Moldova nu va intra in UE inainte de rezolvarea conflictului transnistrean
adăugat 10 ianuarie 2012, 13:29, la Integrare Europeană • Articol publicat de Ana Cristiuc
Republica Moldova ar putea deveni membra UE, dar intr-un viitor indepartat si nu inainte de rezolvarea conflictului transnistrean, a declarat intr-un interviu ambasadorul danez in Romania, Michael Sternberg, a carui tara a preluat presedintia semestriala a UE de la 1 ianuarie.
"Conflictul transnistrean este o problema europeana, e un conflict inghetat, nu mai vrem conflicte inghetate in UE", a declarat diplomatul danez in Romania, care este acreditat si pe Republica Moldova.
Intrebat daca vede o solutionare a conflictului trasnistrean in viitorul apropiat, Michael Sternberg a raspuns negativ si a estimat ca mai e nevoie de timp. "Incurajator este ca negocierile in format '5 plus 2' au fost reluate, dupa multi ani. E o situatie noua in Transnistria, au avut loc alegeri, Smirnov nu a mai fost ales, sunt multe semnale ca lucrurile se misca in zona in directia potrivita. Guvernul Republicii Moldova e constient ca trebuie sa rezolve acest conflict, daca vrea sa se integreze in UE", a afirmat ambasadorul.
El a apreciat ca Republica Moldova a facut "progrese excelente" in materie de reforme economice, politice, democratice si totul intr-un ritm foarte rapid. "E probabil cel mai bun exemplu din Parteneriatul Estic si incearca din greu sa se ridice la criteriile necesare pentru a face parte din comunitatea europeana extinsa", a declarat ambasadorul Sternberg. "Mai au unele probleme, dar sunt o democratie foarte tanara si incearca sa-si gaseasca propriul drum, au politicieni seriosi si vizionari. Intr-un timp foarte scurt au facut multe", a adaugat diplomatul.
Sternberg a reamintit ca vor fi demarate negocierile dintre UE si Moldova pentru Acordul de Liber Schimb, sunt in curs si negocierile pentru eliminarea vizelor si in general s-au facut multe progrese.
"Obiectivul lor de a deveni membri ai UE s-ar putea realiza intr-o zi, mai degraba intr-un viitor indepartat. Dar - dupa parerea mea - nu inainte de rezolvarea conflictului transnistrean", a spus ambasadorul. "Nu mai vrem o tara divizata, nu vrem un alt Cipru", a completat diplomatul.
Intrebat daca s-ar simti Rusia confortabil cu o Moldova integrata in UE, ambasadorul a aratat ca "integrarea nu va avea loc azi sau maine. Este un proiect pentru viitor", a subliniat Michael Sternberg.
El a spus ca in cele din urma este o decizie a guvernului Republicii Moldova, care a aratat clar ca vrea sa adanceasca procesul de integrare europeana.
"Au facut pasi si reforme importante in aceasta directie. Un obstacol important pentru aderare il constituie conflictul transnistrean. Daca va dori sa inceapa negocierile de aderare, trebuie sa gaseasca mai intai o solutie la aceasta problema", a insistat ambasadorul.
El a mentionat, insa, ca "depinde si de cum se vor derula lucrurile in Rusia, si in Europa. Orice se poate intampla, o criza in Europa, poate o criza in Rusia, nu se stie", a conchis ambasadorul danez.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲