Mediul concurenţial din Moldova, „bolnav” pentru UE
adăugat 20 aprilie 2010, 13:37, la Economie
Calitatea legislaţiei din Moldova nu reprezintă o bază sănătoasă pentru armonizarea cadrului concurenţial cu standardele Uniunii Europene. În următorii cinci ani Moldova trebuie să-şi reînnoiască complet legislaţia în domeniul concurenţei.
Constatările sunt incluse într-un studiu al Uniunii Europene, lansat astăzi la Chişinău în prezenţa oficialilor europeni şi a autorităţilor moldoveneşti.
„Moldova are nevoie de o lege nouă în domeniul concurenţei pentru a asigura o dezvoltare economică eficientă, preţuri mici, calitate şi varietate pentru consumatori şi pentru a oferi un mediu favorabil investiţiilor străine”, a menţionat unul dintre autorii studiului, expertul Eugene Stuart.
Specialiştii europeni spun că, pe lângă legislaţia proastă şi armonizarea foarte lentă a acesteia cu standardele UE şi nu întotdeauna corectă, în Moldova lipseşte şi voinţa politică, iar autoritatea care reglementează aceste probleme, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei întâlneşte foarte multe constrângeri în activitatea sa.
Prezent la lansarea studiului, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel, a atenţionat Moldova că legislaţia din domeniul concurenţial şi modul de implementare a acesteia este unul din factorii cheie ai procesului de negocieri a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv dintre Moldova şi UE.
La rândul său, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Gheorghiu a remarcat că, după cele două runde de negocieri a acordului, deja sunt unele rezultate pozitive, deşi „drumul se arată destul de greu şi anevoios”. Totodată, oficialul moldovean a menţionat că guvernul va ţine cont de recomandările inlcuse în studiu.
Procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea europeană implică un spectru de elemnete-cheie, inlcusiv: cadrul de fond care vizează acordurile restrictive, carteluri, controlul fuziunii, abuzurile poziţiilor dominante de pe piaţă, crearea unei autorităţi independente cu atribuţii în investigarea practicilor anti-competitive şi eliminarea acestor practici, inclusiv dreptul de a aplica sancţiuni preventive suficiente.
Studiul elaborat de Uniunea Europeană a fost distribuit deputaţilor moldoveni, funcţionarilor publici, comunităţii oamenilor de afaceri, juriştilor şi judecătorilor, dar şi profesorilor şi studenţilor. Acesta face parte dintr-un set de alte 16 studii care vor fi lansate în cadrul proiectului finanţat de UE „Suport pentru implementarea Acordurilor dintre Moldova şi UE”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲