Noul serviciu diplomatic al UE va începe să funcţioneze oficial la 1 ianuarie
adăugat 31 decembrie 2010, 09:08, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Noul serviciu diplomatic al Uniunii Europene va începe să fucţioneze oficial la 1 ianuarie 2011, deşi mai lent la început, după lungi amânări în procesul de aprobare şi noi întârzieri în cel de organizare, relatează marţi agenţia spaniolă de presă EFE.
Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE) a fost instituit prin Tratatul de la Lisabona ca un instrument care să ajute UE să promoveze o autentică politică externă comună prin care Uniunea să aibă o voce mai puternică pe plan mondial.
La începutul noului an, 1.643 de funcţionari din diverse departamente ale Comisiei Europene şi ale Consiliului UE vor fi transferaţi la SEAE.
'Serviciul va marca un nou început pentru politica externă şi de securitate europeană', a afirmat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, într-o declaraţie recentă.
Acest serviciu 'va fi un important instrument pentru a-i conferi Uniunii Europene o mai mare coerenţă, vizibilitate şi eficienţă în acţiunea sa externă şi va servi pentru o mai bună proiecţie externă a Uniunii', a declarat pentru EFE ministrul spaniol al afacerilor externe, Trinidad Jimenez.
SEAE va funcţiona ca un autentic corp diplomatic, iar cele 137 de delegaţii ale Comisiei Europene din ţări din afara Uniunii vor deveni misiuni ale întregii UE.
În plus, serviciul va avea o structură similară celei a ministerelor de externe, având în vedere spaţii regionale (precum Americile, Asia sau Orientul Mijlociu) şi teme (precum dezarmarea şi controlul armelor, drepturile omului şi democraţia).
Pentru a îndeplini toate cerinţele, se va recurge în mod egal la trei surse de personal: funcţionari ai Comisiei şi ai Consiliului UE şi diplomaţi ai celor 27. Se prevede ca serviciul să aibă 7.000 de membri - funcţionari, diplomaţi şi angajaţi locali ai reprezentanţelor.
Politica de numiri promovată de înaltul reprezentant a suscitat numeroase îndoieli deoarece, în pofida promisiunilor de egalitate, majoritatea membrilor sunt bărbaţi. Pe ultima listă de numiri privind 28 de funcţii executive, anunţată la 22 decembrie, figurează numai două femei.
Rămâne de rezolvat problema viitorului sediu din care se va gestiona întreaga activitate. Pentru moment, serviciul va începe să funcţioneze repartizat în actualele sedii ale Consiliului şi Comisiei, dar se intenţionează trecerea într-o clădire proprie.
Catherine Ashton a fost criticată în unele medii comunitare pentru vacanţa de două săptămâni pe care şi-a luat-o în condiţiile în care nu sunt rezolvate toate problemele.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲