea angajamentelor pe care şi le-au asumat. Am toată motivaţia să cred că vor continua realizarea angajamentelor cu aceeaşi responsabilitate şi chiar în contextul în care ne vom angaja în campania electorală.”

Europa Liberă: Pe această notă optimistă vă mulţumim foarte mult pentru acest interviu.

Iurie Leancă: „Cu multă plăcere şi cred că nota optimistă este una foarte potrivită pentru ceea ce s-a întâmplat. Pentru prima dată cetăţenii noştri obţin o perspectivă foarte clară de a putea circula fără vize, fără a fi trataţi drept cetăţeni de alt grad sau de altă categorie, dacă doriţi, aşa cum se mai întâmplă atunci când umilitor trebuie să facem acest proces de solicitare de vize şi aşa mai departe. Sunt opimist pentru că am demonstrat în această perioadă foarte scurtă că, aşa cum a spus şi Comisarul Fule, putem, ştim ce dorim şi vom reuşi.”

Autor: Europa Liberă
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1091 secunde