Operaţia „Apartamentul” sau jaf de milioane de lei din Buget sub „înaltul patronaj”
adăugat 25 ianuarie 2010, 09:18, la Economie
Enigmaticul „fostul pedagog al ex-preşedintelui Voronin”, care ar fi primit un apartament procurat pe banii statului, nu locuieşte şi n-a locuit acolo. Locuinţa nici nu i-a aparţinut vreodată destinatarului, cetăţeanul Mihail Moşumanschi. Apartamentul de peste o sută de metri pătraţi, amplasat într-un bloc locativ nou din centrul Chişinăului, pentru care Guvernul a achitat, în 2008, din Fondul de rezervă jumătate din preţ - adică aproape 34 de mii de euro - este înregistrat ca proprietatea unui SRL. Reprezentanţii firmei au refuzat să ne spună cum au ajuns proprietarii locuinţei, sugerându-ne să ne adresăm „organelor competente”.
Interpreta Nelly Ciobanu, regizoarea Lidia Panfil, regretatul actor Victor Gherlac, precum şi Mihai Barbalat, fostul şef al Serviciului protocol al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, dar şi Victor Cuzin, fostul şofer al fostului preşedinte, sunt beneficiarii altor cinci apartamente procurate, la fel, din Fondul de rezervă al Guvernului. Banii - peste 2,1 milioane de lei, în total - au fost alocaţi printr-o hotărâre secretă (nr. 261, din 7 martie 2008) de guvernul Tarlev. Aceste lucruri au ieşit la iveală după ce hotărârea respectivă, de rând cu altele cinci, a fost desecretizată de actualul executiv, la începutul acestei săptămâni. Hotărârea nr. 261 precizează că anume cetăţenii Mihail Moşumanschi, Victor Gherlac, Lidia Panfil, Mihai Barbalat, Nelly Ciobanu şi Victor Cuzin sunt beneficiarii apartamentelor.
Ca să dreagă busuiocul...
O notă cu menţiunea „confidenţial”, adresată premierului de atunci Vasile Tarlev de către şeful Aparatului guvernului, Nicolae Gumenâi, varsă mai multă lumină în acest caz. Astfel, aflăm că hotărârea era menită, de fapt, să repare ilegalităţile depistate în urma unui control efectuat de către Centrul Anticorupţie la Serviciul Naţional de Locuinţă (SNL). Verificările au arătat că SNL a procurat cele şase apartamente, nefinisate, încă în 2005-2006, din banii săi şi le-a transmis cu mari încălcări în proprietate. Doar că SNL nu a acţionat de capul său, ci „la indicaţia conducerii ţării şi adresările conducerii Aparatului guvernului”, după cum scrie în nota lui Gumenâi.
Mai mult, Gumenâi îl anunţă pe Tarlev de unde exact vine ordinul de a drege busuiocul: „În conformitate cu indicaţiile şefului statului, apartamentele transmise acestor categorii de familii acceptate de către guvern este necesar să fie achitate din Bugetul de stat, respectiv cu întoarcerea investiţiilor SNL. În scopul depăşirii situaţiei în cauză, propunem alocarea surselor financiare nominalizate din Fondul de rezervă”. Că ex-preşedintele Voronin era bine informat despre încălcările de la SNL o demonstrează şi nota de serviciu (nr. 15/964-s din 22 noiembrie 2007) pe care i-a adresat-o directorul CCCEC, Valentin Mejinschi.
Misterul nr. 1 - apartamentul lui Victor Gherlac
Cea mai mare sumă, 871.596 lei, a fost alocată pentru un apartament cu trei odăi, cu o suprafaţă de 121 m.p., oferit cunoscutei regizoare Lidia Panfil. Contactată telefonic, Lidia Panfil a confirmat că este proprietara locuinţei, pe care a primit-o în dar cu ocazia jubileului de 50 de ani, dar că nici astăzi nu s-a mutat acolo din vechea sa locuinţă cu două camere, pentru că nu are bani ca să finiseze lucrările de interior. „A fost o surpriză pentru mine. M-am bucurat că cineva se gândeşte şi la oamenii de creaţie”, a spus dna Panfil, menţionând că nu a solicitat niciodată un apartament, ci un atelier de creaţie. Un apartament mai modest, cu o cameră, în valoare de 111.228 lei, i-a fost oferit în 2005 şi regretatului actor Victor Gherlac, după ce, cu ocazia celei de-a 90-a sale aniversări, conducerea ţării a aflat în ce condiţii mizere locuia acesta. Doar că actorul aşa şi nu s-a mai mutat în noua locuinţă. CCCEC a constatat că la doar 17 zile de la înregistrarea dreptului de proprietate apartamentul a fost vândut. La momentul emiterii hotărârii de guvern nr. 261 actorul nu mai era deja în viaţă, iar apartamentul demult avea alt proprietar.
„Mai lăsaţi-mă cu prostiile astea!”
Era deja înstrăinat şi apartamentul cu o cameră, în valoare de 144 mii lei, primit în 2006 de interpreta Nelly Ciobanu. Întrebată despre apartament, Nelly ne-a spus: „Mai lăsaţi-mă cu prostiile astea!” şi a închis telefonul. Anterior ea a declarat însă pentru un post TV că a plătit pentru acel apartament, refuzând să precizeze suma.
Nu am reuşit să vorbim cu cele trei persoane din anturajul fostului şef al statului, care au beneficiat de apartamente. Menţionăm doar că Mihai Barbalat, fostul şef de protocol al lui Voronin (ulterior ambasador în Turcia şi ministru al Culturii), a primit un apartament cu două odăi, cu o suprafaţă de 56 m.p., pentru care statul a plătit 159 mii de lei. Cu o locuinţă similară, doar că în valoare de 236 mii de lei, s-a ales şi agentul de pază Victor Cuzin, fostul şofer personal al lui Voronin.
Misterul nr. 2 - apartamentul lui Mihail Moşumanschi
Cea mai curioasă tranzacţie însă e cea legată de apartamentul nr. 2 din str. Puşkin 49/1. Locuinţa cu două odăi, de 104 m.p., amplasată într-un bloc locativ nou, a fost procurată, conform documentelor emise de guvernul Tarlev, pentru fostul pedagog al lui Vladimir Voronin, Mihail Moşumanschi. Banii alocaţi - circa 585 mii de lei - au acoperit jumătate din costul de 67 mii de euro al apartamentului. Controlul CCCEC din 2007 a scos la iveală că suma a fost achitată printr-o schemă curioasă: în urma demersurilor lui Nicolae Gumenâi, la ordinul directorului Agenţiei Construcţii şi Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher, Serviciul Naţional Locuinţă a virat banii în contul „Briomedtest” SRL, care urma să procure locuinţa pentru a o transmite în proprietate lui Mihail Moşumanschi. La 16.08.2007 apartamentul a fost însă înregistrat la Oficiul Cadastral Chişinău în proprietatea „Briomedtest” SRL, nu a beneficiarului menţionat în actele guvernului.
Nu am reuşit să aflăm cine e misteriosul profesor Moşumanschi şi unde l-a dăscălit pe liderul PCRM. Nu înţelegem şi ce legătură există între el şi „Briomedtest”, o clinică medicală care se ocupă, între altele, de… stabilirea paternităţii. Am sunat la firma respectivă şi am fost informaţi, iniţial, că director este Olga Dicusară. Dar când le-am spus ce ne interesează de fapt, ne-au sugerat să sunăm la un telefon mobil... A răspuns un bărbat care s-a prezentat ca „reprezentantul firmei”, dar care a refuzat categoric să-şi spună numele. „Reprezentantul” a confirmat că apartamentul este al „Briomedtest” SRL, menţionând că firma are contract de procurare şi acte de la bancă ce „demonstrează că au fost rambursaţi banii pentru apartamentul dat”. La încercările noastre de a afla mai multe despre această tranzacţie, ce pare a fi dubioasă, „reprezentantul” ne-a sfătuit să ne adresăm către „organele competente, care au făcut investigaţii la capitolul dat”. Bărbatul a mai spus că Mihail Moşumanschi nu a locuit şi nici nu locuieşte în apartament şi că, de fapt, nimeni nu locuieşte acolo, pentru că se fac reparaţii. După care a închis.
Procuratura s-a autosesizat
Miercuri, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a iniţiat investigaţii privind legalitatea alocării de către fostul guvern a mijloacelor bugetare în cazul mai multor hotărâri de guvern, desecretizate recent. Pe lângă cele două milioane alocate pentru procurarea celor şase apartamente, mai e vorba de 60 de milioane de lei destinaţi pentru reconstrucţia Centrului pentru Tineret şi Copii, de mijloacele oferite pentru repararea sediului Curţii de Conturi, de 48 de milioane pentru amenajarea unor încăperi la Cricova. Sperăm că informaţia de mai sus le va prinde bine procurorilor şi că „misterele apartamentelor” vor fi dezlegate, şi nu îngropate.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲