Moldova a valorificat doar 35 la sută din cotele pe care i le-a alocat UE la exportul de vinuri
adăugat 03 iunie 2008, 15:25, la Economie
Republica Moldova a valorificat doar 35 la sută din cotele alocate la exportul în Uniunea Europeană a vinurilor cu un conţinut al zahărului de până la 15 procente.Directorul Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, Octavian Calmâc (în imagine), a declarat astăzi, în cadrul şedinţei Clubului presei economice, că exportul de vinuri în Uniunea Europeană, în baza preferinţelor comerciale autonome, este efectuat de către 25 companii moldoveneşti. Dintre acestea, cea mai mare pondere o deţine "Vinăria Bostavan" - 10 la sută din totalul exporturilor efectuate de la începutul lunii martie a anului curent.
În total, potrivit lui Calmâc, exporturile din Moldova în ţările Uniunii Europene s-au majorat, de la începutul anului curent, cu peste 30 la sută. Cea mai mare parte a exporturilor o constituie producţia vinicolă şi cea textilă. De asemenea, Republica Moldova exportă miez de nucă, ulei de floarea soarelui rafinat şi îmbuteliat, fructe şi legume. Deocamdată, Moldova nu poate să exporte în Uniunea Europeană produse animaliere, deoarece acestea nu corespund rigorilor stabilite în UE. Anul acesta, în cazul unei recolte bogate de cereale, după asigurarea consumului pe piaţa internă, Moldova poate să înceapă să exporte în Uniunea Europeană şi grâu.
Octavian Calmâc a precizat că vinurile sunt exportate, preponderent, în ţările fără tradiţii viti-vinicole - Ţările Baltice, Polonia, Marea Britanie, dar şi România.
De asemenea, reprezentantul Ministerului Economiei şi Comerţului a precizat că cel mai mare exportator de producţie textilă din Moldova este compania "Tirotex" din Tiraspol, căreia îi revine 50 la sută din totalul exporturilor de textile. "Deşi întreprinderile din Transnistria desfăşoară operaţiuni de export, ele nu figurează în statisticile oficiale referitoare la comerţul exterior", a mai spus Octavian Calmâc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲