Leul îşi arată colţii
adăugat 25 octombrie 2010, 09:17, la Economie
Moneda naţională se simte tare pe piaţă, în pofida prognozelor sinistre pe care le făceau acum o săptămână un fost ministru al Economiei sau chiar un ex-consilier al şefului statului.
Leul continuă să se întărească în raport cu dolarul, chiar dacă după declaraţia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei privind deprecierea leului unii experţi se aşteptau la o prăbuşire a monedei naţionale şi o creştere bruscă a preţurilor.
În numai 12 zile după discursul guvernatorului în cadrul unei reuniuni a oamenilor de afaceri leul s-a apreciat cu 2 la sută şi continuă să se întărească. Dacă la 7 octombrie, ziua în care s-a desfăşurat reuniunea cursul de schimb leu/dolar era de 11.8031, marţi pentru marţi, 19 octombrie BNM anunţa o cotaţie oficială de 11.6019 lei pentru un dolar.
Guvernatorul Dorin Drăguţanu a afirmat că sporirea competitivităţii externe a întreprinderilor şi antreprenorilor poate fi atinsă şi prin diminuarea costului muncii. La nivel de politici de stat „acest lucru poate fi atins prin trei metode binecunoscute: deprecierea monedei naţionale, scăderea salariilor şi creşterea productivităţii muncii”, spune şeful băncii centrale.
Discursul guvernatorului BNM care are în vedere, în fond, o situaţie ipotetică, a fost interpretat de unii drept o intenţie ce i se va da curs în timpul cel mai apropiat.
Reacţiile au fost mai mult decât panicarde şi politizate în perspectiva alegerilor anticipate. „Devalorizarea leului va fi o catastrofă pentru populaţie”, declara Oleg Reidman, fostul consilier economic al preşedintelui Voronin.
Declaraţia guvernatorului BNM privind devalorizarea valutei “este o diversiune economică“ ce „ar putea duce la o răbufnire socială”. considera directorul Centrului Strategii Politice şi Economice "Moldova Europeană", Victor Gurău.
Şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, afirma că intenţia de a devaloriza leul se va răsfrânge negativ asupra “paradigmei dezvoltării economice a ţării“. Iar premierul Vlad Filat a spus că guvernatorul Băncii Naţionale ar trebui să-şi asume declaraţia privind devalorizarea leului.
„După declaraţiile guvernatorului BNM, piaţa valutară va intra în colaps”, da prognoze ex-ministrul Economiei Igor Dodon.
Piaţa valutară a spulberat prognozele panicarde reacţionând foarte calm la „meditaţiile teoretice” ale guvernatorului. Tendinţa de întărire a leului în raport cu dolarul ce a început să se profileze la mijlocul lunii septembrie devine din ce în ce mai evidentă. În primele douăzeci de zile a lunii octombrie leul s-a apreciat în termeni nominali cu 3,5 la sută faţă de valuta americană, iar comparativ cu mijlocul lunii trecut s-a întărit cu 6 la sută.
Situaţia pe piaţă este calmă, astfel că Banca Naţională a Moldovei nu intervine sau dacă intervine atunci prim cumpărări nesemnificative de valută. În iulie BNM a cumpărat de pe piaţa interbancară 6,5 milioane de dolari SUA, iar în august 14,6 milioane, ceea ce se încadrează în limitele minime de procurare din ultimii ani.
Pe de altă parte, cotaţia oficială este sub cifra prognozată de Guvern, de 12,50 lei pentru un dolar. Mai mult, cabinetul de miniştri a revizuit cursul luat în calcul la evaluarea veniturilor şi cheltuielilor la buget, de la 12,53 la 12,50 lei pe dolar.
În ultimul raport de politică monetară, apărut în luna august, BNM menţiona: „cursul de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul american va înregistra oscilaţii nesemnificative pentru întreaga perioadă de prognoză, în timp ce pentru aceeaşi perioadă moneda naţională va fi mai apreciată faţă de moneda unică europeană ca urmare a tendinţelor de pe piaţa internaţională. În termeni nominali efectivi cursul de schimb urmează a fi unul relativ stabil".
La sfârşitul lunii februarie 2010, când cursul se apropia de 13.00 lei pentru un dolar, guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu declara că "va interveni în cazul în care cursul de schimb al monedei naţionale va ajunge la 13.5 lei pe dolar". Cotaţia de la 7 iunie de 12.9463 lei/dolar a fost cea mai înaltă în acest an.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲