Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:44

 

Mari companii care au ocolit dezastrul

adăugat 15 mai 2010, 10:08, la Economie

companii, Apple, IBM, Audi, Adidas

In multe cazuri, companiile afectate de scandaluri sau rezultate financiare slabe au fost aproape sa se prabuseasca. Revenirea din astfel de situatii este dificila, dar nu imposibila.


Viitorul companiei British Petroleum este la fel de tulbure precum apele din jurul liniei de coasta Louisiana, acolo unde una din platformele detinute de compania cu sediul in Londra a revarsat cantitati importante de petrol in mare.

Pierderile estimate de analistii ING se ridica la 5,1 mld de dolari.

Leadership-ul puternic este cheia succesului tuturor revenirilor. Gordon Bethune a condus Continental Airlines, din 1994 pana in 2004, timp in care compania a fost de doua ori aproape de faliment. De fiecare data, a reusit sa o puna pe picioare, lucrand la moralul angajatilor si la increderea clientilor.

Steve Jobs, CEO si cofondator al Apple, a parasit compania in 1985, dupa ce a pierdut sustinerea membrilor conducerii. Plecarea lui Jobs a dus la o scadere dramatica a vanzarilor.
Revenirea lui in cadrul companiei, in 1997, a insemnat inceputul revolutiei Apple, care a schimbat modul in care percepem muzica digitala si telefonia mobila.

Salvarea unei companii poate sta uneori in inlocuirea unui lider "din familie" cu un outsider. CEO-ul Alan Mulally a fost adus in fruntea Ford Motors in 2006 si mutarea pare sa fi dat rezultate: veniturile Ford au crescut cu 13% in Q1 din 2010, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul a atins 2,1 miliarde de dolari.

Actiunile rapide si comunicarea sunt esentiale pentru revenirea unei companii. Exxon Mobile a fost indelung criticata pentru reactia lenta la dezastrul creat in 1989, cand unul din petrolierele sale a varsat in apele din apropierea Alaskai peste 11 milioane de barili de titei.

Presedintele Exxon de atunci, Lawrence Rawl, a refuzat sa vorbeasca in fata presei despre incident.

Rolul publicitatii in refacerea credibilitatii nu poate fi ignorat. In 2001, presedintele producatorului de cauciucuri Bridgestone/Firestone a demarat o campanie de publicitate numita "Indreptand lucrurile".

Campania a venit ca urmare a unei anchete, potrivit careia cauciucurile Bridgestone defecte au condus la accidente soldate cu 46 de morti.

Iata cele mai importante companii care au reusit sa depaseasca momente dificile, potrivit revstei americane Forbes.

 Apple

Compania Apple a atins pragul de jos in 1990, la cinci ani de la debarcarea lui Steve Jobs, cand vanzarile au inceput sa scada in medie cu 18%, pe an.

Jobs s-a intors la compania cu sediul in Cupertino la sfarsitul anului 1997, cand Apple a cumparat compania NeXT, fondata de Steve Jobs, imediat dupa debarcare.

A reusit sa readuca succesul companiei Apple, prin lansarea de noi produse, cu un design si cu functionalitati cu totul aparte, printre care iMac, iPod, iPhone si, de curand, iPad.

IBM

IBM, companie lansata in 1911, a dominat industria calculatoarelor timp de cateva decenii. In anii '90, Dell si Gateway au inceput sa vanda PC-uri, la preturi mai accesibile, ceea ce a dus la scaderea veniturilor IBM.

In 1993, Louis Gerstner a venit la carma companiei si a pus bazele unui plan care cuprindea segmentarea businessului pentru a intra pe piata de asigurari, de sanatate, de retail si de transporturi.

IBM se ocupa acum de constructia de retele informatice pentru companii.

Ford Motor

In 2005, presedintele William Clay Ford Jr. a incercat sa restructureze Ford Motor, insa planul sau de reducere a productiei a esuat. In acel an, divizia nord-americana a pierdut 1,6 miliarde dolari.

In septembrie 2006, Alan Mullay, fost sef la Boeing, a primit oferta de a conduce Ford Motors.

De atunci, acesta a redus forta de munca cu o treime si a redus importanta brandurilor Lincoln, Mercury sau Jaguar, concentrandu-se pe Ford. Actiunile lui Mullay par benefice: veniturile au crescut cu 13% in Q1 din 2010, iar profitul a ajuns la 2,1 miliarde de dolari.

Audi

Dupa ce o problema la sistemul de franare al masinilor Audi 500 a provocat accidente soldate cu 5 morti si 270 de raniti, Audi a retras de pe piata in 1987 nu mai putin de 250,000 de vehicule,.

Vanzarile au scazut dramatic in anii ce au urmat, ajungand la doar 12,000 de masini vandute pe piata americana, in 1991.

Compania nu s-a lasata invinsa si in 1993 a lansat o campanie agresiva de promovarea a noului sau model, Cabriolet decapotabil. Vanzarile anuale au crescut pana la 10 miliarde de dolari, in 1995.

Adidas

Compania germana fondata in 1924 si-a pierdut avantul cand fondatorul sau, Adolf (Adi) Dassler, a vandut-o in 1987.

A urmat o serie de sefi mai putini inspirati care au reusit sa imparta compania in mai multe branduri, cum ar fi Pony sau Le Coq Sportif, care vindeau cravate si parfumuri.

In 1992 iar vanzarile scazusera cu 25%, fata de 1982.

Adidas si-a inceput revenirea in 1993, cand a fost achizitionata de francezii Robert Louis-Dreyfus si Christian Tourres, care au pus accent pe imbracamintea sportiva. Doi ani mai tarziu, Adidas aducea profituri de 163 de milioane de dolari iar in 2009, vanzarile au atins cifra de 15 miliarde de dolari.

Bridgestone/Firestone

Bridgestone/Firestone a retras de pe piata 6,5 milioane de cauciucuri, in 2000, dupa o serie de anchete federale potrivit carora cauciucurile Bridgestone au condus la accidente soldate cu 46 de morti.

Dupa incident, compania a lansat o campanie de imagine pentru indreptarea lucrurilor, numita "Making it right".


Autor: Bloombiz
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1102 secunde