(VIDEO) Parlamentarii români își vor ajuta colegii moldoveni să accelereze procesul de aderare la UE
adăugat 20 martie 2012, 11:58, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
România acordă un sprijin ferm Republicii Moldova în calea spre integrare europeană. Acest obiectiv a fost reiterat astăzi, în cadrul primei ședințe comune a comisiei pentru integrare europeană dintre Parlamentele celor două țări, care a avut loc la Chișinău. Scopul creării acestei comisii este de a accelera integrarea RM în UE, prin acordarea unui ajutor Chișinăului în elaborarea și adoptarea legilor euroconforme și prin preluarea experienței colegilor români în procesul de negocieri prin care a trecut România în calitate de candidat la aderare.
„Este firesc ca Republica Moldova să aibă câți mai mulți prieteni și cât mai multă susținere din partea țărilor membre al UE. România a demonstrat, pe parcursul anilor, sprijinul necondiționat în procesul de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană. Mizăm în continuare pe transfer de experiență pentru a accelera parcursul european al Republicii Moldova, pentru a arde anumite etape și pentru a evita unele greșeli comise de colegii noștri în procesul de aderare la UE”, a declarat co-preşedintele Comisiei comune pentru integrare europeană din partea Parlamentului Republicii Moldova, Ana Guțu.
Senatorul Titus Corlățean, co-preşedintele comisiei din partea Parlamentului României, a subliniat că în Parteneriatul Estic, Republica Moldova este statul cu cele mai importante progrese în reformele interne și ritmul de negocieri cu UE. „Este firesc ca pentru statele care fac mai mult, UE să acorde mai mult și mai repede. Noi, ca stat membru al Uniunii Europene putem sprijini Moldova prin expertiza noastră, experiență anterioară în procesul de negocieri, dar și politic, prin susținerea pe care o acordăm în relația cu alte state UE”, a declarat parlamentarul român.
Acesta a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău de a alege șeful statului, subliniind că acest pas oferă o stabilitate și continuitate a procesului de integrare a țării noastre.
În cadrul primei ședințe a fost semnată o rezoluție politică, prin care partea română își exprimă susținerea pentru accelerarea și finalizarea negocierilor legate de Acordul de asociere, de accelerare a negocierilor privind Acordul de liber schimb și susținerea totală pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.
UNIMEDIA precizează că Comisia comună pentru integrare europeană a fost constituită în conformitate cu Protocolul de colaborare şi parteneriat dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010. În viitorul apropiat, urmează a fi constituită o astfel de comisie și la nivel interguvernamental.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲