Lazăr: „Eurointegrarea - noi perspective de afaceri și creștere economică”
adăugat 16 noiembrie 2011, 13:38, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc
Ministerul Economiei a dat publicării raportul privind acţiunile implementate în procesul de integrare europeană în perioada septembrie 2009-septembrie 2011, în conformitate cu documentele strategice ale Guvernului Republicii Moldova.
Ca instituţie responsabilă de crearea condiţiilor adecvate pentru integrarea economică în UE, inclusiv în contextul negocierii Acordului de Asociere, Ministerul Economiei a coordonat procesele de implementare a recomandărilor aferente pregătirii şi lansării negocierilor Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană
Totodată, Ministerul Economiei a continuat consolidarea cadrului juridic şi instituţional armonizat la rigorile europene pentru promovarea integrării europene, de integrare în piaţa energetică europeană şi asigurarea securităţii energetice a ţării prin instrumentele de care dispune UE.
„Procesul de integrare europeană este, mai întâi de toate, un exerciţiu de modernizare a Republicii Moldova, a subliniat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, comentând raportul. Anume din acest motiv, orice document de politici, orice mişcare înainte în domeniul promovării bunelor practici şi creării condiţiilor adecvate pentru activitatea economică, trebuie să se reflecte, în primul rând, asupra rezultatelor economiei reale. Dacă analizăm rezultatele obţinute, putem afirma cu certitudine, că la capitolul „economie” Republica Moldova demonstrează un grad înalt de avansare în procesul de eurointegrare”, a menționat Lazăr.
În perioada ianuarie-septembrie 2011, volumul exporturilor în ţările UE a crescut cu 62,8% până la 774 mln. dolari, faţă de perioadă similară a anului trecut. Piaţa UE este destinaţia a 50,2% din totalul exporturilor moldoveneşti (cu 2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2010) şi originea a 44,7% din mărfurile importate.
Acţiunile întreprinse au permis nu doar o deschidere spre pieţele europene, ci şi o deschidere spre interior a investiţiilor străine, în primul rând a celor capabile să modifice structura producţiei şi exportului moldovenesc, să creeze noi locuri de muncă şi să îmbunătăţească infrastructura regională. În Moldova şi-au delocalizat producţia un şir de corporaţii europene, printre care „Draexlmaier automotive”, „Unger steel” etc. Per total, invstiţiile străine directe în semestru 1, 2011, au constituit 145 mln. dolari, aproape dublu faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, ponderea majoră revenind investitorilor europeni.
Un alt capitol important ţine de rezultatele adoptării legislaţiei specifice domeniului energetic, care deja sunt materializate prin programe de finanţare a proiectelor de eficienţă energetică, precum şi prin proiecte de diversificare şi securizare a surselor de energie. Anul acesta, pentru prima dată au fost alocate din bugetul de stat 25 mln. lei pentru proiectele de eficientizare energetică din domeniul bugetar. Pentru anul viitor este preconizată deschiderea accesului pentru finanţare inclusiv pentru companiile private, sumele alocate fiind majorate până la cca 180 mln lei, din contul finanţării Comisiei Europene. Totodată, s-a avansat în dezvoltarea proiectelor de interconexiune cu România, fiind asigurată o parte din finanţare pentru construcţia gazoductului reversibil Ungheni-Iaşi şi a liniilor de interconexiune electrică, a subliniat ministrul Economiei.
„Sunt sigur că anume aceasta este abordarea corectă a eurointegrării – capacitatea acestui proces de a îmbunătăţi vieţile concetăţenilor noştri şi de a crea noi perspective de afaceri şi creştere economică. Odată antrenaţi în acest proces, noi trebuie să profităm din plin de transferul de cunoştinţe şi competenţe venit dinspre vest, creînd toate condiţiile pentru ca integrarea să devină bi-vectorială, adică, noi să pătrundem pe pieţele vestice, iar investiţiile din Uniunea Europeană să găsească în Republica Moldova un partener şi o destinaţie atractivă’, a concluzionat Valeriu Lazăr.
Textul integral al raportului poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Economiei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲