La Ungheni ar putea fi construită o centrală electrică
adăugat 17 februarie 2010, 10:22, la Economie
La Ungheni ar putea fi construită în următorii trei ani o centrală electrică, care va funcţiona pe baza de cărbune şi biomasă. Cu un asemenea proiect au venit investitorii din Cehia, care sunt gată să investească 615 milioane de euro.
Reprezentanţii companiei cehe au dat asigurări, în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat, că la construcţia şi funcţionarea centralei vor fi aplicate cele mai avansate tehnologii, care corespund tuturor normelor europene, în special, normelor ecologice. Graţie faptului că Centrala va funcţiona pe bază de alt combustibil decât gazele naturale (cărbune, biomasă), acest proiect va contribui la sporirea gradului de securitate energetică, fără a prejudicia fonul ecologic din regiune.
Oaspeţii au informat despre stadiul de realizare a proiectului şi au punctat anumite acţiuni care urmează a fi întreprinse de comun cu autorităţile Republicii Moldova pentru buna desfăşurare a acestuia, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor cu partenerii din România.
Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe la Chişinău, Jaromír Kvapil, şi-a exprimat speranţa că în următorii 3 ani, perioada prevăzută pentru exercitarea mandatului său, proiectul menţionat va fi realizat în totalitate, dar şi lansate multe alte proiecte cu concursul investitorilor cehi în Republica Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Joi, 04 Martie 2010 07:26
Acum un an, un grup de investitori din Cehia au sosit la Chişinău cu propunerea de a construi o centrală electrică la Ungheni. Ideea a fost acceptată de conducerea comunistă, aflată în campanie electorală şi, în prezenţa lui V. Voronin, a fost sfinţit în mare grabă locul, au cântat fanfarele şi au fost rostite discursuri despre investiţii şi locuri de muncă.
Mai puţin s-a vorbit despre faptul că electricitatea cehă va fi produsă pe bază de cărbuni. După alegerile din vară, investitorii cehi au reluat insistenţele şi au obţinut recent o întrevedere cu premierul Vlad Filat. Oaspeţii l-au informat despre stadiul de realizare a proiectului şi au dat asigurări că la construcţia şi funcţionarea centralei vor fi aplicate cele mai avansate tehnologii, care corespund tuturor normelor europene, în special, normelor ecologice, fără a prejudicia fonul ecologic din regiune.
Vlad Filat a fost de acord cu ideea că R. Moldova ar putea avea o nouă sursă de electricitate, însă le-a reamintit investitorilor că pentru noua guvernare "este foarte important aspectul ecologic al proiectelor de acest gen".
Toate bune până aici, doar că şi guvernanţii, şi investitorii au uitat să-i consulte pe ungheneni, aşa cum s-ar fi procedat în Cehia, de exemplu. Iar unghenenii au punctul lor de vedere în legătură cu electricitatea din cărbuni şi au expediat luni o Adresare către preşedintele parlamentului, prim-ministru, Inspectoratul Ecologic de Stat, Centru de Medicină Preventivă, Consiliul raional Ungheni, primarul or. Ungheni, Consiliul Judeţean Iaşi şi primarul oraşului Iaşi.
În Adresare, grupul de iniţiativă, format din aproape o sută de persoane, exprimă dezacordul unghenenilor în privinţa construcţiei centralei termoelectrice, pe bază de combustibil solid (cărbune şi biomasă) la Ungheni.
"Problema majoră a utilizării cărbunilor şi biomasei este legată de volumul mare al emisiilor poluante. Ştiţi şi dvs., stimaţi demnitari, că unul dintre obiectivele strategiei UE este ca până în 2015 statele membre să înlocuiască energia poluantă produsă din cărbune cu energie ecologică, obţinuta în centralele eoliene, hidraulice, solare... Deci, UE vrea să scape de aceste centrale, iar noi vrem să le aducem aici", scriu protestatarii de la Ungheni.
"Cu apa Prutului s-ar putea produce atâta energie electrică, cât ar ajunge pentru toate statele din jur. De ce nu se construiesc hidrocentrale? Încă de fostul primar de Ungheni, dl Vrabie, a fost efectuat un studiu despre eficacitatea şi productivitatea hidrocentralelor pe râul Prut. De ce oare toată Europa trece la producerea energiei electrice ecologic pure, iar noi invers?", întreabă autorii Adresării.
Ei le mărturisesc demnitarilor de la Chişinău că unghenenii au avut ocazia să vadă oraşele din Europa, aflate în preajma centralelor electrice de acest tip. "Vă asigurăm că este o privelişte îngrozitoare: toate casele şi suprafeţele imobile sunt de culoare cenuşie şi neagră din cauza funinginii care se depune, frunzele pomilor sunt mici şi nedezvoltate, chircite de funingine... Plămânii noştri, de asemenea, vor fi negri şi bătuţi de funingine, iar peste vreo câţiva ani se vor naşte copii cu malformaţii. Pentru noi, unghenenii, dar şi pentru locuitorii din raza de 80-100 km, va dispare culoarea albă", se spune în Adresarea grupului de iniţiativă de la Ungheni.
"Stimaţi demnitari! Chiar nu vă daţi seama ce viitor ne pregătiţi? Şi aşa suntem necăjiţi de crize economice, nitraţi, conservanţi etc. Nu ne mai luaţi şi aerul pe care-l respirăm! Să ştiţi că nu vă vom permite construcţia termoelectrocentralei la Ungheni. Ne adresăm către noua guvernare democratică: fiţi lucizi şi nu permiteţi o bombă ecologică în Moldova!", îşi încheie mesajul de protest reprezentanţii locuitorilor oraşului Ungheni.
Ţin să vă amintesc, doar, stimaţi ascultători, că acordul despre construcţia acestei bobbe ecologice a fost semnat de ex-prim-vicepremierul Igor Dodon. Iar finalul fabulei este nurmătorul - să nu uităm că Europa chifteşte de diferiţi afacerişti care, pentru bani, sunt gata la orice, inclusiv la folosirea teritoriului Moldovei pentru diferite investiţii murdare. Iar de cumpărat în Moldova - întotdeauna au pe cine.
http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/editorial/7350--audio-arcadie-gherasim-nu-permitei-o-bomb-ecologic-in-moldova