Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:38

 

NATO cu ochii pe RM

adăugat 16 octombrie 2011, 11:15, la Integrare Europeană • Articol publicat de Ana Cristiuc

rm-nato,vitalie-grosu,jurnal,

Reprezentanţii Marii Britanii vor susţine ideea includerii RM într-o rezoluţie alături de Statele Baltice

NATO colaborează cu RM în domenii de securitate, ştiinţă şi promovarea reformelor. NATO poate contribui la rezolvarea diferendului transnistrean prin negocierea cu Rusia a Tratatului privind Forţele Militare Convenţionale.

La cea de-a 57 Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare NATO, care a avut loc între 7 şi 10 octombrie la Bucureşti, a participat şi o delegaţie din Republica Moldova formată din parlamentarii Vlad Lupan şi Alexandru Cimbriciuc. Analistul politic de la Fundaţia „Jamestown”, Vladimir Socor, a abordat anumite probleme cu care se confruntă Republica Moldova în context internaţional, într-o analiză făcută publică în cadrul sesiunii. Potrivit analistului, „Republica Moldova este o poveste de succes în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi un paradox”.

Vadim VASILIU

Analistul a subliniat că RM se confruntă cu probleme legate de securitate în privinţa construcţiei statului, dezvoltarea instituţiilor democratice şi identitatea naţională. Totodată, RM este unicul stat în care Partidul Comuniştilor a revenit spectaculos după destrămarea URSS. Potrivit lui Socor în perioada guvernării comuniste, în anii 2001-2008, RM a fost o republică parlamentară doar pe hârtie, fiind condusă, de facto, de preşedintele Vladimir Voronin. În raport se menţionează că cele trei partide care au format o guvernare de coaliţie se ceartă permanent. „Republica Moldova funcţionează pe pilot automat, practic”, a subliniat Socor.

Cerinţele RM faţă de UE sunt foarte mici

Analistul european a reiterat ideea că Moldova este o ţară de succes a Parteneriatului Estic. Acest succes se datorează faptului că R. Moldova este o ţară mică, uşor de gestionat, este foarte receptivă la politicile UE şi are o dorinţă generală de a se alătura Europei. Totodată, RM nu are cerinţe mari faţă de UE. „Standardele acestei poveşti de succes sunt minime: facilitarea regimului de vize pentru ca moldovenii să poată circula în Europa şi un acord de liber-schimb pe domeniul agricol. Acestea sunt cereri mici, uşor de realizat, de altfel UE este pe cale să le şi implementeze. Un avantaj este şi proximitatea României de Moldova”, a punctat Vladimir Socor.

O rezoluţie privind RM

Contactat de JURNAL, Alexandru Cimbriciuc a declarat că parlamentarii moldoveni prezenţi la sesiune au intervenit în aceste discuţii. „Unele momente pe care le-a invocat domnul Socor nu corespund realităţii. Până la urmă, RM se bucură de unele succese în promovarea democraţiei şi consolidarea statalităţii RM, iar domnul Socor spunea contrariul”, a subliniat parlamentarul. Alexandru Cimbriciuc a relatat că reprezentanţii Mari Britanii au susţinut ideea includerii RM într-o rezoluţie alături de Statele Baltice în care să se menţioneze că RM a susţinut cu bine examenul de reformare a instituţiilor statului, de democratizare pe cale paşnică. „Acest fapt va fi inclus în rezoluţia din sesiunea următoare. Dar şi delegaţia noastră va veni în sesiunea următoare cu o rezoluţie a RM prin care vom reitera necesitatea preluării angajamentelor Federaţiei Ruse, de retragere a armatei ruse de pe teritoriul RM”, a punctat deputatul.

NATO şi diferendul

O altă discuţie pe marginea RM s-a referit la problema diferendului transnistrean. În nota informativă expusă parlamentarilor NATO de către Vladimir Socor a fost reiterat faptul că un pas important în soluţionarea conflictului este resetarea negocierilor oficiale în format 5+2. Totodată, analistul a spus că un gest notoriu a fost făcut de cancelarul german Angela Merkel când în 2010 i-a propus lui Dmitri Medvedev ca Federaţia Rusă să faciliteze rezolvarea chestiunii transnistrene şi retragerea trupelor ruse. În schimb, Germania va susţine un comitet Rusia-UE pe probleme politice de securitate. „Preşedintele Medvedev a ascultat această propunere, nu a refuzat-o, dar nici nu a făcut nimic. Nu exclud folosirea Transnistriei ca monedă de schimb pentru a atinge un obiectiv mai important”, a informat analistul.

NATO, un negociator indirect

Totodată, în raport se exclude vehement ideea integrării RM în UE fără Transnistria. „UE nu va spune ca va accepta Moldova fără Transnistria, pentru că astfel ar însemna o acceptare a separării Transnistriei”, precizează Socor. Directorul Executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a spus pentru JURNAL că o eventuală renunţare la Transnistria nu va îmbunătăţi relaţia cu UE, ci invers, deoarece Rusia se va stabili necondiţionat pe acel teritoriu. „Putem să discutăm foarte mult despre opţiuni. RM are o singură opţiune. Cea de a depune toate eforturile de a readuce regiunea transnistreană în cadrul legal aşa cum a existat la 1 ianuarie 1990. Cedarea regiunii ar putea să creeze anumite probleme cu UE. O astfel de acţiune ar crea noi tensiuni în regiune”, a menţionat expertul.

Totodată, NATO se poate implica doar indirect în soluţionarea diferendului. Calea acestei soluţionări ar fi negocierea cu Federaţia Rusă a Tratatului privind Forţele Militare Convenţionale, care  reglementează cantitatea de armament convenţional. Condiţia politică impusă de NATO pentru iniţierea procesului de ratificare a Tratatului a fost ca Rusia să îşi îndeplinească obligaţiile asumate la Istanbul în 1999 privind retragerea armamentului şi a forţelor militare staţionate în Georgia şi Republica Moldova. „Rusia a suspendat participarea sa la acest tratat în 2007, iar în prezent se duc negocieri pentru a-l revigora. În procesul acestor negocieri NATO deţine un rol foarte important”, a punctat analistul.

Băsescu invită Rusia afară din RM

Singurul oficial care a cerut retragerea trupelor ruse din RM la această Sesiune Parlamentară NATO a fost preşedintele României, Traian Băsescu. Preşedintele a încurajat RM să-şi întărească cooperarea cu NATO în cadrul instrumentelor pe care Alianţa le pune la dispoziţie. „Aceasta va contribui la avansarea procesului de reformă internă şi a procesului de modernizare. În acest context, reiterez susţinerea noastră pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria”, a punctat preşedintele.

NATO în RM: securitate, ştiinţă, reformare 

Contactat de JURNAL, Vitalie Grosu, directorul Centrului NATO de la Chişinău, a menţionat că domeniile de cooperare NATO – RM sunt foarte extinse. Această cooperare înseamnă sprijinul acordat de către NATO în vederea soluţionării problemelor de ordin politic şi securitate, promovarea reformelor în vederea garantării controlului democratic în sectorul apărării, în domeniul ştiinţific în baza programului „Ştiinţă pentru pace şi securitate”. Până în prezent, RM şi NATO au reuşit să realizeze peste 70 de iniţiative de cooperare în domeniul ştiinţific, dar şi cooperare în vederea combaterii terorismului, sprijinul capacităţii RM de a-şi controla frontierele.

„NATO a acordat asistenţă RM pentru distrugerea pesticidelor, care au rămas în afara controlului, ca urmare a înrăutăţirii infrastructurii depozitelor. S-a reuşit distrugerea a peste o mie de tone de pesticide. Urmează să mai fie nimicite încă două mii de tone cu sprijinul NATO”, a precizat Vitalie Grosu.

Totodată, pe moment, nu există o estimare a cifrei de investiţie a NATO în RM. „În orice caz, sprijinul este destul de consistent”, a punctat Grosu.


Autor: Vadim Vasiliu
Sursa: jurnal.md
SCUMPA ROMANIE, nu-ti abandona copilul Rapit de Rusia si incatusat cu Lanturi Grele la mani si la picioare ! O mama care-si iubeste pruncul este gata pentru Mari Sacrificii !!!
A comentat Basarabia Martiira 19 octombrie 2011, 07:52
SCUMPA ROMANIE, nu-ti abandona copilul Rapit de Rusia si incatusat cu Lanturi Grele la mani si la picioare ! O mama care-si iubeste pruncul este gata pentru Mari Sacrificii !!!
A comentat Basarabia Martiira 19 octombrie 2011, 07:52
SCUMPA ROMANIE, nu-ti abandona copilul Rapit de Rusia si incatusat cu Lanturi Grele la mani si la picioare ! O mama care-si iubeste pruncul este gata pentru Mari Sacrificii !!!
A comentat Basarabia Martiira 19 octombrie 2011, 07:52


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.5500 secunde