Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:03

 

Moldova, ultima frontieră

adăugat 06 aprilie 2010, 07:43, la Integrare Europeană

Republica Moldova, Chişinău, Vladimir Voronin, UE

Aflată pe falia unde se ciocnesc spaţiul atlantic şi cel răsăritean rusesc, Republica Moldova se luptă să-şi găsească drumul. Şoferul ne duce de la aeroport spre centrul Chişinăului ocolind cu îndemânare craterele din asfalt. 

Oraşul începe abrupt, cu două blocuri uriaşe, în formă de triunghi, străjuind de o parte şi de alta şoseaua găurită şi imaginând un fel de poartă. Suntem la Chişinău, la un an după manifestaţiile tinerilor, care au marcat începutul sfârşitului pentru regimul lui Vladimir Voronin.

Dar noua coaliţie de guvernare, Alianţa Pentru Integrare Europeană, nu are voturi suficiente pentru alegerea preşedintelui. Conform prevederilor constituţionale, Parlamentul ar trebui iarăşi dizolvat, începând din 16 iunie, de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Pe cine sperie NATO?

Astăzi, sediile luate cu asalt anul trecut sunt în renovare, înconjurate cu panouri de şantier. Din când în când, mici grupuri de tineri se fotografiază în faţa clădirii în refacere a Parlamentului. A devenit deja celebru spaţiul acesta larg, cu scări ample şi mărginit de brazi albicioşi, care dau senzaţia de frig - „ruşii au plantat brazi albi peste tot, ca să ne amintească de Siberia", spun moldovenii. Acum, după revolta tinerilor, renaşte speranţa într-un viitor european care să aducă o viaţă mai bună.

Dar desprinderea de moştenirea sovietică e grea. Este adevărat, o jumătate de milion de moldoveni au plecat să lucreze în Occident, mai ales în Italia. Dar un număr tot atât de mare lucrează în Est, în Rusia şi Ucraina, unde moldovenii pot intra fără vize. Moldovenii susţin, în marea lor majoritate, aderarea la Uniunea Europeană. Dar, aşa cum ne spune Vasile Botnaru, directorul postului de radio „Europa liberă" din Chişinău, „renunţarea la neutralitate şi intrarea în NATO e un bau-bau pentru cei 700.000 de alegători ai comuniştilor, care încă mai cred că, dacă nu era Voronin, tancurile NATO ar fi înaintat spre Rusia". Propaganda anti-NATO şi anti-România e prezentă zilnic în coloanele ziarului „Moldova suverană".

Trecutul sovietic e viu

Am citit, într-una din zilele cât ne-am aflat la Chişinău, un articol preluat dintr-un ziar din Rostov pe Don care „desluşea" semnificaţiile participării România la scutul antirachetă: trupele române, sprijinite de NATO, ar urma, curând, să debarce în Crimeea! „Dacă citeşti zilnic lucrurile acestea, chiar ajungi să le crezi", ne spune istoricul Gheorghe Ciobanu, preşedintele nou înfiinţatei Comisii pentru studierea crimelor comunismului. El explică teama de Occident care domneşte încă în Republica Moldova prin brutalitatea represiunii sovietice de după 1940. Odată cu anexarea Basarabiei, intelectualii fie s-au refugiat în România, fie au fost trimişi în Siberia.

Ultimul val de deportări a avut loc în 1951, când prim- secretar al Partidului Comunist era viitorul lider al URSS, Leonid Brejnev. Limba română a ajuns să fie vorbită doar în bucătărie. După un scurt dezgheţ în timpul lui Hruşciov, orice legătură cu România a fost tăiată, imediat ce Nicolae Ceauşescu a condamnat înăbuşirea Primăverii de la Praga, în august 1968. Tocmai când începuse să se ridice prima generaţie nouă de intelectuali moldoveni.

O Hotărâre a Comitetului Central al PCUS din noiembrie 1970 stabilea stoparea şi condamnarea oricărui caz de naţionalism românesc în Basarabia. Vasile Botnaru îşi aminteşte că, pentru un citat dintr-un autor român, putea fi dat afară din universitate, la Chişinău. Însă aceleaşi citate erau primite cu interes ce profesorii Universităţii Lomonosov din Moscova, unde a studiat trei ani. „La Moscova, în contact cu intelectualii ruşi, am aflat despre gulag, despre literatura samizdat. Dacă nu plecam din Chişinău puteam să rămân un simplu comsomolist", spune directorul „Europei libere".

Vladimir Voronin a rămas un politician influent

Criza constituţională, deocamdată fără soluţie

Republica Moldova se află, din nou, la marginea incertitudinii, cu atât mai mult cu cât formaţiunile din coaliţia de guvernare văd în mod diferit căile de ieşire din impas. Premierul Vlad Filat (preşedintele Partidului Liberal Democrat) crede că alegerile anticipate sunt inevitabile.

Primit excelent la Bruxelles, unde a reuşit să obţine fonduri nerambursabile de 1,8 miliarde de euro, premierul declara, din capitala Uniunii Europene: „Avem mulţi prieteni aici şi nu-i putem dezamăgi". Aluzie la planul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu (lider al Partidului Liberal) de a evita alegerile anticipate prin adoptarea unei noi Constituţii. Textul legii fundamentale a fost deja pregătit de o comisie parlamentară pe care comuniştii au boicotat-o. Mihai Ghimpu doreşte ca Parlamentul să aprobe textul articol cu articol şi apoi vrea să o treacă direct prin referendum.

„Problema este dacă alegerile anticipate consolidează Alianţa sau îi consolidează pe comunişti. Filat se consideră pregătit. Serafim Urechean (Alianţa Moldova Noastră - n.r.) e la limita pragului electoral şi ezită. Ghimpu vede ocazia unică de a schimba Constituţia şi a introduce limba română", spune Vasile Botnaru. Dar comuniştii? Comuniştii tocmai au declanşat pregătirile pentru alegerile anticipate, sprijiniţi de un grup de consilieri politici venit special din Rusia.

Sărăcie şi lux

Ca în orice ţară în care oamenii câştigă puţin, ceea ce îţi sare în ochi pe stradă este prezenţa maşinilor foarte scumpe parcate în faţa localurilor cu pretenţii. Se întâmplă şi în România, dar la altă scară. Preţurile, similare celor din Bucureşti, dacă nu mai mari, devin astronomice raportate la puterea de cumpărare a populaţiei.

Anul trecut, salariul mediu în economie s-a situat undeva pe la 150 de euro. Secretul supravieţuirii? Banii trimişi de cei plecaţi să lucreze în străinătate. Din totalul populaţiei, de 4 milioane de oameni, estimările arată că un milion se află peste hotare. Cei rămaşi au, de obicei, mai multe slujbe. Câştigă câte puţin de la fiecare loc de muncă. Dar oamenii par optimişti. Mirajul Uniunii Europene se face simţit din ce în ce mai puternic.

Simbolurile trecutului se regăsesc alături de cele actuale

Evenimentele din 7 aprilie, neelucidate nici până astăzi

Partidele politice de la Chişinău sunt angajate într-o aprigă dispută politică cu privire la ceea ce s-a întâmplat acum un an. Există şi o comisie parlamentară de anchetă condusă de deputatul Vitalie Nagacevschi. Aşa cum toată lumea se aştepta, cercetările nu au progresat prea mult. Chemat la audieri, Vladimir Voronin s-a erijat în procuror şi a luat el la întrebări comisia.

Pe 6 aprilie 2009, într-o zi de luni, câteva sute de tineri din capitala Republicii Moldova s-au adunat în faţa clădirii Preşedinţiei pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare desfăşurate cu o zi înainte. Tinerii considerau că scrutinul a fost trucat şi cereau reluarea alegerilor. Partidul Comuniştilor, al lui Vladimir Voronin, obţinuse 60 de mandate în Parlament, cu unul mai puţin decât numărul minim cu care ar fi putut să-l aleagă pe preşedinte. Poliţia a intervenit brutal, dar asta a făcut doar să crească numărul manifestanţilor. Ziua de 7 aprilie a marcat apogeul confruntărilor.

Protestatarii au luat cu asalt Palatul Parlamentului, unde a izbucnit un incendiu. Pe sediul Preşedinţiei a fost arborat, pentru puţin timp, drapelul României.

Când totul depinde de un singur vot

Cert este că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) nu a reuşit, în cele din urmă, să obţină acel unic vot care l-ar fi instalat pe Vla- dimir Voronin în postura de preşedinte şi, potrivit prevederilor Constituţiei, la 29 iulie 2009, au avut loc alegeri anticipate.

La 29 iulie, patru partide de opoziţie au obţinut în total 53 de mandate din cele 100 ale Parlamentului. Noua majoritate a răsturnat Partidul Comuniştilor de la putere după 8 ani de guvernare. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi premierul Vlad Filat au reorientat Republica Moldova spre Uniunea Europeană şi au redeschis colaborarea cu România.

Statele Unite au oferit un ajutor substanţial pentru Republica Moldova, sprijin la care s-a adăugat UE, care a pus la dispoziţie aproape două miliarde de euro. Pentru guvernarea de la Chişinău care trebuie să rezolve atât criza constituţională, cât şi criza economică este un ajutor extrem de preţios. Dar banii nu au cum să vină prea curând şi alegerile anticipate bat la uşă.


Autor: Ovidiu Nahoi, Ion M. Ioniţă
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.0935 secunde