NATO cu ochii pe RM
adăugat 16 octombrie 2011, 11:15, la Integrare Europeană • Articol publicat de Ana Cristiuc
Reprezentanţii Marii Britanii vor susţine ideea includerii RM într-o rezoluţie alături de Statele Baltice
NATO colaborează cu RM în domenii de securitate, ştiinţă şi promovarea reformelor. NATO poate contribui la rezolvarea diferendului transnistrean prin negocierea cu Rusia a Tratatului privind Forţele Militare Convenţionale.
La cea de-a 57 Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare NATO, care a avut loc între 7 şi 10 octombrie la Bucureşti, a participat şi o delegaţie din Republica Moldova formată din parlamentarii Vlad Lupan şi Alexandru Cimbriciuc. Analistul politic de la Fundaţia „Jamestown”, Vladimir Socor, a abordat anumite probleme cu care se confruntă Republica Moldova în context internaţional, într-o analiză făcută publică în cadrul sesiunii. Potrivit analistului, „Republica Moldova este o poveste de succes în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi un paradox”.
Vadim VASILIU
Analistul a subliniat că RM se confruntă cu probleme legate de securitate în privinţa construcţiei statului, dezvoltarea instituţiilor democratice şi identitatea naţională. Totodată, RM este unicul stat în care Partidul Comuniştilor a revenit spectaculos după destrămarea URSS. Potrivit lui Socor în perioada guvernării comuniste, în anii 2001-2008, RM a fost o republică parlamentară doar pe hârtie, fiind condusă, de facto, de preşedintele Vladimir Voronin. În raport se menţionează că cele trei partide care au format o guvernare de coaliţie se ceartă permanent. „Republica Moldova funcţionează pe pilot automat, practic”, a subliniat Socor.
Cerinţele RM faţă de UE sunt foarte mici
Analistul european a reiterat ideea că Moldova este o ţară de succes a Parteneriatului Estic. Acest succes se datorează faptului că R. Moldova este o ţară mică, uşor de gestionat, este foarte receptivă la politicile UE şi are o dorinţă generală de a se alătura Europei. Totodată, RM nu are cerinţe mari faţă de UE. „Standardele acestei poveşti de succes sunt minime: facilitarea regimului de vize pentru ca moldovenii să poată circula în Europa şi un acord de liber-schimb pe domeniul agricol. Acestea sunt cereri mici, uşor de realizat, de altfel UE este pe cale să le şi implementeze. Un avantaj este şi proximitatea României de Moldova”, a punctat Vladimir Socor.
O rezoluţie privind RM
Contactat de JURNAL, Alexandru Cimbriciuc a declarat că parlamentarii moldoveni prezenţi la sesiune au intervenit în aceste discuţii. „Unele momente pe care le-a invocat domnul Socor nu corespund realităţii. Până la urmă, RM se bucură de unele succese în promovarea democraţiei şi consolidarea statalităţii RM, iar domnul Socor spunea contrariul”, a subliniat parlamentarul. Alexandru Cimbriciuc a relatat că reprezentanţii Mari Britanii au susţinut ideea includerii RM într-o rezoluţie alături de Statele Baltice în care să se menţioneze că RM a susţinut cu bine examenul de reformare a instituţiilor statului, de democratizare pe cale paşnică. „Acest fapt va fi inclus în rezoluţia din sesiunea următoare. Dar şi delegaţia noastră va veni în sesiunea următoare cu o rezoluţie a RM prin care vom reitera necesitatea preluării angajamentelor Federaţiei Ruse, de retragere a armatei ruse de pe teritoriul RM”, a punctat deputatul.
NATO şi diferendul
O altă discuţie pe marginea RM s-a referit la problema diferendului transnistrean. În nota informativă expusă parlamentarilor NATO de către Vladimir Socor a fost reiterat faptul că un pas important în soluţionarea conflictului este resetarea negocierilor oficiale în format 5+2. Totodată, analistul a spus că un gest notoriu a fost făcut de cancelarul german Angela Merkel când în 2010 i-a propus lui Dmitri Medvedev ca Federaţia Rusă să faciliteze rezolvarea chestiunii transnistrene şi retragerea trupelor ruse. În schimb, Germania va susţine un comitet Rusia-UE pe probleme politice de securitate. „Preşedintele Medvedev a ascultat această propunere, nu a refuzat-o, dar nici nu a făcut nimic. Nu exclud folosirea Transnistriei ca monedă de schimb pentru a atinge un obiectiv mai important”, a informat analistul.
NATO, un negociator indirect
Totodată, în raport se exclude vehement ideea integrării RM în UE fără Transnistria. „UE nu va spune ca va accepta Moldova fără Transnistria, pentru că astfel ar însemna o acceptare a separării Transnistriei”, precizează Socor. Directorul Executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a spus pentru JURNAL că o eventuală renunţare la Transnistria nu va îmbunătăţi relaţia cu UE, ci invers, deoarece Rusia se va stabili necondiţionat pe acel teritoriu. „Putem să discutăm foarte mult despre opţiuni. RM are o singură opţiune. Cea de a depune toate eforturile de a readuce regiunea transnistreană în cadrul legal aşa cum a existat la 1 ianuarie 1990. Cedarea regiunii ar putea să creeze anumite probleme cu UE. O astfel de acţiune ar crea noi tensiuni în regiune”, a menţionat expertul.
Totodată, NATO se poate implica doar indirect în soluţionarea diferendului. Calea acestei soluţionări ar fi negocierea cu Federaţia Rusă a Tratatului privind Forţele Militare Convenţionale, care reglementează cantitatea de armament convenţional. Condiţia politică impusă de NATO pentru iniţierea procesului de ratificare a Tratatului a fost ca Rusia să îşi îndeplinească obligaţiile asumate la Istanbul în 1999 privind retragerea armamentului şi a forţelor militare staţionate în Georgia şi Republica Moldova. „Rusia a suspendat participarea sa la acest tratat în 2007, iar în prezent se duc negocieri pentru a-l revigora. În procesul acestor negocieri NATO deţine un rol foarte important”, a punctat analistul.
Băsescu invită Rusia afară din RM
Singurul oficial care a cerut retragerea trupelor ruse din RM la această Sesiune Parlamentară NATO a fost preşedintele României, Traian Băsescu. Preşedintele a încurajat RM să-şi întărească cooperarea cu NATO în cadrul instrumentelor pe care Alianţa le pune la dispoziţie. „Aceasta va contribui la avansarea procesului de reformă internă şi a procesului de modernizare. În acest context, reiterez susţinerea noastră pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria”, a punctat preşedintele.
NATO în RM: securitate, ştiinţă, reformare
Contactat de JURNAL, Vitalie Grosu, directorul Centrului NATO de la Chişinău, a menţionat că domeniile de cooperare NATO – RM sunt foarte extinse. Această cooperare înseamnă sprijinul acordat de către NATO în vederea soluţionării problemelor de ordin politic şi securitate, promovarea reformelor în vederea garantării controlului democratic în sectorul apărării, în domeniul ştiinţific în baza programului „Ştiinţă pentru pace şi securitate”. Până în prezent, RM şi NATO au reuşit să realizeze peste 70 de iniţiative de cooperare în domeniul ştiinţific, dar şi cooperare în vederea combaterii terorismului, sprijinul capacităţii RM de a-şi controla frontierele.
„NATO a acordat asistenţă RM pentru distrugerea pesticidelor, care au rămas în afara controlului, ca urmare a înrăutăţirii infrastructurii depozitelor. S-a reuşit distrugerea a peste o mie de tone de pesticide. Urmează să mai fie nimicite încă două mii de tone cu sprijinul NATO”, a precizat Vitalie Grosu.
Totodată, pe moment, nu există o estimare a cifrei de investiţie a NATO în RM. „În orice caz, sprijinul este destul de consistent”, a punctat Grosu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲