Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:40

 

Lupta pentru gaze mai ieftine. Moldova nu se implică însă poate beneficia

adăugat 21 noiembrie 2011, 07:39, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc

gazprom,polonia,reducerea-preturilor-la-gaz,pretul-pentru-tranzit,tribunalul-economic-de-la-stocholm,

Zilele trecute Polonia s-a adresat la tribunalul economic de la Stocholm chemând în faţa înaltei instanţe cunoscutul pe plaiurile mioritice concern „Gazprom”. Cererea a fost înaintată de compania  de stat PGNiG după ce părţile n-au putut ajunge la un numitor comun asupra reducerii preţului la gazele naturale livrate. Astfel, polonezii se ţin de prevederile contractuale care stipulează că preţul trebuie să reflecte situaţia din piaţa gazelor naturale, iar aici au survenit foarte multe schimbări.



Comentând acest eveniment, presa rusă utilizează termenul „ţară consumatoare” – „страна потребитель” care este pusă în frază astfel încât „consumator” sună mai degrabă a  „mâncău”.

Iată deci, că încă n-a reuşit să fie dată uitării binecunoscuta sintagmă „Россия всех кормит” că suntem poftiţi să înghiţim altceva, puţin mai camuflat însă la fel de tendenţios. 

Cine câştigă mai mult de pe urma comercializării gazului rusesc?

De menţionat că în comerţul cu petrol şi gaze nu există binefaceri – doar relaţii reciproce. Iar în cazul Rusiei, ar fi cazul să se renunţe la declaraţii şi să se apeleze la statistici ( a se vedea figura).

 

Cei interesaţi  de subiectul comerţului cu gaze nu au cum să nu înţeleagă că Europa depinde de Rusia în măsură egală, poate mai mică chiar, decât Rusia depinde de banii europeni. Ce mai rămâne atunci din exportul rus dacă scoatem gazele şi petrolul ? Mai nimic.

Din acest nimic, probabil, vin şi vestitele clauze „take or pay” în contractele de livrare a gazelor naturale pe care le promovează autorităţile ruse.

Una din consecinţele paradoxale ale crizei recente este faptul că pe piaţa gazelor naturale oferta depăşeşte cererea. Atare situaţie se va menţine până după anul 2012, cu condiţia să nu vină valul al doilea al crizei.

Întrebarea firească este atunci „De ce cresc preţurile la gaze?”. Nu avem răspunsul or preţurile la gazele de pe piaţă se formează după criterii politice şi nu economice. 

Preţuri formate prin tribunale


Să revenim la Polonia care plăteşte pentru gazele ruseşti 330 Dolari/1 Mmc (1 Mmc = 1000 metri cubi) şi speră să obţină ceva reduceri, la fel cum au obţinut, în urma proceselor de judecată compania italiană Edison, cele germane E.On, Wingas şi VNG.

De fapt, mai toate companiile mari din Europa sunt în tratative şi în procese de judecată cu „Gazprom” – ul pentru a obţine reduceri de preţuri. Experţii consideră că în cazul Poloniei părţile se vor înţelege neajungând la procese în tribunal deoarece „Gazprom” –ul face reduceri mai consistente celor care nu duc litigiul până la scoaterea lui în faţa lumii.

Spre exemplul Turcia a refuzat să prelungească contractele de durată cu „Gazprom” şi astăzi plăteşte câte 250 Dolari/ 1 Mmc. Pentru comparaţie, Germania plăteşte în jur de 403 Dolari/1 Mmc, iar Italia, declară preţuri de până la 320 Dolari/1 Mmc.

Toate aceste procese şi negocieri, fie  deschise, fie ascunse de ochii lumii, sporesc şi mai mult confuzia şi suspiciunile pe piaţa europeană a gazelor.

Când menţionam în publicaţiile anterioare că preţurile din Germania sunt, eventual , luate ca nivel al preţurilor europene nu cunoşteam că „Gazprom” – ul, dacă o fi fiind adevărat acest lucru, şi-a pregătit de mai demult baza pentru acest lucru.

Prin 2005, când Rusia a declarat că vrea să treacă la principiile de piaţa, aşa cum le înţelege ea, în relaţiile cu foştii parteneri din blocul sovietic, la baza formării preţurilor la gaze a fost pus principiul „netback”: preţul de piaţă pentru o ţară oarecare reprezintă o medie a preţurilor la punctele finale din ţările UE (Germania, Franţa, Italia) ale ţevilor prin care se pompează gaze ruseşti, minus cheltuielile de transportare ale acestora din ţara respectivă.

Dacă preţurile se formează prin tribunale, cum sunt cazurile discutate de noi, nu cred că rămâne prea mult din principiul „netback” sau din alte principii de piaţă, altfel cum am explica că Moldova a plătit pe parcursul anului 2011 mai mult decât Italia, de exemplu, or fiecare al doilea cetăţean de-al nostru ştie că până în Italia sunt peste 1200 de kilometri. 

NorthStream - construcţie politică pentru eliminarea ţărilor de tranzit

Polonia a trimis cererea la tribunal cu o zi înainte de deschiderea oficială a primei linii a gazoductului „NorthStream”. Pentru toată lumea este clar că gazoductul este o construcţie politică cu destinaţie strictă: eliminarea ţărilor de tranzit.

În primul rând este vizată  Ucraina. În septembrie curent dând startul la pomparea gazului tehnic în această conductă, V. Putin a ţinut să se refere la acest lucru. Şi asta în pofida faptului că conductă este una foarte costisitoare, iar transportarea gazelor prin ea costă de câteva ori mai mult decât prin conductele terestre.

Directorul executiv al companiei NordStream AG, administratoarea conductei, Mattias Warnig, fost angajat STASI, fost şi actual bun prieten cu V. Putin  a declarat că investiţiile în conductă se vor răscumpăra în circa 15 ani.

Poate că stânjeneala printre politicienii germani implicaţi până peste cap în această conductă a determinat-o pe Angela Merkel să refuze oferta făcută de preşedintele rus D. Medvedev de a mai construi şi o a treia linie în cadrul gazoductului „NordStream”.

Şi cum sentimentul disconfortului generat de ruşine este printre politicieni difuz şi foarte scurt, poate pierderile raportate de companiile energetice, inclusiv cele germane, vor face ţările din Europa să fie mai ferme atunci când vine vorba de aplicarea principiilor de liberalizare a pieţei europene a gazelor.

De exemplu compania RWE, al doilea ca mărime actor de pe piaţa electroenergetică din Germania, a raportat pentru primele trei trimestre al anului 2011 pierderi de   842 milioane de Euro.

Pierderi cauzate din aplicarea contractelor de lungă durată semnate cu „Gazprom”. Şi cum RWE construieşte gazoductul „Nabucco”, ar fi de mirare ca compania să primească de la „Gazprom” careva reduceri. Rămâne de văzut.

„Reduceri” în stil Gazprom 

Şi în final încă un lucru. Conform datelor de statistică oficială din Rusia, preţurile de export ale gazelor în Europa au fost următoarele (Tabel).

 

 

2005

2006

2007

2008

2009

Europa

142

200

240

412,3

287

Moldova

80

135

175,8

232,3

263.9


Dacă deducem din preţurile medii europene cheltuielile de transportare care, după cum am estimat mai înainte au limita de jos cam la 50 USD, vedem principiul „netback”- ului în acţiune.

Şi atunci care mai este sensul acelui tam-tam făcut de Gazprom, când vorbeşte de aplicarea unor coeficienţi, chipurile de reducere pentru Moldova şi alte ţări, cenuşărese în viziunea concernului.

Nouă nu rămâne decât să ne rugăm pentru succesul Poloniei la tribunal şi pentru pierderile cât mai mari ale „rechinilor” de pe piaţa europeană a gazelor. Poate se va schimba ceva şi pentru noi.  


Autor: Ion DECUSEARĂ
Sursa: eco.md
Corb la corb nu-si scoate ochii. Rusia Lucreaza.
A comentat WOLF DACIAN 24 noiembrie 2011, 14:26


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.6932 secunde