Moldova confruntată cu o criză alimentară
adăugat 15 aprilie 2008, 18:18, la Economie
Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Republica Moldova este singura ţară din Europa care se confruntă cu o criză alimentară, alături de alte câteva ţări din Africa şi Asia.Potrivit raportului, ţări precum Republica Moldova, Somalia, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland şi Irak sunt în criză şi necesită asistenţă din afară. Acestea duc lipsă de resurse pentru a depăşi "un deficit extraordinar în producţia şi aprovizionarea cu alimente".
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură spune că deficienţele alimentare specifice acestor ţări, se datorează mai multor factori. În cazul Republicii Moldova ar fi vorba de secetă şi absenţă aproape totală a oricărei producţii agricole pe timp de iarnă.
Clasamentul ţărilor cu probleme în privinţa alimentaţiei este făcut public odată cu lansarea recentă a apelului liderilor mondiali - la reuniunea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional - de a întreprinde acţiuni urgente pentru a diminua impactul majorării preţurilor la produsele alimentare.
Preţurile cresc
Potrivit FAO, preţurile la pâine, orez, porumb, lapte, ulei, soia şi alte produse alimentare de bază au continuat să crească rapid în ultimele luni în ţările în curs de dezvoltare.
Şi aceasta în pofida măsurilor luate de guvernele ţărilor care fac comerţ cu cereale, adică introducerea restricţiilor la export, a subvenţiilor, reducerea tarifelor şi controlul preţurilor.
În raport se mai spune că preţurile la cereale au continuat să crească în ultimele două luni datorită cererii constante şi a epuizării rezervelor mondiale.
La sfârşitul lunii martie, de exemplu, preţul la grâu şi orez era dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În timp ce porumbul era cu o treime mai scump.
Majorărea preţurilor la produsele alimentare se mai explică şi prin faptul că unele ţări au decis să aloce mai mult teren agricol pentru cultivarea cerealelor din care se produce biocombustibil, pe motiv că a crescut preţul la petrol.
Dar previziunile Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură arată că producţia mondială de cereale va creşte cu 2,6 la sută în acest an, în special cea de grâu.
Mult însă va depinde şi de vreme, se mai spune în raportul FAO.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲