Leancă: Conflictul trebuie reglementat în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova
adăugat 10 decembrie 2012, 08:24, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
O soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei, cu identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
La cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului de Miniştri al OSCE de la Dublin, care a avut loc în perioada 6-7 decembrie, Leancă a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a promova măsurile de consolidare a încrederii, eliminarea barierelor pentru libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, îmbunătăţirea situaţiei în sfera protejării drepturilor omului, şi altele, transmite UNIMEDIA.
„Această Reuniune Ministerială a fost una bună, una cu anumite rezultate încurajatoare. Pentru prima dată, după o perioadă îndelungată, a fost adoptat de către ţările membre un document care ţine de procesul de reglementare a conflictului şi, în mod special, în formatul „5+2”. În acest document sunt câteva elemente-cheie pentru noi, cum ar fi reiterarea de către toate ţările membre ale OSCE a principiului integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, necesitatea axării şi concentrării nu doar pe primele 2 coşuri, dar şi pe subiectul-cheie care ţine de statutul juridic al regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova”, a subliniat ministrul de Externe.
În context, sursa a menționat că președinția va fi preluată de către Ucraina după anul nou, fapt care este în beneficiul Republicii Moldova, odată ce Ucraina cunoaşte foarte bine situaţia din regiune, în special pentru că este ţară vecină. De asemenea, acesta a subliniat că nu este datoria președinției reanimate să convingă Federaţia Rusă să-şi retragă armata din stânga Nistrului
„Ţine, în primul rând, de datoria noastră, fiindcă noi suntem ţara cea mai interesată să realizăm acest principiu al neutralităţii, să realizăm unul din principiile fundamentale ale dreptului internaţional, care spune că, dacă ţara gazdă nu este de acord cu prezenţă militară străină, deci ţara respectivă trebuie să respecte acest principiu”, a afirmat Leancă.
Totodată, sursa a declarat că în acest an, la această conferinţă, atât Uniunea Europeană, cele 27 de ţări membre, cât şi Statele Unite ale Amercii, în mesajele lor de încheiere, s-au referit la necesitatea realizării, îndeplinirii acestor angajamente luate de Federaţia Rusă în cadrul altor reuniuni anterioare ale OSCE-ului şi s-au pronunţat într-o manieră foarte clară asupra necesităţii demilitarizării în continuare a regiunii, fiindcă prin astfel de acţiuni inclusiv se creează premisele necesare pentru avansarea pe calea reglementării conflictului transnistrean.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲