Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:50

 

Micul trafic de frontieră: un nou interes economic

adăugat 21 iunie 2010, 21:29, la Economie

trafic la frontiera, micul trafic, permise trafic,

„Viitorul” propune un proiect agricol transfrontalier moldo-român

Acordul cu privire la micul trafic de frontieră, semnat de Chişinău şi Bucureşti, creează oportunităţi de circulaţie şi cooperare transfrontalieră pentru circa 1.3 mln. de locuitori ai RM şi circa 4 mln. de locuitori ai României. Există, însă, o nevoie imperativă de identificare, elaborare şi implementare a unor proiecte economice comune, cu valoare concretă pentru locuitorii spaţiului transfrontalier, dar şi ca demonstraţie vie Uniunii Europene că România şi R. Moldova pot coopera.

Analizând actuala stare de lucruri, precum şi evaluând perspectiva implicării fondurilor UE în eficientizarea a însăşi concepţiei europene de cooperare transfrontalieră, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a propus instituţiilor de stat ale R. Moldova un proiect intitulat „Platforma Agricolă Comună moldo-română pentru valorificarea oportunităţilor oferite de punerea în aplicare a Acordului privind micul trafic la frontieră”. Acest proiect a fost dezbătut în cadrul unei conferinţe la Bucureşti şi a fost prezentat deja şi comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş. Poate servi drept supliment economic pentru acordul cu privire la micul trafic şi este instrumentul care poate aduce dividende şi rezultate rapide, care pot fi sesizate de mai bine de cinci milioane de cetăţeni, locuitori în cele mai sărace zone din R. Moldova şi România.

Ce presupune acest proiect transfrontalier?

În primul rând, el constituie un suport realist şi util, servind modernizării şi integrării spaţiului transfrontalier în baza rigorilor şi standardelor europene, creşterii competitivităţii producătorilor şi exportatorilor din regiunea reglementată de Acordul privind micul trafic de frontieră, amplificării efectelor pozitive ale înţelegerilor interstatale, convenite anterior între autorităţile R. Moldova şi României. Platforma agricolă trebuie să creeze condiţiile necesare, instituţiile adecvate şi infrastructura potrivită pentru ca deschiderea României spre R. Moldova să fie valorificată în cel mai eficient mod posibil. PAC poate fi privită ca un proiect comun de interacţiune, consolidare şi susţinere a producerii agricole şi a exporturilor produselor agroalimentare. Ea este definită drept un instrument de lucru care îmbină cercetarea, creşterea capacităţilor şi promovarea unor soluţii inovatoare în domeniul reformei structurale în cooperarea autorităţilor responsabile de domeniul agriculturii şi industriei alimentare în corespundere cu politicile şi normele implementate de UE.

Obiectivele proiectului

Autorii îşi propun următoarele obiective de bază privind implementarea acestui proiect:
1. Acceptarea PAC ca politică prioritară pe agenda de cooperare şi dezvoltare a relaţiilor între România şi R. Moldova, definind astfel responsabilităţile comune, agenţiile de implementare şi control, planul de acţiuni, resursele bugetare şi obiectivele stabilite pentru următorii cinci-zece ani.

2. Instituţionalizarea PAC şi asigurarea funcţionării prin intermediul componentelor sale: servicii bancare, asigurări, logistică, investiţii, instruire şi dezvoltare, care vor răspunde necesităţilor identificate de către autorităţile ambelor ţări în această regiune transfrontalieră, împreună cu actorii relevanţi (businessul privat, autorităţile locale).

3. PAC va livra expertiză la cerere pentru beneficiarii locali (businessul privat, autorităţile locale, agenţiile pentru dezvoltare, camerele de comerţ), va construi conexiuni pentru comunităţile de afaceri din ambele state, va asigura schimburi de experienţă şi proiecte de consultanţă tehnică la nivelul beneficiarilor din regiunea-pilot în materie de agricultură modernă, tehnologii agricole performante, agricultură ecologică, dar şi în materii legate de alte servicii şi industrii rurale, relevante pentru dezvoltarea acestei regiuni, având drept parteneri autorităţile publice locale şi subnaţionale ale ambelor state.

4. Activarea PAC prin integrarea unor componente de sprijin producătorilor amplasaţi în teritoriile transfrontaliere ale RM şi României, adaptarea unui set de instituţii, instrumente operaţionale, stimulente fiscale la specificul acestui spaţiu.

Dimensiunile Platformei Agricole Comune

PAC va cuprinde două dimensiuni indispensabile, ţinând cont de nivelul de dezvoltare a regiunilor incluse în zona micului trafic de frontieră.
Prima dimensiune este cea a economiei rurale. Prevederile ei vizează încurajarea creării de întreprinderi mixte moldo-române în parcurile industriale şi Zonele Economice Libere din zona transfrontalieră; crearea întreprinderilor mixte specializate în aprovizionarea cu input-uri agricole, de achiziţie a produselor agricole, de producere şi procesare a producţiei agricole; participarea firmelor româneşti la privatizarea patrimoniului de stat din domeniile liberalizate, în baza licitaţiilor deschise, anunţate şi transparente în cadrul programelor de privatizare a proprietăţii publice a statului şi a proprietăţilor publice a unităţilor administrativ-teritoriale.

De asemenea, această dimensiune a proiectului presupune constituirea şi gestionarea unor instituţii specializate în dezvoltarea economiei rurale durabile: burse agricole mixte, o bursă funciară mixtă, o Bancă Agricolă mixtă. Este preconizată, de asemenea, crearea condiţiilor pentru cooperarea instituţiilor din ambele state, responsabile de realizarea politicilor din domeniul dezvoltării rurale: agricultură, pescuit, silvicultură, îmbunătăţiri funciare, acvacultură, producţie alimentară, consolidarea proprietăţii funciare, optimizarea exploataţiilor şi conservarea solurilor.

Dimensiunea a doua a PAC se referă la infrastructura rurală şi logistică. Pe acest segment considerăm necesară crearea condiţiilor pentru participarea firmelor româneşti la realizarea programelor de reabilitare a infrastructurii rurale: construcţii locative, construcţia infrastructurii rutiere, gazificare etc.; colaborarea instituţiilor din ambele ţări pentru crearea unui sistem de prevenire a riscurilor naturale, tehnologice şi industriale şi de interacţiune în condiţiile de forţă majoră: inundaţii, grindină, epidemii, cutremure, accidente de muncă etc.
În opinia autorilor proiectului, este necesară creşterea numărului de puncte de trecere a frontierei moldo-române cu crearea infrastructurii adecvate.

Alte direcţii vin să susţină unele proiecte, anunţate anterior, cum ar fi crearea, în baza ariilor naturale existente în zona transfrontalieră, a două parcuri naturale internaţionale (Nistrul Inferior şi Prutul de Jos – Dunărea de Jos), cu atragerea resurselor interne (fondurile ecologice naţionale) şi a celor externe (Fondul ecologic global şi fondurile UE); formarea sistemelor informaţionale ale Euroregiunilor (Prutul de Sus; Siret-Prut-Nistru; Dunărea de Jos).

Rezultatele preconizate

Autorii Platformei Agricole Comune moldo-române pentru valorificarea oportunităţilor oferite de punerea în aplicare a Acordului privind micul trafic de frontieră identifică printre finalităţi formarea şi consolidarea PAC ca sistem interstatal şi instrument de politici în promovarea cooperării instituţiilor de stat, agenţilor economici din ambele state în materie de agricultură modernă, infrastructură rurală, dezvoltare regională, comerţ, dar şi în materii legate de alte servicii şi industrii rurale, relevante pentru dezvoltarea acestei regiuni.
Promovarea inovaţiilor în agricultura transfrontalieră prin stimularea expertizei în agricultură, formarea de cadre calificate în sectorul viticulturii şi pomiculturii, crearea grupurilor comune de experţi, menite să asigure suport autorităţilor RM şi României la valorificarea oportunităţilor existente după semnarea Acordului privind micul trafic de frontieră vor conduce la majorarea numărului de întreprinderi mixte, creşterea investiţiilor private în economia rurală, transferul de tehnologii, creşterea fluxurilor comerciale în ambele direcţii. Aceste realizări ale cooperării bilaterale vor diminua substanţial decalajul dintre nivelul de dezvoltare economică al regiunilor limitrofe frontierei moldo-române şi nivelul din celelalte regiuni ale ambelor state.


Autor: Viorel Chivriga, coordonator de proiect la IDIS „Viitorul"
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1248 secunde