În 2010 preţurile au crescut ca pe drojdii
adăugat 14 martie 2010, 11:37, la Economie
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, creşterea preţurilor medii de consum în februarie faţă de ianuarie 2010 a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare – cu 2,6 la sută, nealimentare - cu 1,2 la sută şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei – cu 2,8 la sută.
Au crescut mai semnificativ preţurile la legumele proaspete – cu 15,2%. La ceapă, preţurile s-au dublat, depăşind nivelul de 10 lei, la sfeclă de masă preţurile au crescut cu 21,1%, la morcov – cu 16,2%, varză – cu 11,5%, cartofi – cu 13,5%, zahăr – cu 10,2%, ulei vegetal – cu 3,6%, fructe proaspete – cu 3,3%, peşte, produse din peşte şi lapte, produse din lapte – cu câte 2,8 %.
Odată cu începerea perioadei de post au scăzut preţurile la: ouă – cu 12,0%, carne şi produse din carne – cu 1,0% (carne de bovine – cu 4,0%, carne de porc – cu 3,3% şi carne de oaie - cu 3,9%).
În perioada de raport mai considerabil s-au majorat preţurile la următoarele produse nealimentare: combustibili – cu 4,0% (inclusiv: gaz lichefiat în butelii – cu 5,3%, carburanţi pentru transportul auto – cu 5,7%), detergenţi – cu 3,5%, medicamente – cu 3,0% şi articole giuvaiere din aur – cu 2,6%.
La serviciile prestate populaţiei în luna de raport a fost înregistrată o majorare mai semnificativă a tarifelor la: serviciile comunal locative – cu 6,9% (inclusiv: tarifele pentru energia electrică – cu 10,7%, încălzirea centralizată – cu 8,7% şi aprovizionarea cu gaze naturale prin reţeaua de conducte centralizate – cu 5,8%), biletele pentru spectacolele prezentate de teatre – cu 16,7%, plata pentru întreţinerea şi educaţia copiilor la grădiniţe – cu 3,3%.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲