Ministrul roman al Justitiei sustine aspiratiile europene ale Republicii Moldova, la Viena
adăugat 11 iunie 2010, 10:26, la Integrare Europeană
În perioada 10 - 11 iunie 2010, ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, efectuează, la invitaţia omologului austriac, o vizită bilaterală la Viena.
Agenda de lucru a primei zile a cuprins o întrevedere cu ministrul federal al Internelor, Maria Fekter, un schimb de opinii cu ambasadorii UE acreditaţi la Viena şi reprezentanţi ai Cancelariei Federale şi Ministerului federal al afacerilor europene şi internaţionale, o întâlnire cu membri ai Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Naţional (camera inferioară a Parlamentului austriac), precum şi discuţii cu jurnalişti austrieci.
Programul de vizită mai cuprinde consultări cu o delegaţia a Ministerului federal al Justiţiei, condusă de omologul austriac, Claudia Bandion-Ortner, pe teme de interes comun în contextul cooperării europene. Ministrul român a prezentat, în cadrul întrevederii cu Maria Fekter, recentele evoluţii în reforma sistemului judiciar din România, referindu-se în mod specific la consolidarea cadrului legal prin progresele realizate în adoptarea Condurilor de Procedură şi la eficientizarea punerii în practică a noilor prevederi legislative. Totodată, a fost abordată chestiunea exigenţelor legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), ministrul român al justiţiei prezentând pe larg progresele realizate de la ultimul Raport al Comisiei Europene, precizând şi măsurile avute în vedere pentru rezolvarea acelor puncte, care necesită în continuare îmbunătăţiri. Partea austriacă şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea îndeplinirii obiectivelor menţionate în MCV. Cei doi miniştri au identificat drept potenţial domeniu de cooperare problematica combaterii corupţiei. A fost accentuată importanţa intensificării cooperării bilaterale, convenindu-se, în acest sens, iniţierea unei cooperări în format trilateral (Ministerele Justiţiei şi Internelor din România, respectiv Ministerul federal al Internelor din Austria), prin care să se urmărească, pe de o parte, schimbul de experienţă şi de expertiză între experţi juridici, procurori şi ofiţeri, iar, pe de altă parte, realizarea de proiecte comune în domeniile anti-corupţiei şi a combaterii crimei organizate.
Subliniind rolul important pe care îl poate juca România în domeniul luptei internaţionale împotriva corupţiei, ministrul federal al internelor a lansat invitaţia ca România să adere, în calitate de membru fondator, la viitoarea Agenţie Internaţională Anti-Corupţie (IACA), cu sediul la Viena, proiect iniţiat de către UNODC, Interpol, Olaf şi autorităţile austriece (Ministerul federal al Internelor, Ministerul federal al Justiţiei şi Ministerul federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale), invitând ministrul român al justiţiei să participe, alături de ministrul român al internelor, la conferinţa de lansare a acestei Agenţii (septembrie 2010). Totodată, în vederea creării unor sinergii în domeniul cooperării anti-corupţie la nivel european, Maria Fekter a sugerat asocierea ministrului român al Justiţiei la lucrările Forumului de la Salzburg, pe segmentul anti-corupţie. Tot în cadrul discuţiilor pe tema combaterii corupţiei, ministrul român al justiţiei a subliniat necesitatea instituirii şi operaţionalizării Oficiului pentru Recuperarea Creanţelor. Discuţiile cu ambasadorii UE acreditaţi la Viena, respectiv cu membrii Comisiei Juridice au relevat existenţa unui interes major faţă de ultimele evoluţii în domeniul reformei justiţiei din România, în special în ceea ce priveşte evoluţiile legate de cele patru obiective asumate în cadrul MCV. Ministrul Predoiu a prezentat, în acest context, măsurile întreprinse de statul român în vederea susţinerii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲