Lupu, sanitarul electoral al lui Voronin
adăugat 23 iulie 2009, 07:00, la Economie
Ieşit din laboratoarele partidului proaspăt şi cu ambiţii prezidenţiale, fostul număr doi al comuniştilor devorează verigile slabe ale opoziţiei.Începând cu alegerile parlamentare din aprilie, Republica Moldova s-a revelat presei româneşti precum un trup supus autopsiei. Afacerile necurate ale clanului preşedintelui Voronin, brutalităţile comise de forţele de ordine controlate de acesta, intrigile şi orgoliile din rândul opoziţiei, revelaţiile presei procomuniste privind trecutul principalilor opozanţi, toate dezvăluie bolile interne care au ţinut Moldova pe loc în drumul ei spre Europa.
Pe fondul acestei uzuri politice excesive, fostul număr doi al comuniştilor moldoveni Marian Lupu a devenit, în doar câteva săptămâni după demisia din partidul-mamă, vedeta campaniei electorale de peste Prut. Ascensiunea sa penalizează strategia electorală în alb şi negru a opoziţiei liberale, care a repetat obsedant atacurile la adresa comuniştilor şi a exclus din vocabularul politic noţiunile de compromis şi colaborare.
Lupu a speculat incapacitatea opoziţiei de a renunţa la orgoliile personale pentru a candida pe o listă unică. Lupu a devenit astfel sanitarul scenei politice moldovene şi a eliminat veriga slabă a opoziţiei, Alianţa Moldova Noastră, care se situează mult sub pragul electoral, potrivit unui sondaj recent.
Dincolo de aceste evoluţii care se înscriu în logica electorală democratică de penalizare a greşelilor rivalilor politici, ascensiunea comunistului reformat Marian Lupu pare atent pregătită în laboratoarele Partidului Comuniştilor. Fostul secund al lui Voronin face mereu apel la „un alt tip de guvernare“, bazat pe compromis, şi a lăsat să se înţeleagă că nu exclude o coaliţie guvernamentală alături de comunişti, împreună cu care ar putea impune şi noul preşedinte şi chiar ar avea majoritatea necesară modificării constituţiei.
Totodată, minusculul Partid Democrat preluat de secundul lui Voronin a cheltuit cele mai mari fonduri în campania electorală, cu mult peste cele utilizate de comunişti, ceea ce conduce la suspiciunea privind o mână întinsă de preşedinte fostului său tovarăş.
Chiar şi atacurile preşedintelui Voronin la adresa „trădătorului“ Lupu servesc intereselor electorale ale acestuia, pentru că electoratul extrem de polarizat va înţelege că duşmanii lui Voronin sunt prietenii opoziţiei democrate. În această logică, declaraţiile bătrânului comunist, potrivit cărora Lupu a părăsit partidul pentru că în aprilie nu a primit candidatura la preşedinţie, pot fi interpretate ca o pregătire a opiniei publice moldovene pentru acceptarea înfrângerii opoziţiei şi pentru alegerea unui preşedinte comunist cu o faţă mai umană, în persoana lui Marian Lupu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲