Parlamentul European a creat o Comisie Specială pentru problemele legate de crimă organizată, corupție și spălare de bani
adăugat 15 martie 2012, 07:41, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Parlamentul European a creat, miercuri, 14 martie, o Comisie Specială pentru problemele legate de crimă organizată, corupție și spălare de bani.
Comisia are la dispoziție un an pentru investigarea modului în care mediul economic european, administrația publică și sistemele financiare au putut fi infiltrate de către structuri ale crimei organizate (inclusiv structurile de tip mafiot). În același interval de un an, noua comisie trebuie să propună acțiuni pentru combaterea aspectelor investigate.
Utilizarea deficitară a fondurilor publice, infiltrarea sectorului public și contaminarea afacerilor legale și a sistemului financiar reprezintă principalele amenințări provocate de structurile de crimă organizată în Uniunea Europeană.
Pe perioada mandatului, comisia trebuie să evalueze impactul pe care crima organizată îl are asupra economiei și societății în UE și să propună măsuri legislative, precum și alte acțiuni, care să permită Uniunii Europene să reacționeze la nivel internațional, comunitar și național.
"Crearea unei comisii anti-mafie în Parlamentul European reprezintă un adevărat punct de cotitură în istoria politicilor Uniunii Europene. În sfârșit, Europa transmite un mesaj clar către structurile de crimă organizată: instituțiile UE nu vor da înapoi în fata lor", a declarat Sonia Alfano (Grupul Alianței Liberalilor şi Democraților pentru Europa, Italia).
Deputații europeni vor audia judecători, victime ale crimei organizate, instituții și organisme ale societății civile. Comisia, cu un mandat de un an, care poate fi prelungit încă o dată, va avea și atribuțiile de a face vizite la fața locului și a organiza audieri cu instituțiile comunitare și naționale din întreaga lume.
Deputații europeni ar putea invita la audieri reprezentanți ai societății civile, mediului de afaceri și ai organizațiilor victimelor crimei organizate, precum și reprezentanți ai autorităților, inclusiv judecători, implicați în lupta zilnică împotriva crimei organizate, corupției și spălării de bani.
Decizia creării comisiei a fost adoptatâ prin vot liber, cu ridicare de mâini. Parlamentul va vota compoziția comisiei în cadrul plenului de la Bruxelles din 28-29 martie, comisia urmând să înceapă să funcționeze până la finalul lunii aprilie din acest an.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲