OSB Timişoara, ATB Iaşi, OSB Bucureşti şi CSBB Galaţi îndeamnă tinerii din Republica Moldova să vină la studii în România
adăugat 30 iulie 2011, 14:58, 17:58 la Integrare Europeană • Articol publicat de Cornel Postolachi
În perioada 1 august-8 august, va avea loc depunerea dosarelor la Consulatele României din Republica Moldova pentru admitere la studii în România. În fiecare an, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi, precum şi alte organizaţii de studenţi basarabeni din Romania, oferă sprijinul necesar elevilor şi studenţilor care optează pentru continuarea studiilor în România.
Şi anul acesta, OSB Timişoara, ATB Iaşi, OSB Bucureşti şi CSBB Galaţi au demarat Campania „Student in România” – campanie de informare şi consiliere a viitorilor boboci. Cu acest scop, organizaţiile menţionate mai sus au desfăşurat joi, 28 august, la Chişinău , o conferinţă de presă pe tema „Student în România”, în cadrul căreia, reprezentanţii acestor organizaţii au venit să informeze tinerii basarabeni despre acţiunile care le-au desfăşurat şi care urmează a fi desfăşurate pentru facilitarea procesului de admitere.
Alexei Dombrov, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara. „Venim cu un îndemn foarte clar pentru absolvenții din Republica Moldova să-și continue studiile în România. Considerăm că cel mai mare avantaj al acestor tineri este faptul că obțin o diplomă de studii a unei instituții de învățământ europene.”
Irina Bîstriţchi, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara . “Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi vin să informeze tinerii basarabeni care vor să aplice pentru continuarea studiilor în România că le vom acorda tot sprijinul necesar pe percursul perioadei de admitere, că pot să apeleze la noi cu întrebări şi desigur ajutorul nostrum va fi acordat şi după înmatricularea acestora la universităţile din centrele respective.”
Dan Caranfil, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi . „ Campania are două componente: o parte online și una offline. Partea online se referă la publicarea de informații despre admitere pe site-urile noastre. Iar cea de-a doua, pe teren, voluntarii asociațiilor din care provenim vor fi prezenți la consulatele României din Republica Moldova cu informații despre admitere.”
Ştefan Miron, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti. „Considerăm foarte importantă implicarea tinerilor în organizații, îi îndemnăm pe viitorii studenții să se implice în activitățile din orașele respective. O organizație de basarabeni dintr-un oraș din România este întotdeauna un exemplu de unitate și ca o a doua familie. Mulțumim Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Senatului României, de asemenea mulțumim Direcției de Educație și Cercetare din cadrul Administrației prezidențiale pentru efortul depus în procesul de admitere”
Cristina Frunză, Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi. “Ca şi colegii noştri, promovăm Campania “Student în România” şi informăm studenţii cu privire la tot ce le este necesar pentru admiterea la studii în România. ”
Campania „Student în România” conţine acţiuni comune de informare şi acordare a ajutorului necesar tinerilor din Republica Moldova în legătură cu procesul de admitere. Astfel, membrii OSB Timişoara, ATB Iaşi, OSB Bucureşti şi CSBB Galaţi vor fi prezenţi la Consulatele României din Bălţi, Chişinău şi Cahul respectând programul de admitere. În centrele unde se va desfăşura admiterea, voluntarii vor acorda informaţii în legătură cu: completarea cererilor de înscriere, documentele necesare a fi ataşate la dosarul de înscriere, alegerea unei universităţi/facultăţi, împărtăşirea experienţelor proprii.
În Timişoara, acţiunile care se desfăşoară pentru facilitarea procesului de admitere şi de integrare a elevilor/studenţilor în mediul academic, social şi cultural românesc se desfăşoară sub genericul „Adopt un Boboc 2011” . Proiectul a fost iniţiat în luna iunie, prin informarea viitorilor boboci despre procesul de admitere. Metodologia de şcolarizarea pentru anul 2011- 2012 a fost publicată pe site-ul www.osb.basarabeni.ro,www.basarabeni.ro (creat în cadrul OSB Timişoara). La secţiunea „Admitere 2011” , oferim informaţiile necesare pentru procesul de admitere, modele de acte pentru dosarul de înscriere, precum şi informaţii necesare după înmatricularea studenţilor la universitate.
În Timişoara se vor desfăşura un şir de acţiuni: întâlnirea bobocilor la gară, cazarea acestora, excursii în Timişoara, sesiuni de informare, în cadrul cărora au loc întâlniri între studenţi din vechile generaţii şi boboci, sprijin în depunerea dosarelor pentru obţinerea permisului de şedere, Balul Bobocilor Basarabeni. Aceste acţiuni au drept scop integrarea elevilor şi a studenţilor în mediul socio-cultural românesc.
Pentru a afla mai multe detalii despre acţiunile care urmează a fi desfăşurate în Iaşi, Galaţi vizitaţi site-urile organizaţiilor de studenţi basarabeni din centrele universitare respective: www.tineribasarabeni.com, www.csbb.lsgalati.ro.
Aici puteţi viziona în întregime conferinţa de presă
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲