Moldova la Summit-ul Parteneriatului Estic: Unde suntem, încotro ne îndreptăm
adăugat 30 septembrie 2011, 14:20, la Integrare Europeană • Articol publicat de Ana Cristiuc
La ora 14.00 s-a încheiat Summit-ul Parteneriatului Estic (PE), desfășurat în Varșovia, Polonia. La final, președintele Consiliului European, Hermen Van Rompuy, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk și prim-ministrul ungar, Viktor Orban, au susținut o conferință de presă în care au vorbit despre concluziile la care s-a ajuns în cadrul întrunirii cu referire la țările din PE, inclusiv R. Moldova.
Potrivit celor 4, declarația finală a Summit-ul salută eforturile țărilor din PE pe calea reformelor, subliniind și rolul de frunte pe care-l au Moldova, Ucraina și Georgia în proiect. În cazul R. Moldova, oficialii UE au declarat că țara noastră a avansat considerabil pe calea dialogului pentru eliminarea vizelor. Aceștia au declarat că Summit-ul oferă Ucrainei posibilitatea să semneze Acordul de Liber Schimb și Comprehensiv cu UE până la sfârșitul anului.
Pe de altă parte, oficialii UE au oferit undă verde pentru Moldova și Georgia să începă negocierile pe marginea aceluiași acord timp de 3 luni."UE salută eforturile Moldovei și Ucrainei pe subiectul dialogului pentru eliminarea vizelor; își propune asistență macro-financiară în continuare pentru țările din PE; UE salută aspirațiile unor țări partenere pe calea integrării europene; Se salută progresul făcut de Moldova și Ucraina în planul de acțiuni pentru liberalizarea vizelor, care vor servi ca model pentru celelalte țări din PE" - sunt principalele idei din declarația finală a Summit-ului;
Separat pentru R. Belarus, Summit-ul a adoptat o declarație comună în care condamnă înrăutățirea climatului respectării drepturilor omului, libertatea mass-media, dar în care cere eliberarea prizonierilor politici. Aceștia au afirmat că UE își reafirmă eforturile și dorința de a ajuta autoritățile din Belarus pe calea democrației, dar asta doar în urma îndeplinirii unor condiții.
UNIMEDIA vă invită să citiți mai jos principalele declarații făcute de cei 4 la conferința de presă:
- Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei:
Summitul și deciziile luate aici accentuează puternic susținerea PE. Prin declarația comună se recunosc aspirațiile europene ale țărilor. Cel mai important succes - am deschis o direcție nouă de integrare a economiilor cu piața UE. Recunoaștem începerea negocierilor pe marginea Acordului de liber schimb cu Moldova și Georgia. Acordul de liber schimb cu Ucraina trebuie semnat până în decembrie. Știm că Georgia, Moldova și Ucraina au avut așteptări mai mari de la acest Summit - au dorit perspectivă clară de aderare la UE. Suntem conștienți și de faptul că în acest moment nu avem suficiente condiții întrunite, nici din partea UE, nici din partea țărilor partenere, pentru a oferi o perspectivă clară de aderare. Așteptăm ca toate condițiile să fie îndeplinite, după care să mergem mai departe.
- Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European:
Am stabilit noi obiective pentru anii următori. Așteptăm să se încheie negocierile cu Ucraina pe marginea Acordului de liber schimb, iar până la sfârșitul anului să începem negocierile aceluiași acord cu Moldova și Georgia. UE recunoaște aspirațiile europene a unor parteneri. Cu cât mai multe reforme vor fi realizate, cu atât mai mult suport din partea UE vor primi.
- Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene:
Polonia primește mari aprecieri din partea UE în persoana dlui Tusk pentru energia cu care promovează PE. Acum avem aprobat un roadmap clar pentru următorii 2 ani. Este impresionant numărul de persoane și oficiali europeni care au reușit să vină la Summit, deși au o agendă politică foarte încărcată în țările lor. Am făcut progrese în implementarea PE. Așteptăm timp de două luni semnarea cu Ucraina a acordului de Liber Schimb timp de 2 luni. Tot în această perioadă așteptăm începutul negocierilor la același capitol cu RM și Georgia. Salutăm progresul Ucrainei și Moldovei pe marginea liberalizării regimului de vize. În UE se discută despre acordarea unui buget pentru PE de cca 16,1 mlrd euro (2013-2020, n. red. acum se negociază următorul buget al UE. Nu a fost stabilită nicio cifră exactă).
- Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei:
Lărgirea către Est a UE este importantă. În Ungaria am avut nevoie de 14 ani după căderea comunismului ca să accedem în UE. Da, avem criza economică, dar după ce ieșim din ea trebuie să ne gândim ce înseamnă dezvoltarea UE ca un tot întreg. Vom stagna dacă nu ne vom extinde și vom pierde poziție în concurența cu celelalte economii ale lumii. Politicienii trebuie să explice oamenilor sceptici din UE că nu trebuie să le fie frică de extinderea UE - este doar în beneficiul economic al fiecărei țări din UE. Cooperarea cu țările din PE este foarte necesară, pentru noi înseamnă rezolvarea problemelor comune. Este o necesitate ca politicienii să explice că extingerea este o mare oportunitate pentru UE. UNIMEDIA amintește că în perioada 29-30 septembrie, în Varșovia, Polonia, a avut loc Summit-ul Parteneriatului Estic. Proiectul (PE) este o inițiativă UE, care include 6 țări - Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Parteneriatul Estic este o parte a Politicii Europene de Vecinătate (PEV) desfășurat de Comisia Europeană. Acesta își propune modernizarea societăților din țările parte a programului. La eveniment au fost prezenți importanți șefi de stat și miniștri de externe din cadrul țărilor UE. Printre aceștia se numără cancelarul german Angela Merkel, președintele român Traian Băsescu, prim-ministrul ungar Viktor Orban, președintele ucrainean Victor Ianukovici, președintele georgian Mihail Saakașvili, premierul R. Moldova Vlad Filat, ministrul de externe moldovean, Iurie Leancă, etc.
Mai mulți oficiali polonezi au declarat ieri pentru UNIMEDIA că Moldova a fost cel mai bun elev în cadrul Parteneriatului Estic, iar țara noastră trebuie să fie mulțumită de concluziile și declarația finală a întrunirii. Premierul R. Moldova a declarat ieri pentru presa moldovenească reprezentată în Polonia că diplomația țării noastre a reușit să lobbeze înlocuirea din declarația finală a Summit-ului fraza "perspectivă de aderare la UE pentru Moldova pe termen lung" în "perspectivă de aderare la UE la timpul potrivit".
Vlad Filat a declarat ieri la Varșovia că până la sfârșitul anului 2013 Moldova trebuie să tragă linie cu toate - liberalizarea regim de vize, acordul de liber schimb cu UE și acordul de spațiu aviatic comun. "După aceasta, ne propunem semnarea Acordului de Asocierea cu Uniunea Europeană", a mai spus acesta.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲