„O majoritate comunistă în Parlament ar dăuna apropierii RM de UE”
adăugat 12 martie 2012, 18:08, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Faptul că Parlamentul Republicii Moldova nu a fost în stare timp de doi ani și jumătate să aleagă președintele este un semnal vizibil, atât în interiorul ţării, cât şi în exterior, de incapacitate a guvernării să acţioneze în situație de criză, în care lipsa unui preşedinte nu este un simptom, ci boala în sine. Declarația aparține analistei politice Anneli Ute Gabanyi, care a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Referindu-se la un posibil scrutin anticipat în RM, analista a menționat că nu cunoaște indici precum că situaţia va fi diferită după alegeri anticipate. „Pe de altă parte, dacă s-ar forma un alt Parlament, în care Partidul Comuniştilor ar avea majoritatea, probabil că acei noi guvernanţi şi acea nouă majoritate ar putea să ia anumite măsuri care ar putea să dăuneze atât drumului RM către reforme interne, cât şi drumului către o apropiere mai mare de Uniunea Europeană”, a declarat dânsa.
Anneli Ute Gabanyi mai crede că o lacună a vieţii politice de la noi din țară este și lipsa dialogului dintre putere și opoziție. Analista a declarat că, la un moment dat, PCRM va trebui să se reformeze şi să acţioneze şi „într-un mod mai raţional”.
„Republica Moldova trebuie să ajungă la o situaţie de stabilitate politică, în care funcționarii și demnitarii ar putea realmente să-şi facă treaba pentru că, slavă Domnului, există destule proiecte şi obligaţii chiar în cadrul actualului program guvernamental. Ar fi, într-adevăr, un semnal că sistemul politic moldovenesc funcţionează. Şi acest semnal este foarte important atât pentru populaţie, care mă tem că este total dezamăgită, şi pentru cei cu care colaborează RM în exterior”, a mai spus Anneli Ute Gabanyi.
În ceea ce ține de viitorul președinte al RM, analista politică a menționat că „orice personalitate care va fi votată ar trebui să devină din acel moment preşedinte deasupra partidelor, deasupra acestor interese mărunte”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲