Nicu Popescu: Poziția AIE în raport cu Rusia trebuie să fie pragmatică
adăugat 09 martie 2012, 13:40, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Fostul consilier al premierul moldovean, Nicu Popescu, vorbește într-un interviu pentru Hotnews.ro despre UE, Rusia, România și influiențele noii politici a Federației Ruse în R. Moldova.
Acesta spune că țara noastră este încă destul de vulberabilă față de Rusia, deoarece influența acesteia în domeniul politic, economic și energetic este destul de mare. „Influenta Rusiei in Moldova ramane destul de mare - politica, economica sau energetica. Si Moldova ramane destul de vulnerabila fata de Rusia. Totodata, comparativ cu majoritatea celorlalte state CSI - Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia etc - Moldova are un grad mult mai inalt de autonomie strategica fata de Rusia. Distanta geografica de aproape 1000km. In plan comercial circa 50% din comertul extern al RM revine UE (dintre care vreo 16-17% Romaniei) si cam 18-19% revine Rusiei. In cazul Ucrainei, de exemplu, balanta este 30% cu Rusia si 30% cu UE”, spune sursa.
În contextul dat, Popescu menționează că strategia politicienilor moldoveni trebuie să fie una pragmatică. „Pozitia AIE nu poate fi decat pragmatica. Pe de o parte Moldova nu trebuie si nu poate antagoniza Rusia, asa cum a facut Georgia (in detrimentul sau pana la urma). Dar nici careva concesii majore de ordin strategic sau economic nu poate fi constransa sa faca atat timp cat are sprijin UE. Intre timp, avand o relatie calma cu Rusia - AIE trebuie sa se concentreze pe implementarea reformelor interne, implementarea acquis-ului, etc., care o va apropia de UE. Pana acum politica externa a AIE a fost destul de buna in acest sens - pastrarea unei relatii calme si neconflictuale cu Rusia, si intre timp apropierea de UE. Cea mai mare problema insa in aceasta ecuatie tine de viteza extrem de mica, si in mai multe sectoare chiar lipsa unor reforme pro-UE. Deci AIE are o formula de politica externa buna, insa aceasta formula nu va duce Moldova prea departe fara un algoritm de reforme interne mult, mult mai pronuntat”, conchide sursa.
Vorbind despre interesul României și Rusiei în R. Moldova, Popescu opinează că o coliziune nu se va înregistra. „Coliziune frontală nu va fi. Nici Rusia, nici Romania, nici UE nu au capacitatile si influenta necesara pentru a-si impune unilateral prioritatile in zona RM. Romania nu trebuie sa gandeasca in termeni de coliziuni si conflict, ci in termeni de 'smart power' - sa creeze interdependenta economica maxima cu RM - interconexiuni a retelelor de gaz, electricitate, schimburi comerciale, liberalizarea vizelor, investitii etc. Pana la urma, viitorul R. Moldova depinde in proportie de 80% de politica interna si de capacitatea elitelor din RM de a reforma acel stat, de a lupta cu coruptia, de a atrage investitii straine, etc”, mai spune fostul consilier al premierului Vlad Filat.
Precizăm că Nicu Popescu este doctor în științe politice, cercetător la Londra, la European Council on Foreign Relations, think-tank european care are scopul de a analiza performanțele politicii externe a UE și de a promova o politică externă mai integrată a comunității europene.
Mergi pe hotnews.ro pentru interviul integral: Cita putere are Rusia pe plan extern? Care sint asteptarile interne de la Vladimir Putin?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲